2 rețete de fursecuri de Crăciun fără gluten
 

2 rețete de fursecuri de Crăciun fără gluten

Vă vom învăța cum să pregătiți cu ușurință câteva variante de fursecuri de Crăciun fără gluten pentru a le savura fără griji în familie.
2 rețete de fursecuri de Crăciun fără gluten
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Rețetele de fursecuri de Crăciun fără gluten sunt o opțiune excelentă de desert pentru cei care suferă de boala celiacă sau de sensibilitate non-celiacă la proteine. În aceste cazuri, cel mai bine este să evitați consumul de gluten pentru a preveni bolile majore, mai ales la nivel intestinal.

Cu toate acestea, glutenul nu trebuie eliminat din dietă fără motiv. Nu este adevărat că generează inflamație în mod sistematic sau că toată lumea se simte rău după consum. Nu există dovezi în acest sens. Este necesar să se restricționeze consumul acestuia doar dacă există un diagnostic corect pus de un specialist.

Fursecuri de Crăciun fără gluten

Turtă dulce pentru copii
Fursecurile ornate pentru Crăciun sunt foarte drăguțe și sunt o activitate distractivă pentru copii.

Această rețetă este minunată din punct de vedere vizual. Desigur, are o concentrație semnificativă de zaharuri adăugate. Din acest motiv, prezența sa în alimentația persoanelor cu diabet zaharat trebuie evitată. În acest caz, cel mai bine este să luați în considerare o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, potrivit unui studiu publicat în Expert Review of Endocrinology & Metabolism.

Ingrediente

Pentru a face aceste fursecuri de Crăciun veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 100 g de făină fără gluten
  • 80 g de migdale măcinate
  • 25 g de amidon de porumb
  • 100 g de zahăr pudră
  • 1 ou
  • O linguriță de drojdie
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 30 g de unt
  • Creioane colorate pentru patiserie
  • Fondant de zahăr fără gluten
  • Biluțe de zahăr colorate

De asemenea, va fi necesar să pregătiți o cremă cu:

  • Zahăr tos
  • Albușuri de ou
  • Esență sau extract de vanilie
  • Coloranți comestibili

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Topiți untul în cuptorul cu microunde.
  2. Puneți untul într-un bol și adăugați oul. Amestecați totul cu un tel.
  3. Cerneți faina, amidonul de porumb, scorțișoara și drojdia peste vasul cu unt. Amestecați pentru a forma o pastă groasă.
  4. Odată ce rezultatul este omogen, înfășurați aluatul cu folie de plastic și lăsați-l să se odihnească în frigider pentru o oră.
  5. Apoi, întindeți aluatul pe o suprafață de lucru cu un sucitor până ajunge la o grosime de un centimetru.
  6. Tăiați fursecurile cu diferite forme de Crăciun.
  7. Puneți-le într-o tavă de copt și coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. Gătitul trebuie să dureze aproximativ 15 minute, până când devin maro auriu. Scoateți-le și lăsați-le să se răcească pe un grătar.
  8. Pentru decor, folosiți fondant de zahăr, creioane colorate de patiserie sau zahăr pudră.
  9. De asemenea, se poate face o cremă colorată bătând un albuș de ou într-un vas și adăugând esență de vanilie. Apoi, se adaugă zaharul tos și se bate până se formează o textură densă. În cele din urmă, se adaugă câteva picături de colorant alimentar și se pune deasupra fursecurilor.

Fursecuri de Crăciun fără gluten, cu mere și ghimbir

Pentru a face această rețetă, veți avea nevoie de mai multe arome culinare. Aceste condimente sunt benefice pentru sănătate, deoarece au un puternic caracter antioxidant.

O mare parte a condimentelor contribuie la neutralizarea formării radicalilor liberi, ceea ce reduce incidența patologiilor complexe. Din acest motiv, ele sunt utilizate pe scară largă în medicamentele tradiționale chineze și hinduse.

Rețete de fursecuri de Crăciun fără gluten

Dintre condimentele folosite, trebuie evidențiat rolul scorțișoarei. Potrivit unui studiu publicat în Clinical Nutrition, este benefică pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge, adică acționează ca un antidiabetic. Este recomandat să apară în mod regulat în dietă pentru a spori acest efect.

Ingrediente

Ingredientele necesare pentru prepararea acestor fursecuri sunt:

  • 400 g de făină fără gluten
  • 175 g de margarină vegetală
  • 200 g de zahăr
  • 90 g de sos de mere
  • 1 praf de gumă de xantan
  • 1 lingură de extract de vanilie
  • O linguriță de scorțișoară
  • 1 linguriță de ghimbir
  • O jumătate de linguriță de nucșoară
  • O jumătate de linguriță de pudră de coriandru
  • Băutură vegetală din orez

Instrucțiuni as cu pas

  1. Preîncălziți cuptorul la 170 de grade Celsius.
  2. Puneți margarina și zaharul într-un bol și amestecați până obțineți o textură omogenă.
  3. Adăugați apoi piureul de mere, guma de xantan și extractul de vanilie. Amestecați totul bine.
  4. În acest moment, adăugați făina și condimentele. În cazul în care aluatul este foarte uscat, puteți turna un strop de băutură vegetală pentru a îmbunătăți textura. Odată ce poate fi lucrat cu mâinile, puneți aluatul pe o suprafață de lucru și întindeți-l până la o grosime de 2 cm.
  5. Tăiați bucățele cu motive de Crăciun și coaceți fursecurile 10 minute într-o tava pe hârtie de copt. Nu ar trebui să fie prea coapte.
  6. După ce le-ați scos din cuptor, puneți toppingul deasupra. Trebuie doar să amestecați zahărul pudră cu suc de lămâie.

Pregătiți rețete de deserturi de Crăciun fără gluten

După cum ați văzut, există opțiuni de fursecuri de Crăciun fără gluten pentru cei care trebuie să elimine proteinele din dietă. Desigur, sunt preparate pentru consum ocazional, deoarece prezența lor regulată în alimentație ar putea pune în pericol sănătatea metabolică pe termen mediu. Prioritizați aportul de carbohidrați complecși în detrimentul celor simpli.

Nu uitați că este esențial să practicați exerciții fizice în mod regulat pentru a vă menține sănătatea. Mai presus de toate, antrenamentul de forță ar trebui să fie prioritar, deoarece menține mușchii activi și crește sensibilitatea la insulină. De asemenea, aveți grijă să obțineți zilnic 7 ore de somn de bună calitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Westman, E. C., Tondt, J., Maguire, E., & Yancy, W. S., Jr (2018). Implementing a low-carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert review of endocrinology & metabolism13(5), 263–272. https://doi.org/10.1080/17446651.2018.1523713
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Zare, R., Nadjarzadeh, A., Zarshenas, M. M., Shams, M., & Heydari, M. (2019). Efficacy of cinnamon in patients with type II diabetes mellitus: A randomized controlled clinical trial. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)38(2), 549–556. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.03.003

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.