Secretul relațiilor de cuplu de succes
Mulți oameni se întreabă care este secretul relațiilor de cuplu de succes. Care este cheia bunăstării relațiilor? Cum poți face ca o relație să funcționeze pe termen lung? Adevărul este că nu există ingrediente magice care să-ți ofere întotdeauna o relație satisfăcătoare, dar participarea la activități plăcute în cuplu constituie o parte importantă a acesteia.
Deși toți oamenii sunt diferiți, psihologia sexuală și relațională stabilește anumite direcții pe care le poți urma pentru a atinge starea de bine în relația de cuplu. Acesta este cazul activităților plăcute și impactului acestora asupra ambilor parteneri. Mai jos, îți vom explica în detaliu despre ce este vorba.
Problemele în cuplu
Problemele sexuale, stresul, copiii, reconcilierea familiei, munca și banii, printre altele, pot avea un impact semnificativ asupra bunăstării relațiilor de cuplu. Acestea sau o combinație a acestora pot avea un impact major asupra interacțiunii dintre parteneri.
De exemplu, este posibil ca partenerii să se enerveze, să se îndepărteze emoțional, să se respingă unul pe celălalt sau să înceteze să mai comunice. Într-un final, ambii parteneri încetează să mai facă lucruri împreună.
Atunci când partenerii nu mai fac activități distractive împreună, problema tinde să se înrăutățească. Această îndepărtare nu este doar consecința unei probleme mai mari, ci și nucleul unui nou conflict. Partenerii nu mai fac lucruri împreună, nu mai participă la activități care înainte îi bucurau, nu mai poartă conversații sau nu mai merg la restaurantul lor preferat.
Citește mai mult:
Elementele care consolidează o relație de cuplu
Elemente care consolidează o relație de cuplu sunt stimuli care fac ca anumite modele de comportament să fie mai probabile. De exemplu, dacă unul dintre parteneri primește un sărut de fiecare dată când gătește ceva delicios, este probabil să se străduiască să gătească ceva și mai delicios data viitoare.
În acest caz, elementul consolidant este sărutul, deoarece face ca străduința de a găti bine să apară mai des. Când încetați să faceți lucrurile în cuplu, există mai puține oportunități pentru ca ambii parteneri să utilizeze elementele de consolidare.
Dacă nu faceți activități plăcute împreună, nu există nicio ocazie de a utiliza elemente consolidante și, prin urmare, există șanse mai mici ca aceste comportamente să apară. Prin urmare, desfășurarea de activități plăcute împreună este o soluție eficientă, care tinde să dea rezultate satisfăcătoare.
Cuplurile se formează, de obicei, datorită unor afinități comune. Prin urmare, este normal să existe activități plăcute pentru amândoi pe care să le puteți face împreună, care să servească ca elemente consolidante.
Scopul este reluarea comportamentelor benefice la care ați renunțat cel mai probabil din comoditate. Faptul că nu le mai folosiți nu înseamnă că sunt învechite. Elementele consolidante nu încetează să funcționeze. În schimb, majoritatea oamenilor tind să uite de ele.
Soluții comportamentale sau emoționale?
Când vă gândiți la probleme conjugale sau de relație, nu credeți că soluția este comportamentală, ci mai degrabă emoțională și cognitivă. De fapt, în cadrul terapiei de cuplu, este normal să folosim ambele aspecte.
Desigur, este important să abordăm probleme precum standardele de cuplu, concepțiile despre relații și așteptările și atribuțiile nerealiste și iraționale. Este esențial să vorbim despre aceste aspecte pentru a realiza ajustarea conjugală și modelele de comunicare sau pentru a îmbunătăți sexul.
Activitățile plăcute în cuplu fac parte dintr-o serie de strategii comportamentale benefice. În plus, rezultatele obținute după aplicarea tehnicilor comportamentale pot motiva cuplul, arătând ambilor parteneri faptul că toate relațiile funcționează dacă comportamentul este modificat.
Citește mai mult:
Cum să sporești elementele de consolidare
În plus față de activități plăcute, puteți utiliza și alte strategii comportamentale care vă pot permite să obțineți o schimbare eficientă și de durată în relație.
