Cum se prepară bețișoare de mămăligă cu parmezan și rozmarin
 

Cum se prepară bețișoare de mămăligă cu parmezan și rozmarin

Vă vom învăța cum să pregătiți o rețetă excelentă, bogată în carbohidrați pentru sportivi: bețișoare de mămăligă cu parmezan.
Cum se prepară bețișoare de mămăligă cu parmezan și rozmarin
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Rețeta de bețișoare de mămăligă oferă o cantitate mare de carbohidrați de înaltă calitate. În plus, este simplu de preparat, mai ales dacă urmați instrucțiunile pe care urmează să vi le oferim. De asemenea, oferă proteine cu valoare biologică ridicată, deoarece parmezanul este un ingrediente principal.

În primul rând, trebuie remarcat faptul că aportul de carbohidrați este considerat esențial în multe cazuri. Este necesar să se prioritizeze carbohidrații cu lanț lung. Aceștia au o viteză de absorbție mai mică și nu au un impact negativ asupra nivelului de glucoză din sânge. În caz contrar, pe termen mediu pot apărea modificări metabolice.

Ingrediente pentru bețișoare de mămăligă cu parmezan și rozmarin

Pentru a face bețișoare de mămăligă rafinate, vor fi necesare următoarele ingrediente:

 • 1 cană de mălai pentru mămăligă
 • 3 căni de apă
 • 3 linguri de brânză rasă
 • 1 frunză de dafin

În ceea ce privește brânza, vă recomandăm să folosiți parmezan. Cu toate acestea, este posibil să optați pentru soiuri cu o aromă mai puternică în cazul în care mesenii sunt iubitori ai acestui tip de produs. Singura cerință necesară este să se topească bine pentru ca textura finală să fie optimă.

Castron cu mălai

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Fierbeți 3 căni de apă cu frunza de dafin într-o oală mare. Există și varianta de a găti mămăliga cu lapte sau cu supă de legume. Depinde de gustul consumatorului.
 2. Odată ce lichidul dă în clocot, adăugați mălaiul și reduceți focul la minim. Amestecați continuu până obțineți o textură densă.
 3. După câteva minute, asezonați mămăliga cu brânza rasă. Pentru a face acest lucru, trebuie să așteptați până când se formează o pastă. Rețineți că trebuie să fie fierbinte pentru ca brânza să se topească.
 4. Puneți rezultatul pe un recipient dreptunghiular și acoperiți-l. Puneți-l în frigider pentru 1 oră.
 5. Textura aluatului va fi mai densă pentru a putea tăia bețișoarele de mămăligă. Ele pot fi consumate imediat sau ținute în frigider pentru câteva zile. Sunt grozave cu sosuri.

Beneficiile bețișoarelor de mămăligă

Bețișoarele de mămăligă trebuie consumate în contextul unei alimentații variate și echilibrate pentru a experimenta efecte pozitive. Este esențial să prevenim dezvoltarea unui deficit de micronutrienți esențiali, deoarece acest lucru poate periclita eficiența fiziologiei la nivel intern.

Mămăligă caldă
Mămăliga oferă energie de calitate și, prin urmare, este foarte recomandată sportivilor.

Oferă energie de calitate

Mămăliga este o sursă de carbohidrați complecși. Acești compuși oferă energia necesară pentru a efectua efort de mare intensitate, motiv pentru care sunt foarte recomandați sportivilor. Îmbunătățesc recuperarea, deoarece stimulează resinteza depozitelor de glicogen. Pentru a face acest lucru, trebuie consumați cu proteine, conform unui studiu publicat în Nutrients.

Previn problemele musculare

Batoanele de mămăligă conțin proteine cu mare valoare biologică din brânză. Aceste elemente sunt considerate cheie pentru prevenirea modificărilor funcției musculare. Aportul regulat și adecvat va ajuta la reducerea riscului de a dezvolta sarcopenie, așa cum arată cercetările publicate în Nutrition Research. Practicarea regulată a activității fizice va fi, de asemenea, decisivă.

Orientările alimentare actuale recomandă consumul a cel puțin 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate pe zi la persoanele sedentare. Cu toate acestea, mulți nu reușesc să îndeplinească cerințele, așa că va fi necesar să includă alimente cu un conținut ridicat de proteine în dietă pentru a evita problemele de sănătate pe viitor.

Îmbunătățesc tranzitul intestinal

Mămăliga conține fibre. Acest compus îmbunătățește tranzitul intestinal și reduce problemele legate de constipație. O parte a fibrelor reușește să fermenteze în intestin și servește drept substrat energetic pentru bacteriile benefice. În plus, s-a demonstrat că îndeplinirea cerințelor zilnice reduce incidența patologiilor complexe, precum cancerul de colon.

Pregătiți acasă bețișoare de mămăligă cu parmezan

După cum ați văzut, este foarte ușor să pregătiți acasă bețișoare de mămăligă gustoase cu parmezan. Sunt necesare puține ingrediente pentru a obține un rezultat fantastic. Nu veți avea nevoie de mult timp sau de abilități culinare grozave. În plus, bețișoarele oferă nutrienți de înaltă calitate, fiind o opțiune excelentă.

Amintiți-vă că, atunci când scopul este atingerea unei stări optime de sănătate, trebuie să combinați o serie de obiceiuri benefice. Nu doar dieta contează, ci și practicarea exercițiilor fizice în mod regulat. Odihna de cel puțin 7 ore în fiecare noapte și expunerea regulată la lumina soarelui vor face diferența.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
 • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
 • Gianfredi, V., Salvatori, T., Villarini, M., Moretti, M., Nucci, D., & Realdon, S. (2018). Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. International journal of food sciences and nutrition69(8), 904–915. https://doi.org/10.1080/09637486.2018.1446917

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.