5 semne că greșești dieta keto
 

5 semne că greșești dieta keto

Dieta keto este foarte populară. Cu toate acestea, poate fi dăunătoare sănătății dacă nu este urmată în mod corespunzător. Care sunt simptomele care arată că ceva nu este în regulă?
5 semne că greșești dieta keto
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

De la apariția sa în 1920 ca tratament pentru epilepsie și mai târziu pentru obezitate, dieta keto a fost controversată. Este o dietă care limitează carbohidrații, cu beneficii pentru diabetul de tip 2, sindromul metabolic și supraponderalitate. Există însă specialiști care o consideră riscantă și ineficientă pe termen lung. Descoperă 5 semne că greșești dieta keto!

Cu dieta keto slăbești rapid, deoarece carbohidrații sunt înlocuiți cu grăsimi pentru a activa procesul de cetoză în organism. Grăsimile depozitate devin o sursă de energie și caloriile sunt arse în timp record.

Cu toate acestea, schimbarea metabolică necesită o mare grijă și respectarea îndrumărilor stabilite de un specialist în nutriție. Riscurile pot fi considerabile pentru sănătate.

Din acest motiv, în acest articol îți arătăm semnele care te vor alerta că greșești dieta keto. Acest lucru îți va permite să mergi imediat la medic, înainte ca disconfortul să progreseze.

De ce este importantă dieta keto?

Dieta keto sau ketogenică este un tip de plan alimentar în care se modifică principala sursă de energie pentru organism. În loc de zahăr, se folosesc compuși derivați din grăsimi, numiți corpi cetonici.

Este o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi, forțând ficatul să producă cetone care vor furniza energie diferitelor țesuturi. Creșterea nivelului corpilor cetonici sau cetonelor este cunoscută sub denumirea de cetoză nutrițională. Această modificare metabolică are loc cu o restricție de carbohidrați de 50 grame pe zi și o creștere a aportului de grăsimi.

Însă, dacă modificarea metabolică nu are loc corespunzător, pot apărea tulburări pe termen mediu sau lung. De aceea, trebuie să fii atent/ă la semnele care indică evoluția dietei keto.

5 semne că greșești dieta keto

Când începi dieta keto, trebuie să acorzi atenție anumitor semne. Ele arată dacă dieta funcționează sau nu. Pe termen scurt, pot apărea următoarele simptome:

1. Letargie

Consumul redus de legume și fructe, caracteristic dietei keto, are ca rezultat un aport redus de vitamine și minerale, care sunt abundente în această grupă de alimente. De exemplu, vitamina C, A, complexul B, potasiu, acid folic, fier, magneziu, calciu și zinc.

Mulți dintre acești micronutrienți participă la metabolismul energetic și la contracția musculară. Prin urmare, în absența lor, poți simți o anumită slăbiciune și oboseală generală. Din acest motiv, sunt necesare anumite suplimente de vitamine indicate de un specialist.

Suplimente potrivite pentru dieta keto
Suplimentele pentru această dietă trebuie prescrise de un profesionist în nutriție. Fără ele, vor exista semne de letargie.

2. Constipație

Fibrele alimentare sunt un tip de carbohidrat nedigerabil care se găsește în alimentele vegetale. Dieta keto este foarte săracă în carbohidrați; valorile pot ajunge de la 30 până la 50 grame pe zi. Majoritatea sunt zaharuri și amidon. Prin urmare, aportul de fibre scade la minim.

Această schimbare nutrițională poate cauza scăderea mișcărilor intestinale. Așa apare constipația. Poate fi contracarată cu infuzii sau laxative.

3. Deshidratare

La începutul dietei keto, deshidratarea poate apărea pe măsură ce organismul pierde apă atunci când încetează să folosească glicogenul ca sursă principală de energie. Acest efect apare în prima săptămână. De aceea, este necesar să se mențină un echilibru între aportul și excreția de apă și electroliți, precum sodiul.

Un specialist va ști ce alimente să indice și să interzică. Dacă deshidratarea continuă luni de zile, atunci este ceva în neregulă cu dieta.

4. Crampe musculare

Pierderea de minerale și apă poate provoca contracția musculară involuntară. Această situație este agravată de aportul mai mic de sodiu și potasiu. Controlul hidroelectrolitic este esențial pentru a evita crampele.

5. Respirație urât mirositoare

Deși această afecțiune face parte din procesul natural de acidoză nutrițională, trebuie să fii vigilent/ă. Mirosul poate fi exagerat.

În mod normal, acetona produsă ca parte a metabolismului grăsimilor este eliberată prin respirație. Prin urmare, apare un miros ușor de mere.

Halitoza este un semn de avertizare.

Alte simptome care pot apărea fără ca tu să faci greșit

Pentru a nu genera confuzie, trebuie să diferențiezi simptomele care provoacă îngrijorare de cele care sunt normale sau care apar pe termen lung.

Semne care apar în mod normal

Este normal ca unele simptome să apară la 3-7 zile după începerea dietei keto. Acest set de manifestări clinice este cunoscut sub denumirea de gripă keto.

Constă într-o serie de simptome tranzitorii precum secrețiile nazale, oboseala, amețelile, durerile de cap, ceața mintală și disconfortul gastrointestinal. Faza corespunde unei adaptări a organismului la modificarea metabolică și prezența corpilor cetonici. Are tendința să dispară repede.

Cum îți dai seama că greșești dieta keto

Semne care apar în cazuri extreme

În cazuri extreme, dieta keto poate provoca cetoacidoză din cauza creșterii exponențiale a corpilor cetonici în sânge. Acest lucru provoacă leziuni grave unor organe. De aceea, este necesar să consultați medicul.

Concentrația obișnuită a corpilor cetonici în sânge este de 0,1 până la 0,3 minimoli per litru de sânge (mmol/L). În cetoza nutrițională, nivelurile cresc de la 1 la 8 mmol/L.

În cetoacidoza extremă, se depășește 25 mmol/L și sângele este acid. Cu toate acestea, unii specialiști raportează că acest lucru se întâmplă doar la diabetici.

Semne pe termen lung

Simptomele pe termen lung includ următoarele:

  • Apariția bolilor cardiovasculare, mai ales atunci când în locul grăsimilor benefice se consumă grăsimi rele
  • Ficat gras în stadiul grav
  • Reducerea proteinelor în sânge
  • Anomalii ale metabolismului lipidic
  • Efecte secundare ale glicemiei scăzute
  • Pietre la rinichi

Cum să urmezi dieta keto în siguranță fără să greșești?

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să fii conștient/ă de faptul că o dietă keto nu este simplă. Fondul său este de origine metabolică și necesită supravegherea unor specialiști și profesioniști pregătiți în domeniul medical și nutrițional. În plus, unele situații, cum ar fi insuficiența renală, tulburările hepatice, problemele cardiace și sarcina și alăptarea, dieta keto este interzisă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.