Consecințele consumului excesiv de alimente ultraprelucrate
 

Consecințele consumului excesiv de alimente ultraprelucrate

Alimentele ultra-procesate conțin o serie de ingrediente care pot deveni dăunătoare pentru sănătate dacă le consumăm în exces. Aflați câteva dintre riscuri!
Consecințele consumului excesiv de alimente ultraprelucrate
Marta Guzmán

Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán.

Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2023

În ultimele decenii, industria alimentară a intrat în casele noastre pentru a face lucrurile puțin mai ușoare atunci când vine vorba de mâncare. Lipsa de timp și faptul că aceste alimente sunt gustoase sunt principalele motive pentru care apelăm la acest tip de mâncare. Cu toate acestea, care sunt consecințele consumului excesiv de alimente ultraprelucrate?

În primul rând, ar trebui să ne amintim că o dietă sănătoasă este variată și conține alimente proaspete. Apelarea frecventă la produsele procesate poate avea consecințe negative, după cum veți vedea mai jos.

Consecințele consumului excesiv de alimente ultraprelucrate

În general, putem încadra alimentele în următoarele categorii:

  • Alimente neprelucrate sau minim procesate: fructe, legume, lapte, carne, leguminoase, semințe, cereale, ouă.
  • Alimentele care au fost modificate astfel încât să reziste mai mult sau să aibă un gust mai bun: cu adaos de sare, ulei, zahăr sau fermentate. Acestea includ iaurturi, brânză, șuncă, pâine de casă, fructe, legume și leguminoase în borcane, pește afumat sau conservat, bere și vin.
  • Alimente ultra-procesate, care au fost supuse unor procese industriale sintetice sau care conțin substanțe de sinteză. Au adesea o listă lungă de ingrediente. Acestea includ conservanți, îndulcitori sau amelioratori de culoare/gust. Vorbim despre carne procesată (cârnați, salam și hamburgeri), cereale pentru micul dejun, sosuri, supe instant, băuturi carbogazoase zaharoase, nuggets de pui, produse de patiserie, ciocolată, înghețată, prăjituri, pâine produsă industrial, etc. De asemenea, există multe alimente care nu trebuie decât încălzite.

Cum ne afectează sănătatea consumul de alimente ultraprelucrate?

În general, majoritatea acestor produse au mai multe dintre următoarele în compoziția lor:

  • Calorii: de obicei, acestea sunt calorii goale, fără nutrienți benefici.
  • Grăsimi hidrogenate sau trans: industria alimentară creează aceste grăsimi pentru a reduce prețul produsului și a-l face mai gustos.
  • Zahăr: de obicei, este vorba despre zaharuri adăugate, care nu sunt prezente doar în produsele de patiserie. Le putem găsi în sosuri și produse din carne, etc. Acest ingredient poate provoca obezitate și probleme metabolice.
  • Sare: sarea poate prelungi durata de viață a unui produs, pe lângă faptul că îl face mai gustos.
  • Făină și uleiuri rafinate: sunt supuse proceselor industriale. Vitaminele și mineralele se pierd.
  • Aditivi: aceștia cuprind conservanții, îndulcitorii, agenții de ameliorare, etc. Unii dintre aceștia sunt capabili să provoace modificări nocive în structura organismelor microbiotice intestinale, potrivit unui studiu publicat în Current Gastroenterology Reports.
Medic care vorbește despre consecințele consumului excesiv de alimente ultraprelucrate

1. Greutate excesivă și obezitate

Una dintre principalele probleme de sănătate pe care le cauzează consumul excesiv de alimente ultraprocesate este creșterea grăsimii corporale. La rândul său, acest lucru duce la apariția supraponderabilității sau obezității.

Potrivit OMS, în ultimii ani, numărul cazurilor de persoane supraponderale sau obeze s-a triplat. În 2016, 1900 milioane de tineri de 18 ani sufereau de supraponderalitate. Dintre aceștia, 650 de milioane erau obezi. De parcă nu ar fi fost suficient, în 2016, 41 de milioane de copii din întreaga lume sufereau de obezitate sau erau supraponderali.

De fapt, Universitatea din Navarra a efectuat un studiu care a evaluat 8451 de elevi cu o greutate normală, acesta fiind grupul demografic care consumă cele mai multe alimente ultra-procesate. În timpul studiului, 1939 de elevi au ajuns supraponderali sau obezi din cauza consumului excesiv de alimente ultraprocesate.

2. Boli cardiovasculare

O creștere în greutate determină un risc mai mare de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, arterioscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

De asemenea, consumul excesiv de sare, prezentă în alimentele ultraprelucrate, crește probabilitatea de a suferi de boli cardiovasculare.

De fapt, același lucru se poate spune și despre glutamatul monosodic, un aditiv care îmbunătățește gustul. Potrivit mai multor studii, consumul excesiv de monoglutamat cauzează creștere în greutate, stres oxidativ, pierderi de memorie și epilepsie.

3. Diabet zaharat de tip 2

Consumul a 20 g de zahăr pe zi va determina creșterea nivelului de insulină, iar glucoza nu va putea intra în celule. Apare o schimbare la nivel metabolic care poate duce la rezistență la insulină.

4. Colesterol ridicat

De asemenea, o altă consecință a excesului de alimente ultraprocesate este creșterea nivelului de colesterol din sânge. Acest lucru nu apare numai din cauza grăsimii prezente în aceste produse, așa cum cred mulți oameni, ci și din cauza zahărului.

Rezistența la insulină înseamnă că celulele nu o pot procesa. Prin urmare, glucoza începe să se acumuleze în artere. Nivelurile ridicate de glucoză în sânge duc la hipertensiune, creșterea trigliceridelor, scăderea colesterolului HDL și creșterea LDL.

Raioane de supermarket

5. Cancer

Din păcate, consumul de alimente ultraprocesate poate crește riscul de a dezvolta cancer. La urma urmei, cu cât mâncăm mai puțin sănătos, cu atât este mai probabil să dezvoltăm cancer.

Reduceți consumul de alimente ultra-procesate

Toate aceste boli au ca factor comun consumul excesiv de alimente ultra-procesate. Important să fiți informați cu privire la caracteristicile nutriționale ale alimentelor. De asemenea, este important să vă schimbați obiceiurile nesănătoase de viață. Alimentele ultraprocesate nu vor dispărea de pe piață, dar trebuie să învățăm să le selectăm și să le consumăm în mod responsabil pentru a evita excesul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ruanpeng D., Thongprayoon C., Cheungpasitporn W., Harindhanavudhi T., Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta analysis. QJM, 2017. 110 (8): 513-520.
  • Pearlman M., Obert J., Casey L., The association between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017. 19 (12): 64.
  • Andrade C., Ultraprocessed food and cardiovascular risk: estimating the number needed to harm in an unfamiliar situation. Indian J Psychol Med, 2019. 41 (5): 501-502.
  • Marti A, Calvo C, Martínez A. Consumo de alimentos ultraprocesados y obesidad: una revisión sistemática. Nutr. Hosp. 2021;38(1):177-185.
  • Díaz M, Glaves A. Relación entre consumo de alimentos procesados, ultraprocesados y riesgo de cáncer: una revisión sistemática. Revista Chilena de Nutricion. 2020; 47: 808-821.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.