Logo image
Logo image

Rețetă de mușchi de porc cu portocale

5 minute
Mușchiul de porc este una dintre cele mai selecte părți ale animalului. O modalitate simplă de preparare este mușchiul cu sos de portocale. Descoperiți rețeta!
Rețetă de mușchi de porc cu portocale
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Când ne gândim la o rețetă de mușchi de porc cu portocale, o asociem cu invitații și cu ocaziile speciale. Cu toate acestea, este mai ușor de pregătit decât pare. Din acest motiv, o puteți găti oricând fără nicio problemă. 

Rețetă de mușchi de porc cu portocale

Mușchiul este una dintre cele mai fragede părți ale porcului și poate fi găsit pe piață tot anul. Carnea sa roșie oferă proteine ce conțin toți aminoacizii esențiali, vitamina B12, niacină și minerale, cum ar fi fierul, fosforul și zincul. În plus, este un tip de carne foarte apreciat în bucătărie. Mușchiul poate fi preparat în multe feluri: la cuptor, la grătar sau umplut. Rezultatul este întotdeauna fraged și suculent, mai ales dacă este însoțit de sosuri.

Una dintre cele mai originale opțiuni este combinarea mușchiului cu fructe. O rețetă cu două ingrediente la bază, precum carnea și portocalele, dă naștere unui preparat delicios.

Vă vom prezenta 3 versiuni ale acestui preparat pentru a descoperi care se potrivește gusturilor voastre. Rezultatul final este suculent, fraged și foarte gustos, cu un sos care va avea nevoie de compania unei bucăți proaspete de pâine. 

Prima opțiune pentru prepararea mușchiului cu portocale

Este un amestec perfect de carne fragedă, aromă de citrice și textură cremoasă.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 2 mușchi de porc
  • 125 ml de vin alb
  • 2 cepe mari
  • Sucul a 2 portocale
  • 100 ml de smântână pentru gătit
  • 1 cub de supă (opțional)
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper
Some figure
Combinația de porc cu fructe nu este o noutate, dar mulți nu cred că prepararea este simplă.

Instrucțiuni pas cu pas

  1. În primul rând, curățați, spălați și tăiați ceapa cubulețe.
  2. Căliți ceapa în puțin ulei de măsline. Când devine transparentă, adăugați mușchiul și rumeniți-l.
  3. Apoi, adăugați cubul de supă și vinul. Acoperiți tigaia și gătiți timp de 15 minute. Adăugați sucul de portocale și continuați să gătiți încă 10 minute.
  4. Scoateți carnea și tăiați-o felii. Puneți-o într-un loc cald.
  5. Adăugați smântâna în tigaie și amestecați bine totul. Turnați sosul peste carne și serviți.

La desert, recomandăm: Rețeta de milopita, un desert grecesc delicios

Varianta 2: Medalion de porc cu sos de portocale

Pentru a găti 4 porții, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 mușchi de porc
  • 200 g de ceapă
  • 3 portocale
  • Făină de grâu
  • Sare
  • Piper negru
  • Ulei de măsline extravirgin

Cum se prepară această rețetă

  1. Stoarceți sucul de la portocale. Treceți-l printr-o strecurătoare fină pentru a îndepărta semințele și resturile de pulpă.
  2. Apoi, pregătiți celelalte ingrediente necesare. Curățați, spălați și tăiați ceapa foarte fin. Scoateți tendoanele mușchiului cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Tăiați medalioane de 2 cm și dați-le prin făină.
  3. Încingeți puțin ulei într-o tigaie și căliți mușchiul. Focul trebuie să fie puternic. Prăjiți carnea timp de 1 minut pe fiecare parte.
  4. Scoateți carnea și în aceeași tigaie sotați ceapa la foc mic. Adăugați puțin ulei pentru a preveni lipirea. Când ceapa devine translucidă, condimentați și adăugați iar carnea. Adăugați sucul, acoperiți tigaia și gătiți la foc mic 10 minute.
  5. Scoateți mușchiul. Omogenizați sosul în blender. Puneți-l din nou la foc mare pentru a se îngroșa. Adăugați sare și piper dacă este necesar. 
  6. Opțional, puteți adăuga puțină făină de porumb și smântână de gătit pentru a obține o textură mai densă și mai cremoasă.

Ultimul mod de preparare a mușchiului de porc cu portocale

În acest caz, vom folosi puțin zahar și rom, care accentuează și mai mult partea dulce a rețetei.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 2 mușchi de porc
  • Sucul și coaja rasă de la 1 portocală
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 150 ml de apă
  • 50 ml de rom sau rachiu
  • 1 lingură de mălai
  • 2 linguri de sos de soia (opțional)
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Piper negru măcinat și sare

Cum se prepară acest fel de mâncare

  1. Mai întâi, tăiați mușchiul în felii de grosimea dorită. Asezonați pe ambele părți. 
  2. Pregătiți o tigaie cu ulei de măsline și rumeniți carnea la foc iute, aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Un indicator bun este nuanța aurie la exterior, ce garantează un interior suculent. Dați carnea deoparte.
  3. În aceeași tigaie, puneți zahărul, romul și coaja de portocală rasă. Lăsați alcoolul să se evapore 2 minute la foc mic. Amestecați pentru a nu se lipi și adăugați sucul și sosul de soia (opțional).
  4. Puneți făina de porumb în puțină apă. Adăugați-o în sos și gătiți timp de 5 minute. Reintroduceți mușchiul, acoperiți bine și gătiți încă 5 minute.
  5. Adăugați sare dacă este necesar și serviți preparatul fierbinte.

Descoperiți: 3 rețete distractive de Halloween pentru copii

Secrete pentru a savura un mușchi de porc cu portocale delicios

Carnea de porc cu sos poate fi inclusă în dieta obișnuită cu moderație. Oferă nutrienți interesanți, dar nu trebuie consumată mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână.

Alegeți întotdeauna bucăți de carne de culoare roz, cu textură fină și aspect proaspăt și umed. Grăsimea trebuie să fie albă și fermă. Evitați-o dacă este galbenă.

Mușchiul se păstrează în frigider între 3 și 5 zile la o temperatură sub 4°C. Dacă nu urmează să fie consumat în această perioadă, este mai bine să congelați carnea în ziua în care este achiziționată.

Pentru a găti aceste trei versiuni ale rețetei, folosiți mușchi tăiat în medalioane sau întreg. Nu uitați că bucata întreagă are nevoie de mai mult timp de gătire. Rezultatul final este mai suculent.

Gustați întotdeauna sosul înainte de servire și asezonați-l după preferințe. Textura poate fi corectată adăugând puțină apă sau făină de porumb. Smântâna de gătit îl face mai cremos.

Mușchiul cu portocale poate fi acompaniat de orez fiert, cartofi sau fasole verde. Opțiunile sunt nesfârșite, în funcție de gustul fiecăruia. Trebuie doar să vă apucați de gătit!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Food Safety. Tablas de conservación de alimentos fríos. U.S Department of Health & Human Services. Enero 2021.
  • Fundación Española de la Nutrición. La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Mayo 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.