Rețetă de pandișpan cu mălai
 

Rețetă de pandișpan cu mălai

Vreți să preparați un desert fără gluten? Nimic mai bun decât acest pandișpan cu mălai. O rețetă ușoară și rapidă cu ingrediente delicioase!
Rețetă de pandișpan cu mălai
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Arepas, enchiladas, tamales, quesadilla, mămăligă și floricele de porumb sunt mâncăruri cunoscute care se gătesc cu porumb. Cu toate acestea, datorită proprietăților sale culinare și faptului că nu conține gluten, puteți să pregătiți și alte rețete, precum un pandișpan cu mălai.

Pandișpanul obținut este ușor, suculent și cu o aromă delicioasă. Dacă aveți la îndemână ouă, zahăr și ulei, veți avea nevoie doar de porumb pentru a vă apuca de treabă!

De ce să preparați un pandișpan cu mălai sau făină de porumb?

Ingredientul principal al acestui pandișpan este făina de porumb. Porumbul era cultivat în mod tradițional de către popoarele indigene din America. Din acest motiv, se consumă mai mult pe acest continent decât pe altele. Este comun și în Africa, unde utilizarea sa poate fi comparată cu cea a orezului la alte latitudini.

Principalele sale caracteristici nutriționale sunt similare cu cele ale cerealelor. Este o sursă de carbohidrați, cu funcția principala de a furniza energie. De asemenea, oferă 10% proteine și cantități semnificative de fibre.

Studiile științifice au evidențiat prezența vitaminelor B și a unor minerale precum fierul, magneziul și potasiul. De asemenea, conține compuși fenolici și beta caroten cu acțiune antioxidantă și prebiotică.

Una dintre cele mai cunoscute caracteristici ale porumbului este absența glutenului din compoziția sa. În consecință, a devenit una dintre cele mai folosite cereale pentru a prepara tot felul de produse, precum pâine, paste sau prăjituri.

Rețeta de mai jos se gătește rapid și ușor, urmând aceiași pași ca la un pandișpan tradițional cu sau fără iaurt. Poate fi o opțiune pentru micul dejun, gustare sau desert, nu doar pentru cei intoleranți la gluten, ci pentru întreaga familie. În plus, reprezintă o sursă importantă de energie pentru sportivi și persoanele cu o activitate fizică regulată.

Făină albă

Ingrediente pentru prepararea unui pandișpan cu mălai

Din cantitățile indicate se obțin aproximativ 6 porții. Unele ingrediente pot fi schimbate în funcție de gustul fiecăruia:

 • 4 ouă mărimea L
 • 70 grame de ulei de măsline dezodorizat
 • 190 grame de zahăr
 • 170 grame de mălai
 • 14 grame de drojdie de panificație
 • Coajă de lămâie
 • 1 linguriță de unt pentru a unge forma

Aveți nevoie de o formă rotundă de 24 centimetri diametru și un mixer cu tije.

Instrucțiuni pas cu pas pentru prepararea pandișpanului

Pregătirea este foarte simplă. Timpul total de pregătire este de aproximativ 1 oră și 15 minute.

 1. Înainte de a începe prepararea, porniți cuptorul la 170 grade Celsius. Ungeți forma cu puțin unt și făină de porumb. Agitați pentru a elimina excesul.
 2. Apoi, puneți ouăle împreună cu zahărul și coaja de lămâie într-un castron mare. Bateți aproximativ 6 minute sau până când devin albicioase și își dublează mai mult sau mai puțin volumul. Adăugați apoi uleiul puțin câte puțin, fără a vă opri din bătut.
 3. Amestecați mălaiul cu drojdia. Puneți totul în vasul cu ouăle și amestecați ușor cu mixerul.
 4. Puneți aluatul în formă și coaceți-l timp de 1 oră sau până când o scobitoare introdusă iese curată.

În acest caz, aluatul a fost aromat cu coajă de lămâie. Puteți folosi și alte ingrediente pentru a obține aroma dorită, precum coaja de portocală, puțină nucă de cocos rasă, scorțișoară sau câteva picături de esență de vanilie.

Cum să serviți pandișpanul cu mălai

Întrucât este o prăjitură foarte gustoasă, se poate spune că este o bază pentru numeroase mese. Poate fi oferit copiilor la micul dejun sau la o gustare. Poate avea lături niște fructe proaspete pentru o masă completă.

Pentru ceva mai deosebit, există multe posibilități, dar necesită mai mult timp și dedicare. O alternativă este să tăiați pandișpanul în jumătate pe lung și să-l umpleți cu marmeladă de portocale, frișcă sau trufe de casă. Pentru un decor exterior, se potrivește bine un înveliș de ciocolată, zahar pudră sau niște căpșuni proaspete.

Pandișpan cu mălai delicios și sănătos

Cum să obțineți un pandișpan perfect cu mălai

Făina de porumb se obține prin măcinarea bobului întreg de porumb și din acest motiv culoarea sa este galbenă. A nu se confunda cu amidonul de porumb. Are o textură și un comportament diferit în rețete și nu este indicat să schimbați ingredientele.

Deși furnizează anumiți nutrienți și este o sursă bună de energie, este indicat să găsiți modalități variate de introducere a pandișpanului în alimentație. Poate fi servit ocazional.

Este necesar să păstrați pandișpanul cu mălai  la loc răcoros și uscat, niciodată în frigider. Cel mai bine este să-l puneți într-un recipient din plastic sau sticlă cu sigiliu etanș.

Uneori, lipsa glutenului din făinuri duce la eșecuri în rețetele de prăjituri. Dar nu vă fie teamă! Veți obține o prăjitură fără gluten plină de aromă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Cantaluppi E, et al. Nutritional and phenotypical characterization of two South African maize (Zea mais) varieties sampled in the Qwa-Qwa region. Maydica. Enero 2017. 62 (1).
 • Food Data Central.  Corn flour, whole-grain, yellow. U. S. Department of Agriculture. Abril 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.