Logo image
Logo image

Rolul dietei în bolile inflamatorii intestinale

4 minute
Dieta este esențială în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale. Medicii trebuie să personalizeze alimentația pacienților în funcție de simptomele și stadiul bolii.
Rolul dietei în bolile inflamatorii intestinale
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Malnutriția este o caracteristică comună a persoanelor cu probleme digestive. De aceea, dieta este foarte importantă, mai ales când vine vorba de inflamația intestinelor. Ceea ce mănânci îți poate ușura simptomele. Citește mai departe pentru a afla care este rolul dietei în bolile inflamatorii intestinale.

Tractul digestiv poate suferi de tot felul de afecțiuni ce pot influența starea de sănătate. Bolile inflamatorii intestinale (IBD) se numără printre acestea. Acest termen descrie bolile cronice ale tractului digestiv, de cauze necunoscute, caracterizate prin inflamație.

Cele mai frecvente boli inflamatorii intestinale sunt colita ulcerativă cronică (CUC) și boala Crohn (CD). În plus, există și o a treia afecțiune cunoscută sub numele de colită nedeterminată, care împărtășește caracteristicile bolilor precedente și care, pe măsură ce evoluează, poate fi ocazional confundată cu una dintre ele.

Some figure

Caracteristicile bolilor inflamatorii intestinale

Boala Crohn

Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului digestiv. Zonele cel mai des afectate sunt intestinul subțire distal și colonul ascendent. Leziunile sunt segmentate și pot deteriora toate straturile peretelui intestinal.

Citește mai mult:

Principalele moduri de a trata boala Crohn

Colită ulcerativă

Afectează exclusiv colonul și rectul. În plus, leziunile sunt continue și apar pe membrana mucoasă și submucoasă. Colita ulcerativă modifică funcția sistemului imunitar al tractului digestiv și duce la un răspuns inflamator persistent.

Simptomele bolilor inflamatorii intestinale

Cele mai frecvente simptome sunt colica severă și diareea cronică însoțită de sânge. Însă pot exista și pierderi în greutate, malnutriție, febră și leziuni articulare și cutanate.

Some figure

Leziunile la nivelul mucoasei intestinale cauzează diverse probleme nutriționale, cum ar fi:

  • Anorexie
  • Edem
  • Anemie
  • Deshidratare
  • Pierderea de proteine și vitamine
  • Modificarea echilibrului mineral (zinc, fier, magneziu, calciu și seleniu)

Cauzele malnutriției

Malnutriția apare din cauza mai multor factori, cum ar fi:

  • Scăderea consumului de alimente
  • Durere, diaree și vărsături
  • Excluderea anumitor alimente din dietă
  • Febră, stres și pierderea de proteine
  • Malabsorbția nutrienților
  • Interacțiunea dintre medicamente și nutrienți. (Potrivit FEAD, medicamentele utilizate pentru tratarea acestor afecțiuni sunt antiinflamatoare, corticosteroizi, imunosupresoare și antibiotice.)

Rolul dietei în bolile inflamatorii intestinale

Toate bolile inflamatorii intestinale au faze de remisie. Dar există și faze în care simptomele reapar cu episoade acute. Prin urmare, dieta ar trebui să depindă de stadiul în care te afli. Un plan de alimentație sănătoasă poate fi gestionat fără restricții inutile atunci când nu există simptome.

În cazul perioadelor acute, trebuie să-ți adaptezi dieta pentru a-ți acoperi nevoile nutriționale. Este esențial să servești mai multe mese pe tot parcursul zilei, să consumi multă apă simplă și să eviți temperaturile extrem de reci.

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați cu lanț scurt sau FODMAP este benefică alături de orice tratament. Reține faptul că dieta trebuie să aibă următoarele proporții:

  • 50-60% din calorii trebuie să provină din carbohidrați
  • 15-20% din calorii trebuie să provină din proteine
  • 25-30% din calorii trebuie să provină din grăsimi, limitând cantitatea dacă există probleme din cauza diareii

Nu trebuie să uităm că, în unele cazuri, subnutriția severă poate afecta grav și ireversibil intestinele. În această situație, opțiunea este alimentarea parenterală.

Some figure

Tipuri de alimente de evitat atunci când există simptome

Trebuie să eviți orice aliment care produce gaze și disconfort în timpul fazei simptomatice. Printre acestea se numără:

  • Leguminoase și cereale
  • Produse lactate, în principal lapte
  • Cartofi, cartofi dulci, porumb, manioc, usturoi, ceapă, varză
  • Brânzeturi tari și condimentate
  • Fructe proaspete și uscate
  • Miere, zahăr, dulciuri, siropuri și gemuri îndulcite cu xilitol sau sorbitol
  • Carne, mezeluri și derivate
  • Băuturi alcoolice, carbogazoase și sodice, băuturi fermentate și cafea
  • Alimente picante sau foarte condimentate

În plus, trebuie să analizezi posibilitatea existenței unor deficiențe de vitamine și minerale. Poți apela la suplimente alimentare dacă este nevoie.

Îți recomandăm:

9 remedii naturale pentru boala Crohn

Dieta corectă în bolile inflamatorii intestinale atunci când nu există simptome

Atunci când simptomele dispar, poți reintroduce în dietă alimentele restricționate. În general, poți începe cu:

  • Legume bogate în fibre solubile fierte, cum ar fi dovleceii, dovlecii, morcovii și sfecla
  • Fructe la abur sau coapte în cuptor, cum ar fi merele, bananele, caisele, piersicile, perele
  • Cereale rafinate și derivații acestora
  • Carne cu conținut scăzut de grăsime, cum ar fi peștele și carnea de pui

Nu uita că poate dura câteva săptămâni pentru a vedea efectele pozitive ale dietei. Aceasta trebuie să fie individualizată în funcție de nevoile pacientului. În concluzie, cheia alimentației în cazul bolilor inflamatorii intestinale este adaptarea acesteia la simptomele și starea fiecărui pacient.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jasinski C, Tanzi MN, Lagomarsino G, López C, Iglesias C. Enfermedad inflamatoria intestinal. Arch Pediatría Urug. 2004;75(1):74-77.
  • Martínez Gómez MJ, Melián Fernández C, Romeo Donlo M. Nutrición en enfermedad inflamatoria intestinal. Nutr Hosp. 2016;33(4):59-62.
  • Vásquez A, Hazel E, Romero G. Nutrición en la Enfermedad Inflamatoria Intestinal. Gen. 2012;66(3):207-212.
  • Torresani ME, Somoza MI. Lineamientos para el cuidado nutricional. 3a ed. Buenos Aires: Eudeba; 2009.
  • Saludigestivo. Enfermedad de Crohn [Internet]. Saludigestivo. [citado 12 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.saludigestivo.es/enfermedades-digestivas-y-sintomas/enfermedad-de-crohn/

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.