Roaccutane: ce este, pentru ce este și care sunt efectele secundare?
 

Roaccutane: ce este, pentru ce este și care sunt efectele secundare?

Roaccutane® este un medicament oral utilizat pentru tratarea acneei. Se estimează că 38% dintre cei care îl folosesc rezolvă această problemă definitiv.
Roaccutane: ce este, pentru ce este și care sunt efectele secundare?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Roaccutane este un medicament care este utilizat în diferite părți ale lumii pentru a trata afecțiunile pielii, mai ales acneea polichistică. Deși surprinzător, este folosit și în cancer.

Denumirea Roaccutane® este comercială și corespunde monomedicamentului izotretinoin. Este cunoscut ca o pilulă puternică pentru acnee, deoarece medicamentul produce efecte secundare semnificative.

În general, Roaccutane® este prescris pacienților cu acnee foarte severă. Vorbim despre cazuri care nu răspund la tratamentul cu creme sau antibiotice sau care prezintă cicatrici.

Ce este Roaccutane?

Roaccutane este un medicament a cărui creație este atribuită lui G. Peck, de la Institutul Național de Sănătate din Statele Unite. A fost brevetat in 1979 și lansat pe piață 3 ani mai târziu. În ultimii 30 de ani, a devenit foarte popular.

Ingredientul activ este izotretinoina, un derivat al vitaminei A. De asemenea, conține ulei de soia rafinat, hidrogenat și parțial hidrogenat, ceară de albine, gelatină, glicerol, dioxid de titan și altele.

Brevetul, al cărui titular era Roche®, a expirat în 2002. De atunci, multe laboratoare comercializează acest medicament sub denumiri precum isotretinoin, Flexresan®, Isoacné®, Accutane® sau Dercutane®.

Mecanism de acțiune

Medicamentul aparține familiei retinoizilor orali (sunt medicamente derivate din vitamina A). Acțiunea sa reduce producția de sebum, scade inflamația din leziunile pielii și îndepărtează dopurile de keratină.

Scăderea secreției sebacee are drept consecință reducerea bacteriilor în zonele afectate. Aceasta este cauza principală a acneei severe, deoarece aceste microorganisme provoacă o inflamație considerabilă a pielii.

Roacután® face ca glandele sebacee să scadă în dimensiune cu 35 – 58%. De asemenea, încetinește procesul prin care se formează celulele în interiorul porilor. Acest lucru previne înfundarea porilor.

Fată care are nevoie de Roaccutane

Cum se utilizează

Medicamentul este comercializat sub formă de capsule moi de 10 sau 20 miligrame. Acestea sunt ovale, opace, cu un ton violet care tinde spre roșcat. De obicei, fiecare cutie conține 30 de capsule.

Este disponibil doar pe bază de rețetă.

Se consumă în timpul meselor, la ora stabilită de medicul dermatolog. Trebuie luat cu un pahar cu apă. Doza variază în funcție de gravitatea fiecărui caz. Se începe cu 0,5 până la 1 miligram pentru fiecare kilogram de greutate a pacientului. Această doză poate fi crescută până la 2 miligrame.

Durata tratamentului este variabilă, în funcție de gravitatea problemei. Ca regulă generală, se recomandă între 16 și 24 de săptămâni. Rezultatele încep să apară la 2 luni de la începerea tratamentului.

Dacă pacientul omite o doză, aceasta trebuie luată imediat. Cu toate acestea, dacă următoarea doză este aproape, este indicat să nu fie luată doza omisă. Dublarea dozei este contraproductivă. O supradoză este considerată o urgență.

Reacții adverse posibile la Roaccutane

Acesta este un medicament sistemic, ceea ce înseamnă că nu acționează numai asupra acneei, ci este capabil să genereze schimbări în întregul corp. Unul dintre aspectele problematice este metabolizarea în ficat.

La unii oameni, acest medicament crește nivelul de colesterol și trigliceride. De aceea, este foarte important ca înainte de începerea tratamentului și în timpul acestuia să se efectueze analize de sânge.

Acneea se poate agrava în prima săptămână de tratament. Unii pacienți dezvoltă depresie din cauza utilizării ingredientului activ. Este mai frecventă la cei care au deja simptome ale tulburărilor de dispoziție.

Alte reacții adverse sunt următoarele:

  • Piele uscată
  • Dificultăți de vedere
  • Dureri articulare
  • Uscăciune severă a buzelor

Contraindicații

Roaccutane nu este indicat la copii și nici pentru tratamentul oricărei forme de acnee care apare înainte de adolescență. Dacă o persoană are o boală gravă, trebuie să cântărească cu atenție riscurile și beneficiile.

Este interzis femeilor însărcinate. Este un medicament teratogen, ceea ce înseamnă că are potențialul de a provoca malformații la făt. Prin urmare, femeile aflate la vârsta fertilă care îl folosesc trebuie să folosească o metodă contraceptivă eficientă.

Utilizarea concomitentă cu suplimente de vitamina A poate provoca hipervitaminoză A. De asemenea, provoacă efecte adverse dacă este utilizat concomitent cu tetraciclină, minociclină, sulfonamide și diuretice tiazidice.

Gravidă care se dă cu cremă pe burtă

Sfaturi utile în timpul tratamentului cu Roaccutane

Având in vedere ca Roacután® are diverse efecte secundare și că acestea sunt enervante și chiar periculoase, este indicat să se ia o serie de masuri. Următoarele sunt măsurile de precauție care trebuie respectate în timpul tratamentului:

  • Aplicați în fiecare zi protecție solară SPF 30 sau mai mare, fără ulei.
  • Hidratați-vă buzele în mod constant.
  • Faceți baie cu apă caldă, nu fierbinte.
  • Evitați dermoabraziunea sau tratamentele cu laser pe piele.
  • Aplicați câteva picături de ser fiziologic în nas in fiecare zi.
  • Aplicați lacrimi artificiale și nu purtați lentile de contact.
  • Folosiți 2 metode contraceptive simultan pentru a evita sarcina.
  • Nu beți alcool.

Trebuie avut în vedere faptul că Roacután® rămâne în organism până la 3 luni după încheierea consumului. Prin urmare, urmați sfaturile de mai sus în toată această perioadă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.