Secretul relațiilor de cuplu de succes: activități plăcute pentru bunăstarea relației
Atunci când o relație s-a deteriorat, este probabil ca ambii parteneri să nu dorească să facă lucrurile împreună. Aceasta este principala problemă. Prin urmare, este util să începeți încet. Dacă un cuplu nu a ieșit împreună de mai bine de opt luni, poate că o excursie de două săptămâni în Panama nu este o idee prea bună.
Cu toate acestea, activitățile ușoare care sunt confortabile pentru unul sau ambii parteneri pot fi o idee bună. De exemplu, plimbatul câinilor, servirea prânzului sau cumpărarea pâinii împreună sunt activități simple care pot da naștere unor elemente de consolidare. Pe măsură ce cuplul progresează, unul sau ambii parteneri își pot propune să ia cina împreună la restaurantul lor preferat, să meargă la filme sau să se petreacă mai mult timp împreună acasă.
Multe cupluri care merg la terapie din cauza unei relații care se deteriorează încep să facă automat activități complexe după ce au făcut mai întâi activități simple împreună. Partenerii sunt cei care iau inițiativa de a merge în vacanță împreună, fără ca terapeutul să le spună.
Acesta din urmă este doar un exemplu al faptului că tehnicile comportamentale sunt utile la începutul terapiei de cuplu: primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să căutați elemente consolidante.
Tehnica zilelor speciale
Un alt mod de a descoperi elemente consolidante fără a face o activitate specifică este utilizarea tehnicii zilelor speciale. Acest lucru este util în situația în care cuplul nu este dispus să facă ceva împreună sau nu are suficient timp. Pentru zilele speciale, ambilor parteneri li se cere să dedice o zi din săptămână pentru consolidarea relației de cuplu. Nu pot alege aceleași zile și ambii parteneri ar trebui să știe dinainte care sunt „zilele speciale”.
Deși poate exista o ezitare la început, deoarece partenerii pot considera această abordare nefirească sau forțată, adevărul este că, într-un final, cuplurile se simt mai bine. Primirea de încurajări din comentarii, conversații sau acțiuni face ca oamenii să se simtă mulțumiți.
De obicei, ambii parteneri decid să ofere încurajări pentru că îi face să se simtă bine atunci când și ei le primesc. Cu toate că această tehnică nu permite soluționarea conflictelor, ea crește satisfacția.
Observarea elementelor pozitive pentru promovarea stării de bine a relației
O altă tehnică comportamentală pe care o poți folosi pe lângă activitățile plăcute este punerea în valoare a lucrurilor pozitive. Deși există lucruri pozitive, lucruri pe care le-ai iubit cândva, atunci când o relație s-a deteriorat, partenerii tind să nu mai observe aceste aspecte plăcute.
Observarea aspectelor pozitive urmărește comunicarea aspectelor care îți plac cel mai mult la partenerul tău. Aspecte fizice, psihologice sau cotidiene… cum ar fi să-i spui partenerului tău că ți-a plăcut masa pe care a gătit-o? Este important să vă spuneți reciproc lucruri pozitive în fiecare zi. În mod ideal, ar trebui să împărtășiți trei lucruri pozitive timp de zece sau cincisprezece minute în fiecare zi.
După cum ai văzut, secretul relațiilor de cuplu de succes nu este atât de complicat. Toate relațiile pot funcționa dacă ambii parteneri decid să facă unele schimbări comportamentale și cognitive. Aceste schimbări merg mână în mână. Cu alte cuvinte, tehnicile comportamentale pot provoca schimbări cognitive și invers. Prin urmare, este important să le cunoaștem pe ambele și să știm cum să le aplicăm.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sullivan, O. (1996). Time co-ordination, the domestic division of labour and affective relations: Time use and the enjoyment of activities within couples. Sociology, 30(1), 79–100. https://doi.org/10.1177/0038038596030001006
- Fava, G. A. (2016, April 1). Well-Being Therapy: Current Indications and Emerging Perspectives. Psychotherapy and Psychosomatics. S. Karger AG. https://doi.org/10.1159/000444114
- Drigotas, S. M., Rusbult, C. E., & Verette, J. (1999). Level of commitment, mutuality of commitment, and couple well-being. Personal Relationships, 6(3), 389–409. https://doi.org/10.1111/j.1475-6811.1999.tb00199.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.