Sfaturi pentru a reduce consumul de sare
Reducerea consumului de sare, mai mult decât indicată, este ceva necesar, atât pentru persoanele care suferă de o anumită patologie, cât și pentru oamenii sănătoși, deoarece ne poate ajuta să prevenim problemele de sănătate. Vă oferim cele mai bune sfaturi pentru a reduce consumul de sare!
Cantitatea de sare pe care o consumăm zilnic este una dintre principalele cauze ale bolilor vasculare și ale insuficienței renale și este legată chiar și de dezvoltarea osteoporozei. Dacă reușim să reducem aportul de sare la jumătate, ne putem bucura de multe beneficii.
De ce să reducem consumul de sare?
Utilizarea sării în alimente este relativ recentă. Deși la început a fost folosită pentru conservarea alimentelor (atunci când nu existau frigidere sau congelatoare), a devenit ulterior un element care nu lipsește din casă.
Este oportun să clarificăm că adăugarea de sare atunci când gătiți sau consumați alimente, pentru a le da mai multă aromă, nu este esențială. Cu toate acestea, papilele noastre gustative s-au obișnuit atât de mult cu sarea, încât nu concepem niciun fel de mâncare fără sare.
Motivul principal pentru a reduce consumul de sare este evitarea îmbolnăvirii. În acest sens, excesul este legat de unele probleme de sănătate, precum următoarele:
- Potrivit studiilor, excesul de sare este dăunător pacienților cu boli de rinichi, provocând complicații.
- Sarea duce la reținerea de lichide în organism, ceea ce crește tensiunea arterială și favorizează dezvoltarea hipertensiunii arteriale cronice.
- Un procent mare dintre persoanele care suferă de atacuri cardiovasculare sau boli de inimă tind să aibă o dietă bogată în sodiu.
Citiți mai mult: Obiceiurile de consum pot duce la obezitate
Sfaturi pentru a reduce consumul de sare
Reducerea aportului la jumătate este o sarcină grea, deoarece gustul nostru trebuie să „înlăture ideea” că un aliment este gustos doar dacă este sărat. Sunt câteva măsuri pe care le putem pune în practică pentru a consuma din ce în ce mai puțină sare. Să le vedem!
1. Înlocuiți sarea cu condimente
Există o mare varietate de ierburi aromatice și mirodenii sub formă de pudră care pot fi folosite pentru a îmbunătăți aromele mâncărurilor. O masă are suficientă aromă cu oțet, lămâie sau ulei de măsline. Putem să adăugăm și chimen, turmeric, piper, oregano sau busuioc.
Căutați diferite combinații de condimente, dar nu faceți greșeala de a adăuga maioneză sau altele asemenea, pentru că au și multă sare. Ierburile sunt cele mai bune, uscate sau proaspete.
2. Citiți etichetele produselor
Veți fi uimiți de cantitatea de sodiu conținută de alimentele pe care le consumați în mod regulat și pe care le cumpărați din supermarket. Acestea includ produse lactate, cârnați, conserve, margarină, sos de soia…
Chiar și acele produse care nu ar trebui să aibă sare (cum ar fi fulgii de porumb ), conțin sodiu. Prin urmare, este esențial să acordați atenție etichetelor înainte de a pune produse în coșul de cumpărături.
3. Nu puneți sare pe masă
Este un obicei adânc înrădăcinat și, prin urmare, se schimbă greu. A avea sare la vedere este dăunător, deoarece este un stimul pentru creier.
Dacă ați adăugat deja sare în timpul procesului de gătit, lăsați sarea în dulap și nu pe masă. Astfel, veți evita ispita. În plus, vă sfătuim să utilizați o solniță cu orificii mici. Poate că acest lucru poate părea nesemnificativ, dar schimbă destul de mult contactul cu sarea.
Dacă recipientul are orificii foarte mari, farfuria se va umple imediat cu sare. De asemenea, dacă trebuie să faceți un efort mai mare pentru a săra alimentele, s-ar putea să renunțați înainte de a fi prea târziu.
4. Pregătiți mesele acasă
Alimentele prelucrate, precum și acele alimente pe care le comandăm acasă, nu pot fi definite drept „sănătoase”. În loc să optați pentru alimente congelate și puse la microunde sau să comandați o pizza în fiecare vineri, ar fi mai bine să vă pregătiți singuri mesele.
Pe lângă faptul că este un act de dragoste pentru sine și pentru cei din jur, puteți regla cantitatea de sare pe care o are fiecare fel de mâncare. Nu există nimic ca o masă delicioasă gătită acasă!
Citiți și: Consecințele consumului excesiv de alimente ultraprelucrate
5. Reduceți puțin câte puțin aportul de sare
Una dintre problemele frecvente în rândul adulților este că, atunci când medicul le spune „renunțați la sare”, schimbarea este prea bruscă.
Trecerea de la adăugarea de sare în orice, la mâncarea fără nici un strop de sare, este aproape imposibilă. Cel mai bine este să scădeți cantitatea de sare consumată puțin câte puțin. De exemplu, eliminați 0,5 grame în fiecare săptămână.
6. Fiți atenți la aportul dintre mese
Una dintre principalele surse de sodiu sunt chipsurile (și tot felul de gustări și aperitive) și mezelurile. Vestea proastă este că face parte din cultura noastră să le consumăm înainte de cină sau la o întâlnire cu prietenii.
Cu toate acestea, puteți înlocui aceste gustări cu altele mai sănătoase și mai puțin sărate, cum ar fi bețișoarele de morcov sau de țelină cu pate de năut (hummus) sau bucăți de brânză fără sare.
7. Alte sfaturi pentru a reduce consumul de sare
- Nu cumpărați sosuri gata preparate.
- Evitați carnea gătită în sare.
- Consumați alimente proaspete.
- Gătiți la abur, fără sare suplimentară.
- Alegeți sarea de mare.
- Căutați produse cu conținut redus de sodiu.
- Clătiți conservele.
- Când mergeți la restaurant, cereți ca felurile de mâncare să fie pregătite cu puțină sare.
Cantitatea maximă de sare pe care ar trebui să o consumăm
Cantitățile recomandate de sare depind de vârstă:
- Bebelușii până la 1 an pot consuma 1 gram pe zi.
- Între 1 și 3 ani, 2 grame.
- De la 4 la 6 ani, 3 grame.
- Între 7 și 10 ani, 5 grame.
- Peste 10 ani, maxim 6 grame.
Dacă depășești această cantitate, ar trebui să faceți tot ce puteți pentru a reduce consumul de sare pentru a evita problemele de sănătate viitoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- OMS. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
- OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
- Ramón Soto, J. (2018). TRATAMIENTO NO FARMACOLÓGICO DE LA HIPERTENSIÓN ARTERIAL. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2018.01.001
- Weschenfelder Magrini, D., & Gue Martini, J. (2012). Hipertensión arterial: Principales factores de riesgo modificables en la estrategia salud de la familia. Enfermeria Global. https://doi.org/10.4321/S1695-61412012000200022
- Seguí Díaz, M., Escobar, C., & Divisón, J. A. (2015). El consumo de sal y la muerte cardiovascular. Semergen. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2014.10.010
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.