Rinita non-alergică: cauze, tratament și prevenție
 

Rinita non-alergică: cauze, tratament și prevenție

Rinita non-alergică este o afecțiune comună ce apare la milioane de oameni din întreaga lume. Cauzele sale sunt numeroase.
Rinita non-alergică: cauze, tratament și prevenție
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 29 ianuarie, 2023

Rinita nu este altceva decât inflamația mucoasei nazale. Deși majoritatea cazurilor sunt produse de alergeni, există și rinită non-alergică. Ce tratament pentru rinita non-alergică există?

Un alt nume pentru rinita non-alergică este răceala comună, deoarece cauza sa principală este o infecție virală. Totuși, afecțiunea poate apărea și din cauza contactului cu iritanți din mediu, așa că este important să identificați originea problemei înainte de a începe tratamentul.

Simptomele rinitei non-alergice

Simptomele acestui tip de rinită sunt recurente. Principalele manifestări ale rinitei non-alergice sunt strănutul și scurgerile nazale apoase.

Pot apărea și alte simptome, cum ar fi următoarele:

  • Respirație șuierătoare
  • Secreții nazale
  • Congestie nazală
  • Pierderea mirosului
  • Febră ușoară

Posibile complicații

Un studiu publicat în revista Clinical and Experimental Allergy a arătat că rinita non-alergică este un factor predispozant pentru dezvoltarea astmului. Unele persoane pot avea dificultăți de respirație, ceea ce le motivează să consulte medicul cât mai curând posibil.

Alte posibile complicații care pot apărea la persoanele cu rinită non-alergică sunt următoarele:

  • Sinuzită
  • Rinită cronică
  • Polipi nazali
  • Întreruperea totală a activităților zilnice
Femeie afectată de rinita non-alergică
Răcelile sunt cea mai frecventă cauză a rinitei non-alergice.

Cauzele rinitei non-alergice

Una dintre cauzele principale sunt infecțiile virale, mai ales în cazurile acute. Simptomele sunt adesea asociate cu agenți care irită nasul.

Deși agentul cauzal specific este necunoscut în majoritatea cazurilor, unii oameni au asociat simptomele rinitei non-alergice cu iritanții. Acești iritanți nu provoacă o cascadă de alergii, ci doar favorizează o reacție locală la nivelul nasului:

  • Praf
  • Mirosuri puternice de parfum
  • O atmosferă uscată și alte schimbări climatice
  • Tutun sau alți poluanți
  • Mâncăruri picante

Rinita non-alergică este asociată cu modificările hormonale din sarcină și de la menstruație. Și unele medicamente sunt capabile să declanșeze aceste simptome:

  • Decongestionante nazale
  • Contraceptive orale
  • Beta-blocante, cum ar fi propanololul
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina
  • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, cum ar fi captoprilul

Diagnostic

Diagnosticul se stabilește în majoritatea cazurilor printr-un examen fizic. Medicul va întreba despre simptome, când apar acestea și posibilii factori declanșatori. Informațiile oferite medicului trebuie să fie corecte pentru a-i ușura sarcina.

Alte întrebări pot fi legate de mediul de acasă sau de la lucru pentru a ușura identificarea declanșatorului. Medicul va verifica nările pentru a descoperi inflamația și secrețiile.

De obicei, testele suplimentare nu sunt necesare. Cu toate acestea, specialistul poate efectua un test cutanat pentru a exclude alergiile. Unele teste de sânge, cum ar fi testele de alergeni, ajută la excluderea altor etiologii.

Ce tratament are rinita non-alergică?

Nu există un tratament specific pentru rinita non-alergică.

Tratamentul medical va avea ca scop ameliorarea simptomelor. Decongestionantele nazale oferă o ameliorare imediată, dar utilizarea excesivă poate agrava situația.

Antihistaminicele sunt o alegere bună. Aceste medicamente pot ameliora inflamația, dar unele usucă și mai mult mucoasa. Antibioticele nu sunt necesare în tratamentul rinitei non-alergice. Singura situație în care sunt folosite este prezența unei infecții bacteriene suplimentare. Pentru a identifica această complicație, este necesară o cultură de laborator.

Un studiu recent a arătat că utilizarea corticosteroizilor intranazali ameliorează simptomele afecțiunii în primele 4 săptămâni. Cu toate acestea, efectele pe termen lung sunt incerte.

Prevenție

Nu există nicio măsură 100% eficientă pentru a preveni apariția rinitei non-alergice. Ceea ce este posibil este reducerea probabilității de îmbolnăvire. Afecțiunea este legată de diverși factori declanșatori, așa că evitarea expunerii la aceste particule pare a fi cea mai bună recomandare.

Un alt sfat pentru a reduce probabilitatea de a suferi de rinită este să nu abuzați de decongestionantele nazale. Eliminarea tutunului și a aportului excesiv de alcool sunt, de asemenea, măsuri eficiente de control.

Persoanele care respectă tratamentul sunt mai puțin susceptibile la recidivă. Prin urmare, este important să urmați toate recomandările specialistului și să aplicați tratamentul atât timp cât vă este recomandat.

Persoană care folosește spray nazal
Deși decongestionantele sunt eficiente în controlul simptomelor, există riscul de a le folosi în exces și de a provoca un efect de rebound.

Când să mergeți la medic?

Dificultatea de a respira este unul dintre semnele de avertizare. Cu toate acestea, există și alte manifestări care indică prezența unei complicații, cum ar fi următoarele:

  • Simptome severe cu câteva săptămâni de evoluție
  • Prezența febrei mari și a scurgerilor nazale purulente
  • Simptome care persistă în ciuda tratamentului medical
  • Efecte secundare ale medicamentatelor eliberate fără prescripție medicală

O boală comună cu cauze multiple

Rinita non-alergică este o boală foarte frecventă. Boala nu este o afecțiune gravă, dar poate deveni deranjantă pentru oameni în timpul activităților zilnice.

Cea mai bună opțiune este să identificați și să eliminați agentul declanșator pentru a încerca să preveniți simptomele. Consultarea unui specialist este necesară pentru a exclude o posibilă alergie și a primi un tratament adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Eifan AO, Durham SR. Pathogenesis of rhinitis. Clin Exp Allergy. 2016 Sep;46(9):1139-51.
  • Scadding GK, Kariyawasam HH, Scadding G, Mirakian R et al. BSACI guideline for the diagnosis and management of allergic and non-allergic rhinitis (Revised Edition 2017; First edition 2007). Clin Exp Allergy. 2017 Jul;47(7):856-889.
  • Segboer C, Gevorgyan A, Avdeeva K, Chusakul S et al. Intranasal corticosteroids for non-allergic rhinitis. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Nov 2;2019(11):CD010592.
  • Hellings PW, Klimek L, Cingi C, Agache I et al. Non-allergic rhinitis: Position paper of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Allergy. 2017 Nov;72(11):1657-1665.
  • Meng Y, Wang C, Zhang L. Diagnosis and treatment of non-allergic rhinitis: focus on immunologic mechanisms. Expert Rev Clin Immunol. 2021 Jan;17(1):51-62.
  • Eckrich J, Hinkel J, Fischl A, Herrmann E et al. Nasal IgE in subjects with allergic and non-allergic rhinitis. World Allergy Organ J. 2020 Jun 23;13(6):100129.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.