Rețeta de milopita, un desert grecesc delicios
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Rețeta de milopita este un desert tipic din Grecia care seamănă cu plăcinta de mere. Are un gust dulce fantastic. În plus, are anumite efecte pozitive în organism grație prezenței fructelor. Prin urmare, vă vom învăța cum să o pregătiți într-un mod simplu pentru a vă bucura din plin de milopita!
Trebuie să țineți cont de faptul că deserturile pot fi incluse ocazional în dietă. Deși este adevărat că cel mai bine este să optați pentru iaurt sau fructe naturale, aportul moderat de deserturi clasice nu este periculos. Atât timp cât faceți mișcare în mod regulat, corpul nu va fi afectat.
Ingrediente pentru rețeta de milopita
Pentru a pregăti o milopita rafinată, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 grame de mere
- 70 mililitri de suc de lămâie
- 185 grame de unt moale
- 55 grame de zahăr brun
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 220 grame de zahăr superfin
- 2 lingurițe de coajă de lămâie
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 2 ouă
- 120 grame de făină
- 1/2 linguriță de praf de copt
- 60 mililitri de lapte
- 2 lingurițe de zahăr pudră
- 25 grame de unt
- 1 lingură de făină
Este important de menționat că, spre deosebire de ceea ce se spunea până acum câțiva ani, untul este mult mai sănătos decât margarina. Este adevărat că are o cantitate mai mare de acizi grași saturați, dar aceștia vor fi de tip cis atât timp cât alimentele nu sunt supuse unui proces termic agresiv. Din acest motiv, nu trebuie să vă faceți griji.
Instrucțiuni pas cu pas
- Preîncălziți cuptorul la 160 °C.
- Între timp, tăiați merele mărunt. Desigur, mai întâi curățați-le și îndepărtați semințele.
- Imediat după aceea, stoarceți sucul de lămâie deasupra pentru a preveni oxidarea.
- Puneți aproximativ 60 grame de unt într-o tigaie antiaderentă la foc mediu.
- Adăugați zahărul brun cu scorțișoara și gătiți până se dizolvă ingredientele și rezultă un amestec omogen. Dați deoparte.
- Bateți albușurile spumă. Este important ca la întoarcerea vasului să nu cadă.
- Bateți separat gălbenușurile împreună cu 125 grame de unt și 220 grame de zahar. Adăugați coaja de lămâie și vanilia. Începeți să adăugați făina, praful de copt și laptele, dar toate puțin câte puțin.
- Când amestecul este omogen, adăugați albușurile și amestecați ușor de jos în sus.
- Puneți tot acest aluat într-o tavă rotundă de tort unsă cu unt și tapetată cu făină pentru a preveni lipirea.
- Scurgeți bine merele și puneți-le peste aluat, apăsând ușor.
- Puneți deasupra untul rămas și coaceți pentru aproximativ 45 de minute.
- Când scoateți preparatul din cuptor, presarăți zahar pudră deasupra.
Recomandăm și: Rețetă de flan vegan ideală pentru întreaga familie
Beneficiile merelor
Merele sunt fructe care oferă diverse beneficii pentru sănătate. Acestea trebuie introduse în contextul unei alimentații variate și echilibrate. Este important să evitați deficitele de nutrienți care modifică funcționarea organismului.
Îmbunătățesc densitatea microbiotei intestinale
Printre fibrele din mere se numără pectina. S-a demonstrat că aceasta servește drept substrat energetic pentru bacteriile care locuiesc în tractul digestiv. Așadar, metabolismul va funcționa mult mai eficient, deoarece nivelurile inflamatorii vor fi reduse.
Trebuie remarcat faptul că microbiota este considerată un organ independent. Are o influență puternică asupra stării de sănătate. Este direct legată de sănătatea mintală, digestivă și metabolică. De fapt, multe tulburări complexe și cronice sunt legate de disbioză (bacteriile benefice sunt modificate sau numărul lor este redus).
Reglează tranzitul intestinal
Fibrele din mere nu servesc doar la îmbunătățirea funcției microbiotei, ci sunt utile și pentru creșterea vitezei tranzitului intestinal prin reducerea constipației.
Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Reviews, o dietă cu prea puține fibre este considerată unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea problemelor intestinale.
Această strategie alimentară va trebui combinată cu altele care permit fibrelor să fie cu adevărat funcționale. Consumați lichide pe tot parcursul zilei și faceți mișcare, în special exerciții de forță. Dacă în ciuda implementării acestor modificări, constipația nu se ameliorează, trebuie să vizitați un specialist.
Reduc riscul de îmbolnăvire
Merele conțin fitonutrienți cu capacitate antioxidantă. Aceste elemente neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Acest efect este decisiv în prevenirea dezvoltării patologiilor complexe, după cum arată cercetările publicate în Journal of Complementary & Integrative Medicine.
Este esențial să ținem sub control procesele de oxidare și inflamație. În acest context, crește incidența mutațiilor și a problemelor în replicarea celulară.
Combinați consumul de fructe cu cel de legume. Ambele tipuri de alimente conțin o cantitate mare de flavonoide capabile să asigure menținerea sănătății. Ele ajută la prevenirea inflamației, ceea ce protejează organismul împotriva unei multitudini de patologii complexe.
Contraindicațiile milopitei
Milopita poate fi introdusă în contextul unei diete variate. Cu toate acestea, consumul trebuie evitat în caz de diabet. Conținutul său de zahăr poate genera stres pancreatic sau niveluri ridicate de glucoză din sânge, ceea ce este nociv pe termen mediu.
De asemenea, rețeta de milopita nu este potrivită pentru femeile însărcinate cu diabet gestațional. În acest caz, este necesar să se acorde o atenție deosebită dietei și să se prioritizeze consumul de alimente proaspete cu aport scăzut de carbohidrați simpli. În caz contrar, viitoarea sănătate metabolică a copilului poate fi serios afectată.
Încercați și: Rețetă de biscuiți moscovitas cu migdale și ciocolată
Pregătiți rețeta de milopita acasă!
După cum ați văzut, este foarte ușor să pregătiți o milopita rafinată. Nu va dura mult, iar rezultatul va satisface orice iubitor de dulciuri. În plus, ingredientul său principal este un fruct cu multe fibre, lucru care este decisiv pentru buna funcționare a microbiotei intestinale.
Cu toate acestea, pentru a vă îmbunătăți sănătatea, amintiți-vă că este important să combinați dieta echilibrată cu alte obiceiuri sănătoase. Printre acestea se remarcă practicarea exercițiilor fizice în mod regulat și odihna de calitate. Este necesar să dormiți cel puțin 7 ore pe zi pentru ca organismul să se refacă în mod optim, fiind echilibrat la nivel hormonal.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Beukema, M., Faas, M. M., & de Vos, P. (2020). The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Experimental & molecular medicine, 52(9), 1364–1376. https://doi.org/10.1038/s12276-020-0449-2
- Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology, 18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
- Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine, 16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.