Cum să folosești turmericul pentru tratarea acneei - Doza de Sănătate
 

Cum să folosești turmericul pentru tratarea acneei

Știai că poți utiliza curcuma (turmeric) pentru a trata acneea? Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Cum să folosești turmericul pentru tratarea acneei
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Timp de mulți ani, curcuma a fost apreciată pentru utilizările sale medicinale și cosmetice. Deși este utilizată în mod normal ca ingredient culinar, mulți oameni preferă să o folosească și pentru efectele sale curative. Știai că poți utiliza curcuma sau turmericul pentru tratarea acneei? Îți vom arăta cum!

Curcuma conține un compus biologic activ numit curcumină, care îi conferă culoarea caracteristică și o mare parte din proprietăți. Această substanță acționează ca un antiinflamator și antioxidant, fiind utilă atât intern, cât și topic.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că extractele de turmeric sunt utilizate în dermatologie. Deși cercetările științifice continuă, în prezent, turmericul este acceptat ca remediu natural pentru probleme precum acneea. Încearcă-l și tu!

De ce este util turmericul pentru tratarea acneei?

Cum se folosește turmericul pentru tratarea acneei
Curcuma are efecte antibacteriene care sunt utile pentru gestionarea afecțiunilor dermatologice, cum ar fi acneea.

Există diverse beneficii interesante ale utilizării turmericului pentru tratarea acneei. În primul rând, este important să evidențiem proprietățile sale antibacteriene capabile să lupte împotriva microorganismelor precum P. acnes atunci când sunt combinate cu acidul lauric. Efectul turmericului este comparabil cu cel al produselor farmaceutice precum eritromicina și clindamicina.

În al doilea rând, acest condiment are efecte antiinflamatoare care influențează pozitiv problemele dermatologice. Deși avem nevoie de mai multe dovezi științifice pentru a verifica efectul acestuia asupra acneei, dovezile anecdotice sugerează faptul că este foarte eficient.

Curcuma și antioxidanții săi au și alte efecte importante atunci când vine vorba de tratarea acneei. Aplicarea sa locală ajută la repararea țesuturilor, reducând prezența cicatricilor. De asemenea, stimulează producția de colagen și reduce riscul apariției ridurilor premature.

Alte beneficii ale turmericului pentru piele

Spre deosebire de alte tratamente convenționale, utilizarea turmericului are și alte efecte importante asupra sănătății pielii. Datorită curcuminei, vitaminelor și mineralelor pe care le conține, îți vei îmbunătăți sănătatea pielii. Printre alte beneficii, curcuma:

  • Oferă strălucire naturală pielii
  • Ajută la vindecarea rănilor
  • Ajută la ameliorarea psoriazisului
  • Ajută la tratarea scabiei
  • Reduce stresul oxidativ și previne îmbătrânirea prematură

Cum să folosești turmericul pentru tratarea acneei

Turmericul pentru tratarea acneei sub formă de remediu natural
În amestec cu uleiul de nucă de cocos, efectele antimicrobiene ale curcumei sunt sporite.

Pentru a profita din plin de proprietățile turmericului pentru tratarea acneei, îți propunem un tratament care îi amplifică efectele prin utilizarea componentelor uleiului de cocos. Acest ingredient natural conține acid lauric, cunoscut pentru efectul său antimicrobian și util pentru tratarea acneei.

În plus, uleiul de cocos a fost studiat pe scară largă în dermatologie, deoarece hidratează pielea și ajută la tratarea unor boli precum psoriazisul și eczemele. La fel ca turmericul, ajută chiar și în procesul de cicatrizare și regenerare, reducând efectele negative ale radicalilor liberi.

Ingrediente

  • 1 lingură de turmeric măcinat (15 g)
  • 2 linguri de ulei de cocos bio (30 g)
  • 1 lingură de miere naturală (15 g)

Mod de preparare

  • Mai întâi, pune curcuma măcinată într-un recipient curat.
  • Apoi, adaugă uleiul de cocos și mierea.
  • La final, amestecă timp de câteva minute până obții un amestec omogen.

Mod de utilizare

  • Înainte de a aplica masca pe zonele de piele afectate de acnee, este important să scapi de orice reziduu de machiaj sau murdărie.
  • Odată ce fața ta este curată, poți începe să aplici masca.
  • Acoperă complet zonele cu probleme.
  • Lasă masca să stea 15 minute și apoi clătește-te cu apă caldă.
  • Repetă acești pași și aplică tratamentul de cel puțin 3 ori pe săptămână.

Notă: Rezultatele nu vor fi vizibile imediat. Este important să utilizezi acest remediu în mod consecvent pentru a obține rezultatele dorite.

Avertisment!

Deși acest tratament cu turmeric poate fi foarte eficient în eliminarea acneei, trebuie să știi că poate provoca reacții adverse. Când îl aplici local, poate pata temporar pielea sau poate lăsa un reziduu ușor, galben. Acest lucru dispare după o curățare corectă.

Uneori, componentele turmericului pot provoca reacții alergice sau dermatită de contact. O analiză efectuată în 2015 a constatat faptul că curcumina este un alergen care poate provoca iritații, roșeață și umflături la persoanele alergice.

Cel mai bine este să faci un mic test înainte de a folosi tratamentul pentru acnee. Tot ce trebuie să faci este să pui puțină curcuma pe antebraț sau pe o altă parte a pielii. Dacă după 24 de ore nu există reacții negative, atunci o poți utiliza fără probleme.

Concluzie

Curcuma poate fi un mare aliat în lupta împotriva acneei, mai ales atunci când o combini cu ulei de cocos. Ar trebui să o utilizezi cu prudență, deoarece poate provoca o reacție alergică la anumiți oameni. În rest, este o opțiune excelentă pentru a sprijini alte tratamente convenționale pentru eliminarea acneei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Liu, C.-H., & Huang, H.-Y. (2013). In Vitro Anti-Propionibacterium Activity by Curcumin Containing Vesicle System. Chemical and Pharmaceutical Bulletin. https://doi.org/10.1248/cpb.c12-01043
  • Gupta, S. C., Kismali, G., & Aggarwal, B. B. (2013). Curcumin, a component of turmeric: From farm to pharmacy. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1079
  • Akbik, D., Ghadiri, M., Chrzanowski, W., & Rohanizadeh, R. (2014). Curcumin as a wound healing agent. Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.08.016
  • Thangapazham, R. L., Sharad, S., & Maheshwari, R. K. (2013). Skin regenerative potentials of curcumin. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1078
  • Thangapazham, R. L., Sharma, A., & Maheshwari, R. K. (2007). Beneficial role of curcumin in skin diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
  • Ferreira, L. A. M., Alves, R. J., Carneiro, G., Silva, E. L., Trindade, V., de Carvalho, M. A. R., … Goulart, C. (2014). Solid Lipid Nanoparticles Loaded with Retinoic Acid and Lauric Acid as an Alternative for Topical Treatment of Acne Vulgaris. Journal of Nanoscience and Nanotechnology. https://doi.org/10.1166/jnn.2015.9184
  • Chaudhari, S. P., Tam, A. Y., Barr, J. A., & Tan, J. (2015). Curcumin: A contact allergen. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.