Logo image
Logo image

9 sfaturi pentru a avea grijă de buget în vacanță

4 minute
Programarea banilor pe care îi veți cheltui în vacanță ajută la stabilitatea financiară a familiei. Vă dezvăluim câteva tehnici importante pentru a planifica bugetul de vacanță!
9 sfaturi pentru a avea grijă de buget în vacanță
Ultima actualizare: 21 octombrie, 2022

Vacanțele sunt mai plăcute dacă bugetul este bine calculat. Obiectivul este să vă relaxați și să vă răsfățați, cu certitudinea că la întoarcerea acasă bugetul pentru cheltuieli fixe și urgențe nu a suferit modificări majore. Vă prezentăm 9 sfaturi pentru a avea grijă de buget în vacanță!

Calcularea bugetului nu înseamnă limitarea plăcerii, ci organizarea de activități pe baza sumelor alocate pentru acestea. Este o muncă în echipă, al cărei scop este menținerea unui echilibru financiar pozitiv.

Dacă se întâmplă contrariul, acumularea de datorii alimentează stresul. Cum puteți să vă distrați în vacanță fără a vă epuiza economiile? Vă explicăm mai jos!

De ce este important să aveți grijă de buget în vacanță?

În vacanță, vreți să uitați de presiunile zilnice, dar există griji inevitabile pentru plata serviciilor de bază, hrană, sănătate și orice cheltuială obișnuită. Calculele fac parte din sănătatea financiară, explicată de Banco Bilbao Vizcaya y Argentaria (BBVA) ca fiind bunăstarea obținută printr-o gestionare adecvată a finanțelor personale sau familiale.

Sănătatea financiară se bazează pe organizare și economie. Lipsa acestor factori se traduce prin risipă de bani.

9 sfaturi pentru a avea grijă de buget în vacanță

Pentru a avea grijă de buget în vacanță, trebuie să fiți atenți la ce veți cheltui înainte chiar de a pleca de acasă. Totul va decurge bine dacă veți pune în practică următoarele sfaturi:

1. Analizați starea finanțelor

Înainte de a vă imagina o plajă paradisiacă, verificați bugetul disponibil. Știind ce aveți, începeți pregătirea. Dacă perspectiva nu este încurajatoare, decizia potrivită este să economisiți pentru data viitoare.

Some figure
Faceți calcule pentru a afla ce fel de vacanță vă puteți permite. Este primul pas înainte de a călători.

2. Planificați din timp

Nu lăsați organizarea pentru ultima clipă, pentru că acest lucru dăunează stabilității economice. Planificarea înseamnă o probabilitate mai mare de a găsi pachete avantajoase.

Comparați prețurile biletelor de avion și ale hotelurilor. Întrebați despre mâncare, excursii și transport. Dacă este posibil, călătoriți în extrasezon, deoarece totul este mai ieftin.

Descoperiți: Beneficiile vacanțelor împotriva bolilor virale

3. Stabiliți un buget

Când calculați cheltuielile și stabiliți o limită, scădeți șansele de risipă. Ideea este să stabiliți un buget care să includă cazare, locuri de vizitat, ceea ce doriți să cumpărați și transport. Luați în considerare o sumă suplimentară pentru situații neprevăzute.

Nu uitați de plata asigurării de călătorie. În anumite destinații este obligatorie.

4. Plătiți în avans

Plata în rate sau în avans ușurează povara cheltuielii totale, în special pentru cazare. Întrebați furnizorii dacă pot ajusta pachetul pentru a-l plăti în rate.

5. Stabiliți cheltuielile fixe

Nu neglijați bugetul cheltuielilor permanente. Nu folosi bugetul obișnuit pentru vacanță. Printre serviciile esențiale se remarcă următoarele:

  • Gaz
  • Chirie
  • Telefon
  • Studiu
  • Electricitate
Aceste plăți au o dată fixă și neefectuarea lor duce la suspendare sau penalizare.

6. Sondați toate alternativele

Nu plătiți pentru prima ofertă găsită. Cu cât căutați mai mult, cu atât crește probabilitatea de a găsi promoții. Abonarea la newslettere vă permite să primiți oferte exclusive.

La destinație, aflați care sunt zilele cu acces gratuit la muzee, expoziții sau orice altă atracție. Aceasta este o modalitate de a economisi.

7. Luați în considerare vacanța acasă

A fi în vacanță nu înseamnă că trebuie să călătoriți. Puteți descoperi atracțiile turistice ale orașului vostru. Activitățile planificate cu prietenii implică cheltuieli minore.

8. Cumpărați doar ceea ce este necesar

Cheltuielile conștiente nu golesc buzunarul. Dacă profitați de un hotel all-inclusive, nu plătiți pentru mâncare în altă parte. Suvenirurile nu sunt o prioritate; le puteți include în buget, dar nu se întâmplă nimic dacă nu investiți în aceste detalii.

Descoperiți: Sindromul inimii de vacanță (Holiday Heart Syndrome)

Some figure
Cumpărăturile pentru articole inutile în vacanță pot fi evitate. Astfel, veți economisi mulți bani.

9. Creați un fond de urgență

Dacă excesul din vacanță afectează lichiditatea ulterioară, a avea un fond de urgență vă ajută să faceți față situațiilor neprevăzute, fără a sacrifica banii pentru lunile următoare.

Cum să gestionați bugetul după vacanță?

Revista Empresarial y Laboral ne sfătuiește să economisim o parte din venitul lunar pentru cheltuielile viitoare.

O altă metodă importantă de resetare a finanțelor post vacanță este implicarea familiei în gestionarea banilor. Programul de educație Practical Finance încurajează pe toată lumea să participe, calculând bugetul și discutând despre achiziții, investiții și economii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cardozo R. Cómo reacomodar las finanzas personales después de las vacaciones. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. España. https://www.bbva.com/es/salud-financiera/como-reacomodar-las-finanzas-personales-despues-de-las-vacaciones/
  • Hablando de finanzas en familia. Finanzas Prácticas. Colombia. https://www.finanzaspracticas.com.co/planificar/etapas-de-la-vida/tu-familia/hablando-de-finanzas-en-familia
  • La importancia de ahorrar. Revista Empresarial y Laboral. Colombia. https://revistaempresarial.com/actualidad-empresarial/lanzamientos/importancia-de-ahorrar/
  • ¿Qué se entiende por salud financiera? Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. España. https://www.bbva.com/es/salud-financiera/que-se-entiende-por-salud-financiera/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.