Se poate congela drojdia proaspătă?
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Se poate congela drojdia proaspătă? Când vorbim despre drojdie proaspătă, ne referim la o varietate de microorganisme. S. cerevisiae este posibil drojdia cea mai folosită de om în beneficiul său.
Prospețimea unei drojdii este un indicator al calității acesteia, deoarece atunci când este activă produce mai mult gaz și oferă o bună spongiozitate produselor. Din acest motiv, profesioniștii din panificație o preferă proaspătă, dar termenul de valabilitate al acesteia se reduce la câteva zile.
Din acest motiv, se caută noi metode de conservare, iar congelarea este una dintre ele. Se poate congela drojdia proaspătă? Acest proces îi afectează sau nu proprietățile?
Ce este drojdia?
Potrivit revistei ICIDCA, drojdia este o denumire generică care grupează o serie de microorganisme cu o mare diversitate în ceea ce privește dimensiunea, forma și culoarea. Sunt incluse speciile care provoacă boli, dar și cele cu beneficii pentru om.
Activitatea drojdiei permite obținerea diferitelor produse utilizate în alimentație.
Aceste microorganisme au câteva proprietăți:
- Saccharomyces cerevisiae se hrănește cu zahăr și are o capacitate fermentativă ridicată.
- Când zahărul fermentează, se produce etanol și gaze precum CO2, care cresc volumul anumitor produse de panificație. În cazul băuturilor alcoolice, cum ar fi vinul și berea, se formează spumă și efervescență.
- Fiind un microorganism, drojdia trebuie să fie vie pentru a acționa. Prin urmare, este foarte important să îi asigurăm supraviețuirea atunci când este depozitată.
- Trebuie păstrată într-un recipient ermetic și refrigerată între 4 și 8 grade Celsius pentru o perioadă de o lună. În plus, trebuie să existe ventilație și să evite schimbările bruște de temperatură.
- Odată deschis recipientul, drojdia rezistă doar 15 zile. Din acest moment, își pierde acțiunea de dospire.
Recomandăm: Drojdia de bere – beneficii incredibile
Se poate congela drojdia proaspătă?
Există diferite metode de conservare a microorganismelor. Primul lucru care trebuie garantat este supraviețuirea lor.
De exemplu, cea mai comună metodă de conservare a bacteriilor și a drojdiilor este liofilizarea, în care biomasa microorganismelor este deshidratată după congelare. Când se hidratează din nou, își recuperează toate proprietățile. Acesta este cazul liofilizatelor probiotice.
Congelarea este o altă metodă sigură de conservare pentru a menține viabilitatea microorganismelor. Drojdia proaspătă poate fi păstrată în stare bună la temperaturi de îngheț, adică sub 0 grade Celsius. Acest lucru oferă o perioadă de valabilitate de 1 până la 2 luni.
Cum să congelați cu succes drojdia proaspătă
- Drojdia trebuie să fie cât mai proaspătă posibil, așa că atunci când o cumpărați, verificați data de expirare.
- Separați-o în porții mici. Acest lucru vă va împiedica să o dezghețați pentru a o folosi și apoi să o recongelați. Schimbările bruște de temperatură îi afectează activitatea.
- Izolați drojdia. Expunerea directă la frig și umezeală trebuie evitată cu orice preț. Acest lucru va preveni riscul de arsuri la rece și va îmbunătăți conservarea. Înfășurați de mai multe ori drojdia în folie de plastic.
- Ambalați-o într-un recipient pentru congelator cu capac. Pentru selectarea recipientului, este important ca închiderea să fie ermetică și acesta să fie conceput pentru temperaturi scăzute.
- Marcați recipientul. Se recomandă amplasarea unei etichete impermeabile cu data ambalării, denumirea produsului și data de expirare a ambalajului original.
- Congelați drojdia. Circulația aerului în jurul recipientului este foarte importantă.
Pași pentru dezghețare
Este necesar să așteptați ca cristalele de gheață să revină la faza apoasă. Urmați aceste instrucțiuni și drojdia își va recupera toată puterea de dospire:
- Transferați drojdia congelată în frigider.
- Așteptați să se odihnească. În acest interval de timp, decongelarea va avea loc treptat, fără schimbări drastice de temperatură. Acest lucru îi va permite drojdiei să-și reconstituie proprietățile.
- Când se dezgheță, scoateți-o din frigider și uscați recipientul și folia de plastic foarte bine.
