Rețetă de pâine cu hrișcă și orez fără gluten
Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Pâinea fără gluten este consumată des în rândul persoanelor cu boala celiacă și al celor care nu digeră foarte bine această proteină, potrivit acestui studiu de la Universitatea din Chile. Totuși, începe să facă parte și din alimentația celor care își doresc alternative la făina de grâu, pentru a avea o dietă mai variată. Descoperă cum poți prepara o rețetă de pâine cu hrișcă și orez fără gluten într-un mod foarte simplu și rapid!
Este dificil să faci o rețetă de pâine fără gluten?
Pe internet, putem găsi numeroase rețete de pâine fără gluten cu tot felul de ingrediente alternative. Cu toate acestea, majoritatea sunt făcute cu ingrediente scumpe sau greu de găsit, nu au o textură bună sau necesită o pregătire complicată.
Pâinea fără gluten pe care o prezentăm în acest articol are toate avantajele posibile:
- Ingredientele sunt ușor de găsit.
- Este o pâine ieftină.
- Are o textură spongioasă, dar compactă.
- Prepararea sa este ușoară, deoarece se face în blender și nu necesită frământare.
Recomandăm: Rețetă de brownie cu cartofi dulci fără gluten
Hrișca nu conține gluten
Hrișca este originară de pe continentul asiatic, deși astăzi este cultivată în diferite țări, precum Spania. Nu este o cereală. Este o sămânță, cu toate avantajele pe care acest lucru le presupune la nivel nutrițional.
Vom obține o pâine cu mai puțini carbohidrați și cu mai multe proteine și fibre, deoarece conține peste 10% proteine ușor asimilabile, precum și cei 8 aminoacizi esentiali.
Hrișca poate fi folosită la fel ca grâul. De fapt, în Franța este folosită pentru a face clătite delicioase, cărora le conferă o aromă puternică și caracteristică.
Făina de orez ca alternativă
Făina de orez este foarte comună printre celiaci, deoarece nu conține gluten, are o aromă neutră și poate fi folosită la fel ca făina de grâu. Totuși, dacă o folosim fără a o combina cu alte făinuri, textura poate fi prea compactă.
Îți recomandăm să folosești făină de orez brun, deoarece cea albă este rafinată și lipsită de fibre, putând genera constipație.
Rețetă de pâine cu hrișcă și orez fără gluten
Ingrediente
- 2 ouă
- 2 căni de apă (500 ml)
- ½ cană de ulei de măsline extravirgin (100 g)
- 2 linguri de zahăr brun (20 g)
- 1 lingură de sare de mare (10 g)
- 2 căni de făină de hrișcă (220 g)
- 1 cană de făină de orez (120 g)
- 1 plic de drojdie uscată pudră (12 g)
- Semințe de floarea soarelui, dovleac, susan, in sau chia (opțional)
Ustensile
- Blender
Instrucțiuni
- Mai întâi, vom bate cele două ouă pentru cel puțin un minut. Acest pas este important pentru ca pâinea să fie pufoasă.
- În continuare, vom adăuga ingredientele lichide, apa și uleiul și vom bate din nou.
Notă : Dacă temperatura camerei este scăzută, apa trebuie să fie fierbinte.
- Mai târziu, vom încorpora zahărul și sarea. Batem și dăm deoparte.
- Amestecăm cele două făinuri și le adăugăm puțin câte puțin în blender, pentru a amesteca totul bine.
- La final, vom adăuga drojdia și vom bate din nou. Rezultatul va fi un aluat destul de lichid.
- Vom preîncălzi cuptorul la 200 ºC și, timp de 15 minute, vom pune aluatul de pâine în frigider. Schimbarea bruscă a temperaturii va activa drojdia și astfel vom obține o pâine mai pufoasă.
- Vom pune pâinea în tavă și vom presăra deasupra câteva semințe.
- O vom pune în cuptor și o vom coace 40 de minute la 180 ºC.
- Vom verifica dacă interiorul pâinii este bine făcut cu ajutorul unui cuțit. Dacă acesta iese curat, pâinea este gata.
Descoperă și: Cum se prepară nuggets de pui fără gluten? Rețetă delicioasă
Idei alternative
Dacă îți place această pâine fără gluten, poți adăuga diferite arome în rețetă:
- Condimente precum ghimbirul, scorțișoara, cardamomul sau ardeiul cayenne
- Ierburi aromatice precum oregano, cimbrul, rozmarinul sau busuiocul
- Usturoiul pudră
- Băuturi vegetale (nucă de cocos, migdale, ovăz) în loc de apă
- Făină de porumb sau năut
- Varianta dulce a pâinii: cacao, condimente, miere, nuci, etc.
Dacă nu ai încercat niciodată această rețetă interesantă, nu ezita să o pregătești pentru a o include cu regularitate în dietă. După cum poți vedea, este simplă și foarte sănătoasă!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Herrera, M.J., Hermoso, M.A., Quera, R., (2009). Enfermedad celíaca y su patogenia. Revista Médica de Chile n. 12. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872009001200012
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.