13 remedii pentru constipație la copii
Constipația la copii nu trebuie tratată cu laxative convenționale utilizate de adulți. Aceste medicamente au un efect iritant asupra intestinului, care poate afecta funcționarea acestui organ. Descoperiți în acest articol 13 remedii naturale pentru constipație la copii fără niciun risc pentru sănătate!
Constipația la copii
Constipația este o problemă frecventă la copii, caracterizată prin mișcări rare ale intestinului și scaune dure sau uscate. În plus, copiii pot prezenta oricare dintre aceste semne:
- Durere la golirea intestinelor
- Mai puțin de 3 scaune pe săptămână
- Disconfort și dureri abdominale
- Urme de scaune lichide sau păstoase pe lenjerie (semn de retenție de fecale)
- Sânge pe suprafața scaunelor dure
- Din cauza durerii și disconfortului, pot prezenta semne de reținere a nevoii de a merge la toaletă, cum ar fi încrucișarea picioarelor, strângerea cu forță a feselor sau răsucirea corpului.
Multe cazuri de constipație la copii pot fi rezolvate cu modificări ale dietei și obiceiurilor de defecare. Cu toate acestea, nu putem exclude alți factori, cum ar fi problemele emoționale sau un stil de viață sedentar.
Dacă această problemă persistă și nu știm care este cauza ei, ar trebui să mergem cât mai curând posibil la medic pentru a efectua analizele corespunzătoare. În acest fel, poate fi efectuat un tratament adecvat.
13 remedii la domiciliu pentru constipație la copii
După cum am menționat, de cele mai multe ori, această problemă poate fi rezolvată acasă.
1. Ulei de măsline
O lingură de ulei de măsline pe stomacul gol este un remediu infailibil pentru constipație. Copiii reacționează rapid și bine la acest obicei simplu pe care îl putem menține câteva săptămâni.
- Uleiul de măsline extravirgin este un laxativ ușor și un aliment foarte sănătos, esențial într-o dietă echilibrată.
- Îl putem folosi și ca dressing.
Recomandăm: 13 opțiuni de mic dejun sănătos
2. Măr
Mărul este un fruct foarte bogat în fibre, fructoză și sorbitol, care poate regla tranzitul intestinal în funcție de modul în care îl consumăm
- Trebuie mâncat dimineața cu tot cu coajă pentru a combate constipația. Vă recomandăm fructele bio pentru a evita pesticidele.
3. Prune
Pruna este un excelent laxativ pentru a preveni constipația la copii în cel mai natural mod. Acest studiu realizat de Universitatea Tehnică din Łódź (Polonia) confirmă acest lucru.
3 sau 4 prune uscate pot fi oferite la prima oră dimineața împreună cu micul dejun. Acestea trebuie hidratate peste noapte cu puțină apă. O altă modalitate de a le introduce în dietă este sub formă de suc, simple sau amestecate cu suc de mere.
4. Kiwi
Kiwi este un alt fruct foarte benefic pentru intestine. Mulți oameni mănâncă un kiwi în fiecare dimineață pentru a facilita funcția intestinală, datorită conținutului său de fibre și enzime.
- Poate fi consumat ca atare sau combinat cu mere și prune pentru a pregăti un suc sau un smoothie delicios și hrănitor, pe care cei mici îl vor adora.
5. Semințe de in
Semințele de in sunt un remediu celebru pentru a facilita eliminarea fecalelor. Este esențial să le lăsăm în apă peste noapte.
- Prin înmuierea lor, semințele vor elibera fibre solubile, cunoscute sub numele de mucilagiu.
- Dimineața, pe stomacul gol, copilul trebuie să consume atât semințele, cât și apa.
- Pentru a nu observa consistența gelatinoasă a preparatului, acesta poate fi amestecat cu suc de fructe.
6. Semințe de chia
Semințele de chia funcționează la fel ca inul, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea de Științe Veterinare și Animale Lahore (Pakistan).
- Punându-le în apă, fibrele se înmoaie și capătă o consistență gelatinoasă.
- Ele acționează în tot tractul digestiv fără a irita intestinele.
