Logo image
Logo image

Sănătatea orală și fertilitatea femeilor

3 minute
Sănătatea bucală pare să fie strâns legată de fertilitate și, de asemenea, de sarcină. Boala parodontală este adesea legată de diverse tulburări.
Sănătatea orală și fertilitatea femeilor
Ultima actualizare: 13 iunie, 2021

Sănătatea orală este mult mai importantă decât pare și este aparent legată de fertilitatea femeilor. După cum vom vedea, problemele de sănătate bucală nu țin doar de estetică, ci pot influența multe alte procese ale corpului.

A avea o sănătate orală bună înseamnă absența bolilor care afectează gura și împiedică o persoană să muște, să zâmbească, să mestece sau să vorbească. Acest tip de boală afectează bunăstarea psihologică a oamenilor.

De exemplu, cariile, abcesele sau bolile parodontale înseamnă că o igienă bucală deficitară. În prezent, influența acestui echilibru asupra restului funcțiilor și organelor corpului este în curs de investigație.

Articolul de astăzi se concentrează asupra influenței sănătății bucale asupra fertilității. De asemenea, vom discuta relația sa cu sarcina, deoarece ambele subiecte sunt strâns legate.

Vezi și:

Gingivita ulcerativă necrotizantă acută: tratament

Boala parodontală

Mai întâi, trebuie să explicăm ce este boala parodontală înainte de a analiza relația dintre sănătatea orală și fertilitate. Aceasta pare a fi problema cel mai des legată de fertilitate.

Boala parodontală este o tulburare care afectează gingiile. Constă într-o inflamație a acestei zone și apare din cauza igienei dentare precare. Ce se întâmplă este faptul că tartrul, un strat lipicios compus din bacterii și resturi alimentare, se acumulează în această zonă.

În cele din urmă, tartrul se întărește și face ca gingiile să se umfle și să se inflameze. Se prinde între dinți și le afectează structura. Dinții pot ajunge să cadă. Boala parodontală poate trece neobservată, dar poate duce și la dureri și sângerări ale gingiilor.

Some figure
Dentistul este profesionistul însărcinat cu evaluarea sănătății bucale.

Sănătatea orală și fertilitatea

Anumiți factori comuni influențează atât fertilitatea, cât și sănătatea orală: fumatul și îmbătrânirea, de exemplu.

Cu toate acestea, abia recent, cercetătorii au început să investigheze relația directă dintre sănătatea orală și gradul de fertilitate. Conform celor mai noi studii, anumite bacterii implicate în bolile parodontale sunt mult mai frecvente la femeile care nu pot concepe un copil.

Ceea ce au descoperit oamenii de știință este faptul că femeile care nu au putut concepe au avut un număr mai mare de bacterii în cavitatea bucală, cum ar fi Porphyromonas gingivitis. Acest lucru pare să provoace inflamații la nivelul organelor genitale feminine, ce afectează șansele de a rămâne însărcinată.

În plus, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Western Australia, femeile cu boli parodontale pot petrece până la 7 luni încercând să rămână însărcinate.

În mod interesant, există și o legătură între sănătatea bucală și alte boli, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 și artrita. Descoperirea acestui posibil mecanism legat de fertilitate este destul de nouă.

Descoperă și:

Tipurile și beneficiile punții dentare

Some figure
Conform ultimelor studii, există o legătură între boala parodontală și fertilitate, pe lângă problemele orale pe care le provoacă.

Care este relația dintre sănătatea bucală și sarcină?

Adevărul este că sarcina influențează întregul corp, deoarece nivelurile hormonale care reglează și dereglează mecanismele fiziologice se modifică pe tot parcursul procesului. Atât estrogenii, cât și progesteronii afectează sănătatea orală.

Este normal ca problemele orale să apară începând cu a doua lună de sarcină, deoarece hormonii menționați mai sus modifică echilibrul bacterian al gingiilor. Prin urmare, acestea devin mult mai sensibile la orice infecție.

Estimările indică faptul că aproape două treimi din femeile însărcinate suferă de gingivită. În plus, se pare că există o legătură între boala parodontală și anumite complicații în dezvoltarea bebelușului. De exemplu, boala ar putea fi legată de nașterea prematură.

Din acest motiv, profesioniștii recomandă acordarea de atenție deosebită sănătății bucale, mai ales dacă te gândești să rămâi gravidă sau ești deja însărcinată. Consultă periodic medicul dentist și menține o igienă dentară adecvată!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Una correcta higiene dental favorece la fertilidad | Salud Pública y algo más. (n.d.). Retrieved February 13, 2020, from https://www.madrimasd.org/blogs/salud_publica/2011/09/07/132771
  • Embarazo y salud bucodental (Actualizado a Mayo de 2019) – Sociedad Española de Odontopediatría. (n.d.). Retrieved February 13, 2020, from https://www.odontologiapediatrica.com/para-padres/embarazo-y-salud-bucodental/
  • Embarazo y salud oral. (n.d.). Retrieved February 13, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2018000300144

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.