Logo image
Logo image

Rețetă de chifteluțe cu quinoa și năut

4 minute
Chifteluțele de quinoa și năut sunt ideale pentru a te bucura de o masă bogată în fibre, vitamine și minerale. Vrei să le încerci? Îți vom spune cum să le faci în doar câțiva pași simpli.
Rețetă de chifteluțe cu quinoa și năut
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cauți modalități de a înlocui carnea în rețetele culinare? Vrei să te bucuri de mese mai nutritive și mai sățioase? Dacă ai răspuns afirmativ la oricare dintre aceste întrebări, avem pentru tine o rețetă delicioasă de chifteluțe cu quinoa și năut. Această rețetă ușoară este completarea perfectă a dietei tale sănătoase!

Atât boabele de quinoa, cât și cele de năut se remarcă prin conținutul ridicat de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Mai mult, ambele alimente sunt sărace în calorii și sunt o sursă importantă de energie. Cel mai mare avantaj este însă versatilitatea lor: le poți adăuga într-o mare varietate de feluri de mâncare.

Proprietăți nutriționale

Proprietățile nutriționale ale cerealei quinoa

Some figure
Quinoa este bogată în aminoacizi esențiali și fibre. Mai mult, nu conține gluten.

Quinoa este considerată un superaliment, având în vedere proprietățile sale nutriționale uimitoare. Din punct de vedere tehnic, quinoa este o pseudocereală fără gluten, care oferă cantități mari de proteine, vitamina E și carbohidrați. Alți nutrienți pe care îi găsim în semințele de quinoa sunt următoarele:

  • Vitamina B
  • Magneziu
  • Mangan
  • Fosfor
  • Folat
  • Fier
  • Potasiu
  • Calciu
  • Grăsimi, inclusiv acizi grași Omega 3
  • Fibre

Proprietățile nutriționale ale năutului

Some figure
Năutul se remarcă prin valoarea sa nutritivă ridicată. Este o sursă de proteine cu valoare biologică ridicată, minerale, fibre și antioxidanți.

Năutul este o leguminoasă foarte cunoscută în întreaga lume. Deși a câștigat recent popularitate, năutul este cultivat de mii de ani. Astăzi, acesta este apreciat pentru valoarea sa nutritivă ridicată, deoarece reprezintă o sursă importantă de:

  • Vitamina B
  • Vitamina E
  • Proteine
  • Acid folic
  • Potasiu
  • Fosfor
  • Mangan
  • Magneziu
  • Calciu
  • Fier
  • Grăsimi sănătoase
  • Fibre

Îți recomandăm și:

Rețete delicioase cu tofu ușor de preparat

Rețetă de chifteluțe cu quinoa și năut

Some figure
Pe lângă faptul că au puține calorii, chiftelele de quinoa și năut oferă multă energie și substanțe nutritive esențiale.

Acum, că te-ai familiarizat cu proprietățile acestor alimente, este timpul să înveți cum să pregătești niște chiftele delicioase cu quinoa și năut. Fără îndoială, aceasta este o masă hrănitoare de care te poți bucura fără a fi nevoie să te simți vinovat/ă. Deci, este timpul să gătești!

Ingrediente

Ingrediente pentru chifteluțe

  • Năut fiert, 1 cană
  • 1 cățel de usturoi
  • Quinoa gătită, 1 cană
  • 1 ardei roșu tocat mărunt
  • 1/2 cană de pesmet
  • 1 lingură de sos de soia
  • 2 linguri de coriandru tocat mărunt
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 vârf de cuțit de piper

Ingrediente pentru sos

  • 4 roșii
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri de ceapă
  • 1 morcov fiert
  • 1 cană de supă de legume
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

Cum prepari chifteluțe cu quinoa și năut

  • Mai întâi, gătește năutul până se înmoaie.
  • Apoi, pune boabele de năut fierte și cățelul de usturoi într-un robot de bucătărie.
  • Procesează până obții o textură de piure, apoi adaugă un pic de sare și piper și dă amestecul deoparte.
  • Într-o tigaie separată, gătește quinoa.
  • Apoi, pune piureul de năut într-un vas puțin adânc și amestecă-l cu quinoa, ardeiul roșu, pesmetul, sosul de soia și coriandrul.
  • Amestecă totul până obții un aluat uniform și ușor de manevrat. Apoi, pune amestecul în frigider timp de 30 de minute.
  • După ce a trecut acest timp, ia bucăți de amestec și fă chiftele.
  • Acum, pregătește sosul, amestecând roșiile, usturoiul, ceapa, morcovul și o cană de supă de legume.
  • Procesează până se amestecă bine și apoi transferă amestecul într-o tigaie cu ulei de măsline încălzit anterior.
  • Lasă sosul să se îngroașe câteva minute și apoi adaugă chiftelele.
  • Condimentează cu sare și piper. Lasă chiftelele să se gătească încă 3 – 5 minute, până sunt gata.
  • La final, servește-le cu orez integral și salată.

Vezi și:

Rețetă de chifteluțe de vinete absolut delicioase

Informații interesante despre rețeta de chifteluțe cu quinoa și năut

Pe lângă toate calitățile nutriționale menționate mai sus, putem adăuga faptul că aceste chiftele sunt 100% lipsite de colesterol. Mai mult, preparatul final conține doar 396 de calorii. Desigur, numărul de calorii va varia în funcție de ceea ce consumi alături de chiftelele. Dacă vrei să păstrezi conceptul de mâncare sănătoasă, atunci ar trebui să alegi opțiuni hrănitoare, cum ar fi salatele ușoare, orezul integral sau o supă cremoasă de legume. Aceste chiftele sunt excelente pentru a înlocui carnea. Le poți consuma la cină.

Mai jos, vei găsi informații nutriționale specifice pentru chiftelele de quinoa și năut:

  • Carbohidrați: 5 grame sau 23% din cantitatea zilnică recomandată.
  • Proteine: 3 grame sau 35% din cantitatea zilnică recomandată.
  • Lipide: 3 grame sau 9,6% din cantitatea zilnică recomandată.
  • Fibre alimentare: 3 grame sau 23% din cantitatea zilnică recomandată.

Deci, ești gata să încerci aceste delicioase chifteluțe vegane? Suntem siguri că vei dori să le consumi des. Nu numai că sunt extrem de sănătoase, dar sunt și ușor de făcut!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vega-Gálvez, A., Miranda, M., Vergara, J., Uribe, E., Puente, L., & Martínez, E. A. (2010). Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: A review. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.4158
  • Filho, A. M. M., Pirozi, M. R., Borges, J. T. D. S., Pinheiro Sant’Ana, H. M., Chaves, J. B. P., & Coimbra, J. S. D. R. (2017). Quinoa: Nutritional, functional, and antinutritional aspects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2014.1001811
  • Wallace TC, Murray R, Zelman KM. The Nutritional Value and Health Benefits of Chickpeas and Hummus. Nutrients. 2016;8(12):766. Published 2016 Nov 29. doi:10.3390/nu8120766
  • Jukanti, A. K., Gaur, P. M., Gowda, C. L. L., & Chibbar, R. N. (2012). Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): A review. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114512000797

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.