Recomandăm: Cele mai bune 6 fructe pentru a combate constipația
7. Suc de lămâie
Un pahar de apă caldă cu sucul unei jumătăți de lămâie are efect laxativ asupra organismului. Acesta este unul dintre cele mai simple și mai naturale remedii pe care le putem oferi copiilor cu constipație.
Ingrediente
- 1 pahar cu apă (200 ml)
- Suc de lămâie
Pregătire
- Vom încălzi paharul cu apă la o temperatură suportabilă și vom adăuga sucul de lămâie.
- Vom bea amestecul pe stomacul gol.
8. Miere de salcâm
Mierea de albine, în special cea de salcâm, are un efect laxativ ușor și reduce inflamația la nivelul intestinului. Acest lucru este confirmat de această cercetare efectuată de Universitatea de Științe Medicale Neyshabur (Iran).
În plus, mierea este un aliment sănătos și foarte energizant pentru copii.
9. Fulgi de ovăz, incluși în remedii pentru constipație la copii
Fulgii de ovăz sunt una dintre cerealele bogate în fibre, o opțiune ideală pentru copiii cu constipație. Cerealele integrale sunt alimente care pot îmbunătăți atât consistența, cât și frecvența scaunelor. Pot fi adăugate în supe, ciorbe, creme, tocănițe, biscuiți, fursecuri, smoothie-uri, etc.
Consumul de ovăz la copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani timp de două săptămâni a permis ameliorarea unor simptome gastrointestinale, precum senzația de evacuare incompletă.
10. Psyllium
Psylliumul are o mare putere de echilibrare a intestinelor. Este un supliment laxativ care adaugă lichid și volum scaunului.
Poate fi adăugat în meniurile copiilor. Totuși, utilizarea sa la copii nu este recomandată fără a consulta mai întâi un profesionist în domeniul sănătății.
11. Apă
Când creștem consumul de fibre, nu trebuie sa uităm să bem mai multă apă.
Trebuie să fim conștienți de faptul că copilul trebuie să bea apă pe tot parcursul zilei. Deshidratarea poate fi o cauză a constipației la copii, așa cum a confirmat acest studiu realizat de Institutul de Apă Nestlé.
12. Masaj
Masarea ușoară a abdomenului copilului relaxează mușchii și ajută la stimularea activității intestinale. Noaptea, când copilul se culcă, îl vom masa pe burtă. Este important să urmăm traseul intestinului gros.
- Vom începe în zona inghinală dreaptă.
- Vom urca până sub coaste.
- Vom merge la coastele din partea stângă.
- Vom coborî în zona inghinală stângă.
13. Schimbări de rutină
Aplicarea de modificări în tiparele și comportamentele legate de defecare poate îmbunătăți problemele de constipație la copii. A merge la baie după masă poate stabili o rutină pozitivă în acest sens.
Dacă sunteți în proces de a învăța copilul să meargă la baie și apare constipația, este de preferat să așteptați să treacă înainte de a elimina complet scutecele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Arnaud M. J. Mild dehydration: a risk factor for constipation? European Journal of Clinical Nutrition. Diciembre 2003. Suppl 2: S88-95.
- Gibas-Dorna M, Piatek J. Funcional constipation in children – evaluation and management. Przeglad Gastroenterologiczny. 2014. 9 (4): 194-199.
- Mayo Clinic. Estreñimiento en niños. Septiembre 2021.
- Milala J, Kosmala M, et al. Plum pomaces as a potential source of dietary fibre: composition and antioxidant properties. Journal of Food Science and Technology. Octubre 2013. 50 (5): 1012-1017.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Tratamiento para el estreñimiento en los niños. Mayo 2018.
- Paruzynski H, Korczak R, et al. A pilot and feasability study of oatmeal consumption in children to assess markers of boewl function. Journal of Medicinal Food. Mayo 2020. 23 (5): 554-559.
- Sun J, Bai H, et al. Effects of flaxseed supplementation on functional constipation and quality life in a Chinese population: a randomized trial. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2020. 29 (1): 61-67.
- Ullah R, Nadeem M, et al. Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology. Abril 2016. 53 (4): 1750-1758.
- The Royal Children Hospital Melbourne. Constipation. Agosto 2020.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.