- Folosiți imediat drojdia.
Test de eficacitate a drojdiei la decongelare
Pentru a verifica dacă drojdia nu și-a pierdut activitatea și rămâne în viață după ce a fost congelată, este indicat să efectuați un simplu test. Trebuie să faceți acest lucru tot timpul, dar mai ales când a fost supusă la temperaturi foarte scăzute.
În acest sens, unele studii au constatat că procesul de congelare și decongelare a drojdiei poate afecta negativ vitalitatea celulelor. Formarea cristalelor de gheață în timpul înghețului reprezintă o situație stresantă pentru drojdii.
Prin urmare, după decongelare:
- Încălziți apă. Temperatura ideală pentru aplicarea acestui test este de 40 de grade Celsius. Dacă temperatura ajunge la 50 de grade Celsius sau mai mult, drojdia moare și își pierde puterea de dospire.
- Într-un pahar, adăugați 200 mililitri de apă și 1/2 linguriță de zahăr.
- Cu vârful furculiței, adăugați drojdia dezghețată și dizolvați bine.
- Lăsați-o 10 minute la temperatura camerei.
- Dacă amestecul devine spumos, atunci drojdia este activă. O puteți folosi la dospit. Dacă nu se formează spumă, înseamnă că aceasta și-a pierdut proprietățile.
Pot funcționa drojdiile expirate?
Expirarea unui produs se referă la pierderea proprietăților senzoriale sau funcționale. Totuși, în cazul drojdiilor, puteți folosi testul despre care v-am povestit deja.
Se poate întâmpla și ca drojdia să fie aproape de expirare. În acest caz, poate pierde un procent mare din efectele sale de dospire sau poate să nu funcționeze deloc.
Dacă la aplicarea testului se observă o producție minimă de spumă, înseamnă că va funcționa, dar foarte lent. Este recomandat să adăugați de două ori cantitatea indicată în rețetă.
Citiți mai mult: Combate căderea părului cu drojdie de bere
Ce să faceți cu drojdia expirată?
Drojdia expirată nu trebuie aruncată. Există drojdie nutritivă, adică Saccharomyces cerevisiae inactivată pentru a fi folosită ca supliment. Cu toate acestea, utilizarea alimentară necesită anumite controale.
Datorită bogăției de proteine, vitamine B, zinc, seleniu și fier, se recomandă să o uscați la 60 de grade Celsius lent, să o modelați și să o folosiți ca hrană pentru animale.
Congelarea este una dintre cele mai bune metode de conservare a alimentelor. Durata de viata utilă este prelungită luni și chiar ani întregi, fără ca produsul să-și piardă proprietățile. Drojdia nu face excepție. Păstrați-o în congelator urmând câteva instrucțiuni simple!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Suárez-Machín, Caridad; Garrido-Carralero, Norge Antonio; Guevara-Rodríguez, Carmen Amarilys Levadura Saccharomyces cerevisiae y la producción de alcohol. Revisión bibliográfica ICIDCA. Sobre los Derivados de la Caña de Azúcar, vol. 50, núm. 1, enero-abril, 2016, pp. 20-28. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/2231/223148420004.pdf
- Polo L, Ferrer S, Pardo I. Univerdidade De Vigo. Efecto de la temperatura de congelación en la conservación de levaduras vínicas mediante la técnica de liofilización. Congreso Nacional de Investigación.Disponible en: https://www.uv.es/enolab/efecto%20de%20la%20temperatura.pdf
- Eduardo Umaña. Conservación de alimentos por frío. FUSADES. Disponible en: http://fusades.org/publicaciones/conservacion_alimentos_frio.pdf
- Silvina Pardo, Miguel Ángel Galvagno, Patricia Cerrutti. Estudios de la viabilidad y la vitalidad frente al congelado de la levadura probiótica Saccharomyces boulardii: efecto del preacondicionamiento fisiológico. Revista Iberoamericana de Micología. 2009, Vol. 26. Núm. 2. páginas 155-160. https://www.elsevier.es/es-revista-revista-iberoamericana-micologia-290-articulo-estudios-viabilidad-vitalidad-frente-al-13139640
- Hospital Universitario Austral. Levadura nutricional: beneficios de incorporarla a la dieta. Disponible en: https://www.hospitalaustral.edu.ar/2013/06/levadura-nutricional-beneficios-de-incorporarla-a-la-dieta/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.