Riscurile cărbunelui activ pentru sănătatea orală
Recent, au apărut clipuri video și postări de la diferiți influenceri care vorbesc despre presupusele proprietăți magice ale cărbunelui activ, ce ajută la albirea dinților. Mai mulți medici stomatologi, inclusiv președintele Consiliului General Dentar al Spaniei, Óscar Castro Reino, au negat cu tărie aceste informații. Așadar, care sunt riscurile cărbunelui activ pentru sănătatea orală?
Castro Reino a subliniat faptul că afirmațiile potrivit cărora cărbunele activ albește dinții nu sunt doar false, ci prezintă riscuri grave pentru sănătatea bucală. În plus, el subliniază importanța consultării profesioniștilor din domeniul sănătății și ignorarea totală a postărilor virale de pe internet.
Cărbunele activ este o substanță foarte abrazivă. Prin urmare, poate provoca probleme severe la nivelul dinților. Folosirea cărbunelui activ pentru spălarea dinților este ca și cum te-ai spăla cu un șmirghel. Cel mai rău lucru este faptul că nici măcar nu ajută la albirea dinților.
Riscurile cărbunelui activ pentru sănătatea orală
Cărbunele activ este o substanță care se obține printr-un proces chimic în care se folosește și coajă de nucă de cocos. Acest material este extrem de agresiv. Atunci când este aplicat pe dinți, poate uza semnificativ smalțul acestora.
Uzarea smalțului dinților este foarte periculoasă. În primul rând, nervii sunt mai neprotejați și acest lucru provoacă sensibilitate dentară. De asemenea, cărbunele activ este atât de agresiv, încât poate ajunge și la gingii.
Cel mai îngrijorător lucru este faptul că, prin frecarea cărbunelui activ pe dinți și uzarea smalțului, dentina rămâne expusă. De fapt, dentina este mai gălbuie decât smalțul natural. Așadar, cărbunele activ nici măcar nu albește dinții.
Citește mai mult:
Riscurile cărbunelui activ: ce se întâmplă în videoclipurile virale?
Există o mulțime de clipuri video cu influenceri care arată aspectul dinților înainte și după utilizarea cărbunelui activ. Poți vedea aceste persoane aplicând cărbune activ pe dinții gălbui. Apoi, după clătire, dinții au o culoare albă incredibilă.
Însă ceea ce se întâmplă în aceste imagini este doar un efect vizual fals. Având pe ei cărbune, dinții sunt negri. După clătire, contrastul cu imaginea anterioară îi va face să pară mai albi. Cu toate acestea, ei nu sunt de fapt mai albi.
Pentru dr. Óscar Castro, este clar că aceste informații sunt complet false. Din păcate, asemenea clipuri video au un impact puternic asupra spectatorilor, iar aceștia consideră că au descoperit un tratament eficient pentru albirea dinților. Dovezile înșelătoare îi determină pe mulți creadă în acest tratament „miraculos”.
Culoarea dinților
Expertul a insistat, de asemenea, că dinții nu au în mod normal acea nuanță de alb – nuanța naturală a dinților este fildeș. Factorii genetici și consumul de anumite substanțe (de exemplu, ceai, cafea sau tutun) fac ca această culoare naturală să se schimbe.
A nu avea dinți ultra albi nu înseamnă că există probleme de igienă sau că există un defect. Este normal. Castro a subliniat că ceea ce este important este sănătatea bucală, nu efectele estetice înșelătoare care sunt periculoase.
Cel mai bine este să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi cu o pastă care conține fluor. De asemenea, mergi periodic la medicul dentist și urmează instrucțiunile acestuia. Dentistul este specialistul în măsură să se ocupe de aplicarea procedurilor de albire a dinților.
Îți recomandăm:
Albirea dinților nu se face folosind cărbune activ
Trebuie să insistăm asupra a ceva foarte important: orice proces efectuat asupra dinților trebuie să fie supravegheat de un profesionist în domeniul sănătății bucale. Nu asculta ceea ce spun influencerii pe paginile lor.
Stomatologii sunt profesioniști calificați. Aceștia nu numai că pot aplica tehnici de albire a dinților, ci sunt în măsură și să evalueze sănătatea orală a fiecărui pacient înainte de a efectua orice tratament. De exemplu, dacă există probleme ale gingiilor, carii sau alte probleme, albirea poate fi riscantă.
Procedurile de albire a dinților trebuie planificate și necesită, de asemenea, o monitorizare atentă. În acest fel, nu vor exista consecințe nedorite. De asemenea, pacienții trebuie să cunoască posibilele riscuri ale acestei proceduri.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Rodríguez, S. B. V., Sánchez, J. A. A., Beltrán, M. D. J. T., & Álvarez, J. J. R. 20. Blanqueamiento dental. principios básicos de endodoncia clínica, 215.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.