Logo image
Logo image

5 sfaturi pentru a gestiona cheltuielile lunare și a economisi bani

5 minute
Economisirea banilor este posibilă. Nu știi cum? Aceste sfaturi te vor ajuta să organizezi mai bine cheltuielile familiei!
5 sfaturi pentru a gestiona cheltuielile lunare și a economisi bani
Ultima actualizare: 21 iunie, 2023

Dezvoltarea obiceiului de a economisi poate fi complicată, deoarece necesită perseverență și planificare. În multe familii, această practică nu este un obicei, așa că este esențial să găsești modalități de a gestiona mai bine cheltuielile lunare ale gospodăriei. Dacă ți se pare dificil, îți oferim 5 sfaturi pentru a gestiona cheltuielile lunare și a economisi bani fără mari sacrificii!

De ce este necesar să cunoști sfaturi pentru a economisi bani?

Economia domestică urmărește satisfacerea nevoilor membrilor gospodăriei.

Potrivit Asociației Consumatorilor în Acțiune din Sevilla (FACUA), o distribuție și utilizare eficientă a resurselor permite satisfacerea nevoilor materiale, cum ar fi locuința, îmbrăcămintea și hrana, ceea ce garantează o bună calitate a vieții. Dintr-o altă perspectivă, vorbim despre o microeconomie ce urmărește economisirea pentru a evita supraîndatorarea.

Economisirea este un obicei fundamental pentru o bună sănătate financiară. Aceasta îți permite să faci față unor cheltuieli neașteptate și îți oferă și posibilitatea de a crea o rezervă pentru viitor.

O modalitate eficientă de a începe economisirea este reducerea cheltuielilor inutile. Acest lucru ajută la un control mai bun al finanțelor și oferă oportunitatea de a atinge obiective financiare importante, cum ar fi educația copiilor.

Descoperă: Metodă orientală de a economisi bani acasă

5 sfaturi pentru a gestiona cheltuielile lunare și a economisi bani

Gestionarea eficientă a cheltuielilor lunare este crucială pentru bunăstarea financiară a locuinței. Cu toate acestea, poate fi dificil să controlezi cheltuielile și să economisești în același timp.

1. Fă-ți un buget realist și analizează sursele de venit

Analizează ce ai, ce datorezi și ce cheltuiești. Această operațiune simplă îți va oferi o idee clară despre situația ta financiară actuală. Fă acest lucru lunar pentru a-ți monitoriza progresul și pentru a lua măsurile necesare.

Dacă ai o idee clară despre finanțele tale, pregătește un buget care diferențiază cheltuielile fixe de cheltuielile variabile. Analizează care sunt plățile esențiale și ce poți lăsa deoparte. Identifică cheltuielile care îți garantează calitatea vieții și pe cele care sunt de prisos.

Acum că ai un buget clar, este timpul să aplici formula 50/30/20.

Dedică 50% din buget cheltuielilor fixe, 30% cheltuielilor de consum și 20% economiilor. Cu acest plan de acțiune, vei fi pe calea cea bună pentru a îmbunătăți finanțele familiei și a gestiona cheltuielile lunare ale gospodăriei.

Dacă ai nevoie de mai mulți bani, poți căuta modalități de a câștiga în plus. De exemplu, apelează la vânzarea articolelor de care nu mai ai nevoie sau lucrează online în timpul liber.

Some figure
Separarea procentului aferent cheltuielilor fixe la începutul lunii asigură acoperirea acestei categorii de cheltuieli.

2. Ține evidența cheltuielilor

Gestionarea cheltuielilor lunare este esențială pentru planificare. Păstrând un control detaliat al veniturilor și al cheltuielilor, poți identifica domeniile în care plătești mai mult decât este necesar. În plus, stabilește priorități și alocă banii celor mai importante nevoi ale gospodăriei, precum hrana, locuința și transportul.

Cheltuielile pot fi clasificate în patru categorii:

  1. Nevoi de bază: includ tot ceea ce este necesar pentru a menține o bună calitate a vieții, cum ar fi locuința, hrana, energia, apa și educația.
  2. Necesități fixe: sunt importante, dar nu corespund nevoilor vitale. Acestea includ îmbrăcăminte și încălțăminte.
  3. Necesități extraordinare sau neprevăzute: nu au fost incluse în bugetul familiei, tocmai pentru că nu pot fi prevăzute. Acestea includ o reparație la domiciliu sau o vizită urgentă la medic.
  4. Consumabile: variază în funcție de fiecare familie. Banii dedicați petrecerii timpului liber sau călătoriilor intră în această categorie.

