6 sfaturi pentru a evita somnolența în timpul studiului
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Încercați să evitați somnolența în timpul studiului? Încercați să vă concentrați, dar vă simțiți obosiți? Insomnia, orele lungi de lucru și subiectele complexe sau neatractive sunt principalii declanșatori ai acestei probleme. Din fericire, există câteva sfaturi pentru a depăși somnolența în timpul studiului.
Fie că vă pregătiți pentru o prezentare sau studiați pentru un test, este esențial să fiți atenți la informațiile analizate. În caz contrar, procesul de memorare și învățare devine dificil.
Sfaturi pentru a evita somnolența în timpul studiului
Uneori, senzația de somnolență devine un obstacol în calea studiului. Fie din cauza dificultăților de somn cu o seară înainte, fie din cauza faptului că subiectul de studiu este neatractiv, această oboseală împiedică asimilarea corectă a cunoștințelor.
Poate că lăsarea cărților deoparte și odihna reprezintă cea mai eficientă opțiune. Dar, dacă acest lucru nu este posibil, există câteva strategii pentru a elimina somnolența în timpul studiului.
1. Odihniți-vă corespunzător
Primul sfat pentru a evita somnolența în timpul studiului este evident… odihna! Dormiți suficient noaptea și nu neglijați somnul scurt de după-amiază.
Pe lângă menținerea stării de spirit stabile, somnul este esențial pentru menținerea atenției, motivației și concentrării. Acesta face posibilă învățarea.
Un studiu publicat în revista Sleep indică faptul că un pui de somn de 30 de minute după studiu îmbunătățește procesul de învățare și face ca informațiile să fie reținute, chiar și la o săptămână după citirea lor. Dormiți o jumătate de oră după studiu.
Recomandăm: Suc de sfeclă pentru a îmbunătăți sănătatea creierului
2. Aveți grijă de postură și mișcați-vă din când în când
Dacă sunteți obosiți, cel mai probabil vreți să studiați în pat. Acest lucru nu este recomandat. Când vă întindeți, organismul crede că se va odihni și activează funcțiile reglate de sistemul nervos parasimpatic, precum digestia. Dacă stați drepți, vigilența este activată.
De fapt, studiile sugerează că poziția este crucială în ceea ce privește performanța și memoria de lucru. Dacă v-ați săturat să stați la birou, studiați stând în picioare sau luați o pauză pentru mișcare.
Un studiu publicat în Frontiers in Public Health indică faptul că 10 minute de mers pe jos în aer liber îmbunătățesc performanța elevilor. Această activitate fizică are un efect pozitiv asupra memoriei de lucru și asupra activităților legate de rezolvarea problemelor matematice.
3. Hidratați-vă și mâncați sănătos
Acest studiu indică faptul că, chiar și la niveluri ușoare sau moderate, deshidratarea poate afecta memoria pe termen scurt, precum și concentrarea, capacitatea de matematică, percepția și vigilența. Prin urmare, trebuie să vă hidratați în mod regulat.
De asemenea, este important să adoptați un plan alimentar sănătos. Evitați să consumați gustări dulci și junk food. Motivul? Deși este posibil să simțiți o creștere a energiei la început, nivelul zahărului din sânge se poate prăbuși, provocând somnolență.
Consumați porții mici, dar consistente de proteine, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase. Câteva alimente recomandate sunt:
- Ouăle
- Carnea de curcan
- Peștele
- Lintea
- Cerealele
- Nucile
- Lactatele
4. Alegeți mediul optim
Pentru a evita somnul în timpul studiului, fiți atenți la iluminarea spațiilor. Corpul răspunde la indicii de mediu, cum ar fi lumina și întunericul. Cercetările indică faptul că expunerea la lumină activează o proteină ce promovează starea de veghe, adică vigilența.
Deși există cazuri în care somnul poate învinge, chiar și într-o cameră luminoasă, trebuie să existe lumină naturală și aer proaspăt.
Important este și locul de studiu. Dormitorul nu este recomandat, deoarece este asociată cu somnul. Dacă nu există altă opțiune, folosiți un birou pentru studiu, nu patul.
Găsiți o bibliotecă, un parc sau o cafenea din apropiere pentru a studia ți în afara casei. Amintiți-vă că acest loc trebuie să fie bine iluminat.
5. Creați strategii de studiu
Crearea de strategii de studiu energizează învăţarea. Nu vă mulțumiți cu lectura ca mecanism tradițional de învățare. Încercați să realizați hărți conceptuale care să vă ajute să împărțiți informațiile și să vi le amintiți cu ușurință. Alte opțiuni sunt următoarele:
- Citiți cu voce tare.
- Desenați pe o tablă.
- Rezolvați exerciții practice.
Studiați împreună cu colegii. Pe lângă exersarea a ceea ce ați învățat, veți putea oferi și primi noi perspective și interpretări pe tema de studiu. Dacă aveți îndoieli cu privire la ceva, colegii vă pot lămuri. Șansele ca somnul să afecteze întreg grupul sunt foarte scăzute.
Descoperiți: Teoria modulară a minții: cum funcționează creierul uman?
6. Amintiți-vă scopul
Nu pierdeți niciodată din vedere obiectivul principal! Învățați mereu ceva nou. A vă menține mintea concentrată pe ceea ce vreți este unul dintre cei mai importanți factori de motivare.
Urmați aceste sfaturi pentru a evita somnolența în timpul studiului!
Implementarea acestor strategii este foarte simplă. Nu presupune sacrificii, ci mecanisme de recompensă pentru învățare. Implementați unul sau mai multe sfaturi în rutina studiu pentru a împiedica somnul să vă împiedice să fiți cei mai buni.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews, 68(8), 439–458. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x.
- Mualem, R., Leisman, G., Zbedat, Y., Ganem, S., Mualem, O., Amaria, M., Kozle, A., Khayat-Moughrabi, S., & Ornai, A. (2018). The Effect of Movement on Cognitive Performance. Frontiers in public health, 6, 100. https://doi.org/10.3389/fpubh.2018.00100.
- Muehlhan, M., Marxen, M., Landsiedel, J., Malberg, H., & Zaunseder, S. (2014). The effect of body posture on cognitive performance: a question of sleep quality. Frontiers in human neuroscience, 8, 171. https://doi.org/10.3389/fnhum.2014.00171.
- James N Cousins, Kian F Wong, Bindiya L Raghunath, Carol Look, Michael W L Chee, The long-term memory benefits of a daytime nap compared with cramming, Sleep, Volume 42, Issue 1, January 2019, zsy207, https://doi.org/10.1093/sleep/zsy207.
- Chen, S., Reichert, S., Singh, C., Oikonomou, G., Rihel, J., Prober, D. Light-Dependent Regulation of Sleep and Wake States by Prokineticin 2 in Zebrafish. Neuron. Vol. 95, 153–168, July 5, 2017.
- Valenzuela, A. El café y sus efectos en la salud cardiovascular y en la salud materna. Rev Chil Nutr. Vol. 37, N. 4, 2010.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.