Rețetă delicioasă de pâine de casă
Rețeta de pâine de casă este una dintre cele mai vechi. Fără îndoială, acest aliment se găsește pe mesele oamenilor de mii de ani. În timp, modul de preparare a fost perfecționat, astfel încât a devenit din ce în ce mai ușor, indiferent de tipul de pâine ales.
Sigur că există mai multe rețete de pâine de casă, în funcție de tradițiile zonei din care provenim sau de preferințele personale ale fiecăruia dintre noi. Însă versiunea pe care ți-o prezentăm mai jos este chiar rețeta de bază pe care o putem îmbunătăți în diverse moduri.
Ce trebuie să știi despre pâine
Înainte de a prezenta detaliile privind ingredientele și modul de preparare, vom menționa pe scurt componentele, nutrienții și beneficiile pâinii de casă.
În general, pâinea se face din făină, drojdie, sare și apă, acestea fiind ingredientele principale ale aluatului care apoi se coace la cuptor.
Trebuie să ții cont de faptul că există multe mituri privitoare la pâine. Cea mai răspândită convingere este că „pâinea e plină de carbohidrați și îngrașă”.
Deși conținutul de carbohidrați din compoziția chimică a făinii este un fapt incontestabil, nu înseamnă că acesta are efecte negative asupra organismului.
De fapt, carbohidrații sunt, la rândul lor, necesari (mai mult sau mai puțin, în funcție de metabolismul fiecăruia dintre noi) pentru buna funcționare a organismului.
Totodată, trebuie precizat că niciun aliment nu este compus în întregime din carbohidrați. Chimia alimentară nu funcționează așa. Trebuie să fim foarte atenți la toate miturile care ne induc în eroare.
Acestea fiind spuse, te invităm să descoperi cum să prepari pâine de casă și să te apropii cât mai mult de realitatea obiectivă a fiecărui fel de mâncare pe care ți-l recomandăm.
Te-ar putea interesa și:
Cum să faci pâine de casă
Valoarea nutrițională a făinii de grâu
Pentru a nu da crezare miturilor, trebuie să știi ce este cu adevărat făina de grâu și ce beneficii îți poate oferi. Vedem adesea la televizor, auzim sau citim că „trebuie să evităm făina de grâu”, însă, de multe ori, adevărul este distorsionat sau chiar ascuns.
Tărâțele de grâu și probioticele oferă un aport nutrițional excelent. Aceste două elemente intră în compoziția sortimentelor de făină de calitate și a multor altor alimente.
În plus, grâul este cereala optimă pentru producția și aportul nutrițional al pâinii. Nu prea ar fi posibil să facem pâine de casă fără tărâțe și făină de grâu (cu sau fără drojdie).
În acest sens, singurul lucru la care trebuie să fii foarte atent/ă îl reprezintă cantitățile. 200 g de pâine nu reprezintă un pericol pentru sănătate sau siluetă, dacă ai un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată.
Dacă, din contră, ai obiceiuri alimentare foarte proaste, este adevărat că pâinea nu este cea mai bună opțiune pentru tine.
Acum că am clarificat cele mai importante aspecte cu privire la ingredientele din compoziția acestui aliment, a venit momentul să îți arătăm cum să prepari și tu pâine de casă în cel mai simplu mod.
Te invităm să descoperi și:
Ingrediente
- 4 căni de făină de grâu, fără drojdie (400 g)
- 1 lingură de drojdie pentru făină (25 g)
- 10 căni de apă caldă (850 ml)
- 1 lingură de sare (25 g)
Mod de preparare
- Pentru început, îți trebuie un vas mare și adânc în care să încapă toate ingredientele. Ține cont de acest aspect.
- Adaugă toate ingredientele uscate în vas(făină, sare și drojdie) și fă o gaură în care să poți turna apa.
- După ce ai încheiat pasul anterior, adaugă apa și începe să amesteci.
- Poți folosi o lingură de plastic pentru a preveni formarea cocoloașelor. Secretul constă în a obține un amestec omogen și fin.
- Treci acum la frământarea aluatului. Pentru acest pas, trebuie să îți dai tot interesul.
- Continuă să frămânți cu ambele mâini pentru a obține un aluat neted, ușor de mânuit și fără cocoloașe.
- Dacă procedezi corect, vei obține o masă elastică, dar fermă.
- Poți acum să dai aluatului forma lunguiață a pâinii de casă.
- Coace pâinea ]n cuptor la o temperatură de 120°C timp de aproximativ 25 de minute.
- Scoate pâinea din cuptor, las-o să se răcească puțin la temperatura camerei, după care o poți servi cu plăcere.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Slavin J, Carlson J. Carbohydrates. Adv Nutr. 2014;5(6):760–761. Published 2014 Nov 14. doi:10.3945/an.114.006163
- Shewry PR, Hey SJ. The contribution of wheat to human diet and health. Food Energy Secur. 2015;4(3):178–202. doi:10.1002/fes3.64
- Sajdakowska, M., Gębski, J., Żakowska-Biemans, S., & Jeżewska-Zychowicz, M. (2019). Willingness to eat bread with health benefits: habits, taste and health in bread choice. Public Health, 167, 78–87. https://doi.org/10.1016/j.puhe.2018.10.018