O altă opțiune pe care o poți folosi pentru a ține evidența cheltuielilor este să folosești o aplicație bancară. Așa poți menține controlul asupra finanțelor și poți observa echilibrul în timp real. În plus, multe aplicații îți permit să stabilești obiective de economisire și să primești alerte atunci când te apropii de limite.

3. Economisește pentru urgențe

Este important să ai rezerve pentru acoperirea situațiilor de urgență, pentru pensionare, pentru a face investiții și pentru a îndeplini obiectivele personale. Potrivit Realidad Empresarial, economisește 10% din venit până când obții o rezervă echivalentă cu 3 luni de salariu.

Economisește bani pentru situații de urgență: șomaj, boli, accidente, etc.

Economisirea optimizează cheltuielile. Deși nu există soluții magice, poți opta pentru câteva practici simple. Dacă vrei să reduci factura de energie electrică:

  • Folosește becuri economice.
  • Nu dormi cu televizorul pornit.
  • Deconectează dispozitivele pe care nu le utilizezi.
  • Stinge luminile de fiecare dată când ieși din cameră.
  • Oprește aparatul de aer condiționat sau ventilatorul când pleci din casă.

Pentru a reduce factura la apă:

  • Repară daunele țevilor.
  • Optează pentru un duș rapid și închide robinetul când aplici produsele de igienă.
  • Închide robinetul când te speli pe dinți, speli vasele sau te epilezi.
  • Verifică toaleta pentru a te asigura că nu există scurgeri de apă.

La supermarket:

  • Nu plăti cu carduri de credit, ci cu numerar.
  • Înainte de a merge la cumpărături, fă o listă cu produsele de care ai nevoie.
  • Compară prețurile. Uneori poți găsi produse de calitate mai ieftine.

Citește mai mult: Cum să economisești apă și curent în bucătărie

4. Folosește cardul de credit cu înțelepciune

Cardul de credit nu este un venit suplimentar, ci un împrumut care trebuie rambursat cu dobândă. Unul dintre cele mai bune moduri de a-l folosi este pentru situații neprevăzute sau urgențe. În acest fel, eviți acumularea de datorii.

Trebuie să stabilești o limită pentru cheltuielile lunare cu cardul de credit și să plătești întregul sold la sfârșitul fiecărei luni. De asemenea, citește cu atenție termenii și condițiile contractului, analizând ratele dobânzilor, comisioanele și termenele de plată.

Some figure
Nu utiliza în exces cardul de credit.

5. Învață să faci distincția între nevoi și dorințe

Este important să faci distincția între nevoi și dorințe pentru a gestiona resursele în mod eficient. Nevoile corespund acelor cheltuieli esențiale pentru supraviețuire, cum ar fi hrana, locuința, îngrijirea medicală și educația. Dorințele nu sunt esențiale și includ îmbrăcăminte sau vacanțe.

Dacă nu știi să fac diferența, poți cădea în capcana cheltuielilor neesențiale. Acest lucru poate duce la un dezechilibru financiar și la dificultăți în gestionarea cheltuielilor lunare.

Gestionarea cheltuielilor lunare ale gospodăriei este sarcina întregii familii

Pentru a gestiona eficient cheltuielile lunare, toți membrii familiei trebuie să fie implicați în proces. Acest lucru presupune cunoașterea veniturilor și plăților obișnuite, precum și identificarea acelor domenii în care poți reduce cheltuielile.

Este esențial să stabilești un buget realist și să îl respecți cu rigurozitate, făcând ajustări minime. Cu o bună gestionare a finanțelor gospodăriei, poți obține echilibrul care va contribui la liniștea și bunăstarea tuturor.

Urmând aceste sfaturi pentru a economisi bani, vei putea gestiona cheltuielile lunare mai eficient. Fiecare mică acțiune contează!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alvarado Carabante, H. (2022). ¿Y el ahorro para cuándo?. Realidad Empresarial, (13), 62–65. https://revistas.uca.edu.sv/index.php/reuca/article/view/7058
  • Asociación de Consumidores en Acción de Sevilla-FACUA. (s.f.). Gestión eficaz de la economía doméstica. https://www.facua.org/es/guias/economia_domestica_sevilla.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.