7 remedii naturiste pentru laringită
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Remediile naturale pentru laringită sunt opțiuni terapeutice ce pot servi ca adjuvanți în tratarea simptomelor acestei boli. Laringita se referă la inflamația laringelui, a corzilor vocale sau a cutiei vocale, care este situată în partea din față a gâtului. Descoperiți cele mai bune remedii naturiste pentru laringită!
Laringita apare din cauza suprasolicitării, iritației sau prezenței unei infecții. Simptomul său caracteristic este distorsiunea vocii (răgușeală), dar poate fi însoțită și de probleme la înghițire, dureri în gât, tuse uscată și senzație de uscăciune, printre alte neplăceri.
Cazurile ușoare se ameliorează în aproximativ o săptămână; cu toate acestea, este indicat să încercați câteva preparate naturale pentru a calma simptomele. Fiți atenți la orice complicație care ar putea necesita intervenția medicului.
7 remedii naturiste pentru laringită
Conform informațiilor oferite de Clinica Mayo, laringita este acută atunci când este de scurtă durată, dar poate fi și o problemă cronică. În acest din urmă caz, este necesar să se recurgă la teste complementare pentru a descoperi cauza.
Cazurile ușoare sunt cauzate de infecții virale comune sau de un efort vocal prea mare. Din acest motiv, aceste remedii naturiste pentru laringită pot ajuta la atenuarea simptomelor. Dacă aveți îndoieli, consultați medicul înainte de a le încerca.
Descoperiți: Care sunt simptomele și cauzele disfagiei?
1. Usturoi cu miere
Usturoiul cu miere reprezintă un remediu naturist pentru a combate laringita. Deși nu există nicio dovadă care să demonstreze că această combinație ameliorează laringita, există studii individuale care arată beneficiile acestor ingrediente împotriva infecțiilor și iritațiilor.
O recenzie a studiilor publicate în Avicenna Journal of Phytomedicine indică faptul că usturoiul are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antivirale utile în caz de infecții ale sistemului respirator.
Surse precum Canadian Family Physician au arătat că mierea contribuie la ameliorarea tusei la copiii cu vârsta peste un an. Nu o administrați copiilor sub 12 luni din cauza imunității scăzute împotriva bacteriilor precum Clostridium botulinum, care poate provoca botulism infantil.
Cum se prepară acest remediu?
- Pur și simplu zdrobiți un cățel de usturoi crud și amestecați-l cu o lingură de miere organică. Consumați remediul de până la două ori pe zi.
2. Gargară cu apă sărată
Unul dintre remediile naturiste tradiționale pentru problemele gâtului constă în gargară cu apă sărată. Potrivit literaturii populare, este un preparat util pentru reducerea iritației. Cu toate acestea, după cum subliniază Serviciul Național de Sănătate (NHS) , nu este o opțiune bună pentru copii.
Cum se prepară acest remediu?
- Mai întâi, puneți o jumătate de linguriță de sare (2 g) într-un pahar cu apă și amestecați bine.
- Apoi, faceți gargară timp de două până la trei minute. Nu înghițiți lichidul.
- Repetați procedura de două ori pe zi.
3. Inhalarea aburului de eucalipt
Un remediu simplu care poate fi util atunci când vine vorba de calmarea laringitei și a simptomelor acesteia este inhalarea vaporilor de eucalipt. Este un remediu care contribuie și la ameliorarea disconfortului cauzat de gripă, răceli și dureri de gât, atunci când este aplicat local, potrivit revistei American Family Physician.
Cum se prepară acest remediu?
- Tot ce trebuie să faceți este să puneți 10 picături de ulei esențial de eucalipt în apă clocotită.
- Apoi, turnați conținutul într-un castron, apropiați-vă și acoperiți-vă capul cu un prosop. Inhalați vaporii timp de 5 minute.
4. Gargara cu oțet de mere
Formulele cu oțet de mere au diverse aplicații în medicina tradițională, deși nu există dovezi care să arate siguranța și eficiența acestora. Cu toate acestea, gargara este sigură și poate fi utilă în tratarea laringitei datorită proprietăților antimicrobiene ale oțetului de mere.
Cum se prepară acest remediu?
- Puneți o lingură de oțet de mere organic într-un pahar cu apă caldă.
- Faceți gargară timp de două până la trei minute și scuipați.
- Repetați utilizarea remediului de două ori pe zi, până când simțiți o îmbunătățire.
5. Sirop de ceapă
Ceapa are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii perfecte pentru ameliorarea disconfortului din tractul respirator. Principiul activ al cepei este alicina. Se folosește în scopuri digestive și carminative și în tot felul de afecțiuni respiratorii.
Cum se prepară acest remediu?
