Sângerarea liberă: ce este și cum se practică
 

Sângerarea liberă: ce este și cum se practică

Sângerarea liberă este o tendință care a câștigat popularitate în întreaga lume. Promovează o schimbare de mentalitate în ceea ce privește menstruația.
Sângerarea liberă: ce este și cum se practică
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 12 septembrie, 2022

Sângerarea liberă este o tendință globală care a fost promovată mai ales de mișcările feministe. Are de-a face cu renunțarea la utilizarea produselor de igienă și practicarea controlului eliminării sângelui menstrual.

Femeile care susțin această practică afirmă că, la fel cum puteți controla debitul de urină sau fecale, puteți să învățați să reglați scurgerea de sânge menstrual. Acest lucru face inutilă utilizarea cupelor menstruale, tampoanelor, absorbantelor, etc.

De ce se schimbă obiceiurile? Mulți oameni cred că femeilor le este frică de pete. În plus, utilizarea dispozitivelor de igienă este inconfortabilă și nesigură. Sângerarea liberă este o modalitate de a înlătura aceste constrângeri.

Câteva detalii despre sângerarea menstruală

Înainte de a vorbi despre sângerarea liberă, merită să facem câteva precizări despre menstruație. Primul lucru de reținut este faptul că în timpul menstruației nu există sângerare permanentă. Uterul este închis și se deschide doar la anumite ore pentru a evacua lichidul.

Eliminarea sângelui are loc după o contracție uterină. Cu toate acestea, unele femei, în special femeile occidentale, au fost educate să folosească produse sanitare. Având în vedere acest obicei, nu se acordă atenție mișcărilor uterului care preced sângerarea.

Așa cum o persoană învață să detecteze senzația de vezică plină și să efectueze acțiuni controlate pentru a o goli, poate să învețe să detecteze momentul în care uterul urmează să elibereze sângele și să controleze evacuarea. Asta înseamnă sângerarea liberă.

Sângerarea liberă înseamnă controlarea menstruației

Ce este sângerarea liberă?

Sângerarea liberă este o practică care constă în a nu folosi niciun produs de igienă intimă pentru a colecta sânge în timpul menstruației. Este adesea promovată de mișcările feministe și văzută ca o modalitate de a împuternici femeile.

Tendința a apărut în anii 70, inițial ca răspuns la „șocul toxic”, o infecție cauzată de bacterii asociată uneori cu utilizarea tampoanelor super absorbante și chiar a cupelor menstruale. Un astfel de șoc este o urgență medicală care poate fi fatală.

Sângerarea liberă este considerată o poziție politică. În primul rând, în secolul 21 nu există niciun motiv de respingere a sângerării feminine. În al doilea rând, produsele intime necesită bani și nu toate femeile și le permit.

Menstruația este un proces natural și sănătos. Nu trebuie să fie înconjurat de temeri și tabuuri. Figuri cunoscute, precum Kiran Gandhi în timpul Maratonului de la Londra din 2014, și-au lăsat sângerarea la vedere în timpul alergării. Au folosit sângele ca simbol al împuternicirii.

Care este procedura?

Sângerarea liberă nu constă în pătarea hainelor, ci în dobândirea capacității de a reține fluxul menstrual și apoi de a-l expulza voluntar. Cu toate acestea, dacă există o pată, nu ar trebui considerată o tragedie.

Controlul asupra sângerării nu se realizează peste noapte. Trebuie să ascultați semnalele corpului, adică contracțiile uterului care anunță sângerare. De asemenea, este necesară dezvoltarea capacității de reținere a fluxului până când este posibilă evacuarea acestuia. Toate acestea necesită multă practică.

Senzațiile sunt experimentate la nivelul uterului, colului uterin, vaginului și vulvei. Stabiliți o legătură mintală și emoțională cu aceste organe. Restul este ca și cum ați învăța să urinați. Următoarele sunt practici care ajută la atingerea acestui obiectiv:

Meditație și autocontrol

Tehnicile de meditație sunt de mare ajutor pentru a ne sensibiliza cu privire la propriul corp. Ele ajută la dezvoltarea introspecției pentru a detecta senzațiile în detaliu.

