Sfaturi pentru un machiaj sigur al ochilor
 

Sfaturi pentru un machiaj sigur al ochilor

Purtarea unui machiaj de impact în zona ochilor nu depinde doar de culori și stil. Are foarte mult de-a face cu calitatea produselor.
Sfaturi pentru un machiaj sigur al ochilor

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Metodele neadecvate de aplicare a produselor pe față, în special în zona perioculară, au consecințe asupra sănătății vizuale. Pentru a preveni problemele, pune în practică recomandări care garantează un machiaj sigur al ochilor.

Există produse cosmetice care cresc șansele de afecțiuni la nivelul pielii. Revista Ofarm evidențiază importanța igienei și îngrijirii în înfrumusețarea zonei ochilor. Nu uita că pielea de pe pleoape și de sub ochi este cea mai subțire piele a corpului, așa că merită o atenție atentă.

De ce este important să aplici un machiaj sigur al ochilor?

Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie subliniază faptul că grosimea medie a pielii din apropierea ochilor este de cinci ori mai mică decât grosimea pielii restului feței. În plus, se întinde ușor din cauza clipitului continuu și conține mai puțin colagen.

Din cauza unei asemenea sensibilități, necesită un tratament minuțios, chiar și când vine vorba de machiaj. Produsele aplicate în exces sau cele inadecvate pot duce la efecte adverse care uneori necesită intervenție medicală.

Femeie care aplică un machiaj sigur al ochilor

Principalele reacții când nu porți un machiaj sigur al ochilor

Folosirea corectă a produselor cosmetice înseamnă că nu vor exista consecințe. Atunci când nu ai machiaj sigur în jurul ochilor, te expui la reacții precum următoarele.

  • Iritații: în timpul procesului de machiaj, unele particule pot cădea pe suprafața ochilor și îi pot inflama.
  • Ochi uscați: acest efect apare din cauza substanțelor chimice nocive. Atenție la alcooli, conservanți, gudron și ceară.
  • Alergii: conform Academiei Americane de Oftalmologie (AAO), reacțiile alergice și conjunctivitele produse de cosmetice sunt adesea cauzate de conservanți. Eticheta articolului trebuie să specifice că nu conține parabeni.
  • Obstrucția lacrimală: clinica Mayo indică faptul că aceasta este blocarea drenajului normal al lacrimilor din cauza unei infecții sau inflamații. Apar înroșirea sclerei, vedere încețoșată și alte simptome. Rimelul și creionul de ochi contaminate declanșează această afecțiune.
  • Dermatita oculară: din cauza compoziției unor produse cosmetice de uz zilnic, pielea poate prezenta mâncărimi, edem sau eritem.
  • Blefarită: Societatea de Oftalmologie din Comunitatea Valenciană specifică faptul că această afecțiune inflamează marginea pleoapelor și necesită uneori un tratament pe termen lung.

Recomandări pentru un machiaj sigur al ochilor

Consultă dermatologul, mai ales dacă ai o afecțiune a ochilor. Este recomandat să folosești machiaj special creat pentru zona ochilor.

De exemplu, Food and Drug Administration (FDA) subliniază că același creion folosit pentru buze și ochi transportă microbii de la gură la ochi.

De asemenea, aruncă produsele deschise de mai bine de 3 luni și adaugă pe lista ta de cumpărături produse hipoalergenice, precum și opțiuni create de laboratoare celebre. De asemenea, trebuie să depozitezi produsele în locuri răcoroase și să te speli întotdeauna pe mâini înainte de a le folosi.

1. Curăță ustensilele

A lăsa aplicatoarele (cum ar fi pensulele și bureții) pline de fond de ten, farduri, corectoare sau iluminatoare pentru o perioadă lungă de timp favorizează dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor.

O modalitate de a igieniza ustensilele este să le înmoi în apă caldă și apoi să le scufunzi într-un amestec de apă cu șampon sau săpun cu pH neutru. Freacă-le în palmă și lasă-le să se usuce răsturnate.

2. Verifică ingredientele

A citi cu atenție ce scrie pe etichetă este singura modalitate de a ști dacă machiajul conține ingrediente care nu te favorizează. Dacă ai îndoieli cu privire la compoziție, întreabă vânzătorul sau producătorul.

Un site online cu detalii despre toate substanțele chimice este Nomenclatura Internațională a Ingredientelor Cosmetice (INCI Beauty).

3. Nu împrumuta machiajul

Împărtășirea machiajului ochilor este o greșeală. Germenii de la alte persoane pot ajunge pe pielea ta prin această cale.

4. Folosește aplicatoare noi

Când testezi produse, ia cu tine propriile aplicatoare sau apelează la dischete de bumbac. Acest sfat nu se limitează la machiajul ochilor.

5. Machiază-te într-un loc sigur

Încearcă să nu te machiezi în mașină, chiar dacă nu ești la volan. Opririle bruște și gropile te expun riscului de rănire în timp ce utilizezi rimelul sau ondulatorul de gene.

6. Fii atentă la aditivi

Machiajul ochilor are culori speciale. Obținerea unor astfel de pigmenți implică utilizarea aditivilor strict reglementați. Evită acei aditivi care nu sunt aprobați, deoarece falsifică produsul și dăunează pielii.

FDA a creat o listă cu aditivii cosmetici acceptați de instituție.

7. Acordă atenție lipiciului de gene

Extensiile de gene sunt la modă datorită puterii lor de a accentua aspectul. Lipiciul trebuie să fie ușor, să nu lase în urmă cocoloașe și să se curețe rapid. Dacă nu are garanție dermatologică, crește posibilitatea de infecție sau inflamație.

Persoană care aplică rimel
Adezivul folosit pentru gene trebuie omologat dermatologic. Altfel, există riscuri.

Ce să faci în cazul unei reacții adverse la cosmetic?

Persoanele cu pielea sensibilă nu sunt singurele predispuse la probleme. Oricine poate avea o complicație. În cazul oricărui efect advers, solicită asistență medicală, mai ales dacă simptomele persistă mai multe zile. În timp ce te vindeci, nu machia zona.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.