- Tăiați o jumătate de ceapă cubulețe și puneți-o pe foc cu zeama unei lămâi, o linguriță de miere și o jumătate de pahar de apă.
- Fierbeți până când lichidul se îngroașă. Luați vasul de pe foc și așteptați să se răcească.
- Luați acest sirop dimineața și seara.
6. Suc de aloe vera
Sucul de aloe vera conține multe vitamine, enzime, minerale și compuși antibacterieni și antiinflamatori, conform studiilor. Puneți niște suc de aloe vera în apă călduță. Consumați-l sau faceți gargară cu el. Va ameliora iritația.
Cum se prepară acest remediu?
- Pregătiți sucul de aloe vera urmând acești pași: luați o frunză, tăiați-o pe lungime extrageți gelul. Puneți doua linguri într-un blender alături de 500 ml apă.
- Folosiți apă călduță și puțin din sucul preparat. La o temperatură tolerabilă, beți sau faceți gargară.
Vaporizarea sucului pur de aloe vera este documentată ca tratament pentru laringită.
7. Mentă, salvie și mușețel
În medicina alternativă, salvia este folosită pentru a ameliora faringita și gingivita, conform mai multor cercetări, deoarece este considerată un astringent natural.
Menta este un decongestionant care ajută și la combaterea tusei. Este o plantă folosită ca analgezic și relaxant muscular, datorită conținutului său de acid ascorbic. Potrivit înțelepciunii populare, eliminarea mucusului. Conține și timol.
Mușețelul, al treilea ingredient din acest cocktail sănătos, are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice. De asemenea, funcționează ca un sedativ.
Cum se prepară acest remediu?
- Fierbeți două căni de apă cu câte două linguri de mușețel, salvie și mentă, aproximativ 20 de minute.
- Strecurați și așteptați. Când ceaiul ajunge temperatura camerei, faceți gargară (de trei ori pe zi).
Descoperiți: Cum se tratează răgușeala
Ce altceva poate ajuta la tratamentul laringitei?
Pe lângă remediile naturiste menționate, există și alte sfaturi utile pentru calmarea laringitei. După cum ne arată Centrul Național pentru Informații în Biotehnologie, acestea sunt:
- Odihniți-vă vocea și evitați efortul excesiv.
- Evitați iritanții, precum alcoolul, tutunul și cofeina.
- Creșteți-vă aportul de lichide.
- Evitați alimentele picante și grase.
- Nu luați antibiotice neprescrise de medic. Auto-medicația poate fi periculoasă.
- Respirați aer umed.
- Umeziți-vă gâtul frecvent.
- Evitați decongestionantele.
- Nu vorbiți în șoaptă.
Orice semn de complicație trebui să fie analizat de un profesionist. Medicul este singurul în măsură să aleagă opțiunile terapeutice. Nu uitați asta!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
- DeGeorge KC, Ring DJ, Dalrymple SN. Treatment of the Common Cold. Am Fam Physician. 2019 Sep 1;100(5):281-289.
- Gao Y, Kuok KI, Jin Y, Wang R. Biomedical applications of Aloe vera. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(sup1):S244-S256. doi:10.1080/10408398.2018.1496320
- Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Can Fam Physician. 2014;60(12):1107–1110.
- Gupta, G., & Mahajan, K. Acute Laryngitis. StatPearls Publishing. 2022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534871/
- Hubbert M, Sievers H, Lehnfeld R, Kehrl W. Efficacy and tolerability of a spray with Salvia officinalis in the treatment of acute pharyngitis – a randomised, double-blind, placebo-controlled study with adaptive design and interim analysis. Eur J Med Res. 2006 Jan 31;11(1):20-6.
- McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006;20(8):619-633. doi:10.1002/ptr.1936
- MayoClinic. Laringitis. 2022. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/laryngitis/symptoms-causes/syc-20374262
- National Health Service. Laringitis. https://www.nhs.uk/conditions/laryngitis/
- Ruiz A, Ruiz J, Brito m, Navarro R. Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Canarias médica y quirúrgica. 2012; 9(27): 42-50.
- Ruiz Caubín, A. F., Ruiz Caballero, J. A., Brito Ojeda, M. E., & Navarro García, R. Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Universidad de las Palmas de Gran Canaria. 2012. Retrieved from https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/7903
- Taheri, J. B., Azimi, S., Rafieian, N., & Zanjani, H. A. Herbs in dentistry: Herbs in dentistry. International Dental Journal, 2011: 61(6), 287–296. doi:10.1111/j.1875-595X.2011.00064.x
- Villalobos J, Pacheo D, Ramos M. Las especies del género” Allium” con interés medicinal en Extremadura. Medicina naturista. 2008; 2(1): 3-8.
- Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.