Această autocunoaștere facilitează autocontrolul, care nu trebuie confundat cu „reținerea”. Este direcționarea corpului cu mintea.

Exerciții Kegel

Exercițiile Kegel au rolul de a întări și controla mușchii zonei pelvine. O podea pelvină puternică este foarte importantă pentru a controla fluxul menstrual.

Aceste exerciții nu sunt foarte valoroase numai pentru a gestiona sângerarea liberă, ci și pentru a îmbunătăți viața sexuală și pentru a facilita nașterea.

Schimbarea mentalității

Sângerarea liberă nu are sens dacă mentalitatea față de menstruație nu se schimbă. Trebuie lăsată în urmă ideea că sângele menstrual este murdar, neplăcut sau ceva ce ar trebui ascuns. Este important să vedem menstruația ca pe un eveniment sănătos și natural, care nu trebuie să condiționeze femeia.

Beneficiile sângerării libere

Principalul beneficiu al sângerării libere este acela de a privi procesul ca pe ceva sănătos, lipsit de tabuuri. Libertatea femeilor care se simt adesea constrânse de menstruație crește.

Alte beneficii sunt următoarele:

  • Promovează sănătatea ginecologică. Întărirea podelei pelvine este esențială pentru sângerarea liberă și îmbunătățește funcționarea sistemului reproducător feminin. Previne și alte probleme, precum incontinența urinară.
  • Respirație mai bună a zonei intime. Absența produselor igienice facilitează respirația pielii.
  • Risc mai mic de reacții alergice. Există produse de igienă care provoacă alergii.
  • Un sentiment mai mare de control asupra propriului corp.
Femeie care citește despre sângerarea liberă

Câteva sfaturi pentru practicarea sângerării libere

Este important să alegeți momentul potrivit pentru a începe procesul. Cel mai bine este să profitați de vacanțe sau de acele momente în care puteți sta acasă. Indicat este să aveți o baie în apropiere, deoarece la început nu puteți să opriți fluxul menstrual pentru o perioadă lungă de timp.

Chiloții menstruali sunt de mare ajutor la început. Sunt un accesoriu care vă permite să scăpați de tampoane, cupe sau absorbante și, în același timp, să practicați sângerarea liberă fără nicio consecință din cauza unei pierderi involuntare.

Primul lucru este să învățați să identificați senzațiile corporale. Apoi, încercați să păstrați fluxul menstrual. Exercițiile Kegel sunt ideale pentru a realiza acest lucru. Apoi, mergeți la baie și eliberați sângele.

Recomandări finale

Sângerarea liberă poate fi practicată de orice femeie și nu prezintă niciun fel de risc. Este mai mult o chestiune de mentalitate. Toate femeile sunt capabile să dezvolte autocontrolul necesar pentru a păstra voluntar fluxul menstrual, cu excepția cazului în care există o problemă anatomică.

Fiecare femeie este liberă să aleagă felul în care dorește să experimenteze menstruația. În mod ideal, această alegere o face să se simtă confortabilă și încrezătoare în sine. Sângerarea liberă este o alternativă accesibilă, sănătoasă și eliberatoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Thiyagarajan DK, Basit H, Jeanmonod R. Physiology, Menstrual Cycle. [Updated 2021 Oct 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/
  • Ginsburg, R., & Tavella, M. E. “Ni lo menciones, querida”: cultura material de tampones y toallitas: Traducción de: Ginsburg, R. (1996). “Don’t tell, dear”: The material culture of tampons and napkins. Journal of Material Culture, Vol. 1 (3), pp. 365-375. Estados Unidos: Sage Publications. Etcétera. Revista del Área de Ciencias Sociales del CIFFyH, (7).
  • Felitti, K. (2016). El ciclo menstrual en el siglo XXI. Entre el mercado, la ecología y el poder femenino. Sexualidad, Salud y Sociedad (Rio de Janeiro), 175-208.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.