Logo image
Logo image

10 simptome ale problemelor tiroidiene

5 minute
Este foarte important să identificați simptomele bolilor tiroidiene pentru a le combate la timp și a evita complicațiile.
10 simptome ale problemelor tiroidiene
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 15 decembrie, 2022

Principalele simptome ale problemelor tiroidiene sunt mai frecvente decât vă puteți imagina. De fapt, estimările indică faptul că aproximativ 10% din populație suferă de probleme ale glandei tiroide. Vă este foarte frig? Vă simțiți mai obosiți decât de obicei, chiar și când dormiți 8 ore? Vă îngrijorează schimbările de dispoziție? Mergeți la medic și discutați despre aceste simptome ale problemelor tiroidiene!

Ce este tiroida?

Biblioteca Națională de Medicină din SUA ne explică faptul că tiroida este o glandă în formă de fluture situată în gât. Ea produce hormonii care gestionează anumite procese fundamentale din organism, cum ar fi arderea caloriilor și ritmul cardiac.

Din acest motiv, problemele tiroidiene trebuie diagnosticate și tratate corect. Sunt multe și diverse, deși cea mai cunoscută este hipotiroidismul, adică deficitul de hormoni tiroidieni. În plus, există și alte probleme:

  • Hipertiroidism: producție exagerată de hormon tiroidian
  • Gușă: glandă mărită
  • Noduli
  • Tiroidită: inflamație la nivelul tiroidei
  • Cancer tiroidian

Când suferă de simptome ale problemelor tiroidiene, o persoană poate experimenta atât semne fizice, cât și psihice. Bolnavul de hipotiroidism are o greutate corporală crescută și poate avea și depresie.

Următoarea listă oferă informații și nu reprezintă o metodă de diagnostic.

10 simptome ale problemelor tiroidiene

Simptomele enumerate mai jos pot indica prezența unei boli a glandei tiroide. Totuși, ele pot indica și prezența unei alte tulburări. Mersul la medic este esențial pentru a obține un diagnostic în timp util.

Este important să efectuați următoarele analize de sânge:

  • Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH): este cea mai precisă măsură a activității tiroidei.
  • T3 și T4: măsoară diferiți hormoni produși de glandă.
  • TSI: măsoară imunoglobulina care stimulează tiroida.
  • Anticorpi tiroidieni: măsoară cantitatea de anticorpi care pot ataca glanda în anumite condiții.
Some figure
Medicii pot determina dacă există sau nu o problemă cu tiroida.

1. Oboseală

Tiroida joacă un rol foarte important în reglarea nivelului de energie al organismului. Prin urmare, oboseală este adesea un semn că ceva nu este în regulă.

O persoană care are probleme cu tiroida se poate simți mult mai obosită. 8 sau 10 ore de odihnă pe zi nu sunt suficiente.

2. Creșterea sau scăderea în greutate

Glanda tiroidă este responsabilă de reglarea ratei metabolismului, care este procesul prin care organismul arde caloriile. Prin urmare, atunci când există o variație a greutății corporale, este nevoie de o evaluare a tiroidei.

Creșterea bruscă în greutate poate fi un semn de hipotiroidism, care apare atunci când glanda nu produce suficient hormon. Dacă există o scădere în greutate, aceasta ar putea indica hipertiroidismul, adică o producție excesivă.

Some figure
Variațiile de greutate fără o explicație aparentă trebuie investigate de medic.

3. Schimbări de dispoziție

Când există un disconfort în corp, este normal să apară suișuri și coborâșuri emoționale. Tulburările pot provoca de la o sensibilitate generală mai mare la depresie, anxietate și stres.

În oricare dintre aceste cazuri, trebuie să solicitați sprijin psihologic și, bineînțeles, să adoptați obiceiuri sănătoase. Urmați instrucțiunile medicului cu privire la tratamentul hormonal adecvat.

Recomandăm: 3 băuturi pentru a trata hipertiroidismul în mod natural

4. Disconfort și afecțiuni generale

Afecțiunile frecvente ale mușchilor, articulațiilor și tendoanelor pot fi un simptom al unei tulburări hormonale tiroidiene. Totuși, acesta nu este un simptom frecvent, așadar trebuie să luați în considerare și alte semne.

5. Dificultăți de reproducere

Dezechilibrul hormonilor tiroidieni poate face ca femeia să probleme de concepție, precum și modificări ale ciclului menstrual. Poate duce și la lipsa dorinței sexuale.

Diferite studii științifice au descoperit o asociere între problemele tiroidiene și întârzierea concepției. Chiar și așa, nu este clar dacă este necesar ca toate femeile să facă teste de sânge.

6. Senzație de frig

Tiroida este organul care reglează temperatura corpului. Prin urmare, este responsabil de menținerea temperaturii adecvate pentru ca organismul să funcționeze normal.

Mâinile sau picioarele reci sunt adesea un indiciu al problemelor tiroidiene.

Some figure
Bolile tiroidiene provoacă adesea sensibilitate extremă la temperaturile scăzute.

7. Aspect neplăcut al unghiilor, pielii și părului

Iată ce spune Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite:

Simptomele hipotiroidismului se dezvoltă lent, de-a lungul anilor. La început, apare oboseala. Mai târziu, puteți dezvolta un metabolism lent, inclusiv păr fin și uscat.

Guvernul SUA

Când pielea, părul și unghiile arată rău, ceva nu este în regulă. Pielea uscată, problemele cu căderea părului și unghiile crăpate sunt semne comune ale hipotiroidismului. Aceste simptome se agravează treptat și necesită tratament pentru a evita cronicizarea.

8. Constipație

Prin scăderea activității hormonale a glandei tiroide, toate procesele corpului încetinesc. Organismul întâmpină dificultăți în a-și îndeplini în mod adecvat funcțiile.

În cazul funcțiilor digestive, există probleme de absorbție a nutrienților din alimente, precum și dificultăți de eliminare a deșeurilor prin tractul digestiv. Rezultatul poate fi un caz sever de constipație.

La pacienții în vârstă, această problemă este combinată cu îmbătrânirea. Din acest motiv, după vârsta de 65 de ani, constipația poate fi mai severă la pacienții cu hipotiroidism.

9. Probleme cognitive

Persoanele cu probleme tiroidiene se plâng adesea de memorie slabă și dificultăți de concentrare din cauza scăderii producției de hormoni. Tratamentul medical adecvat poate ajuta la îmbunătățirea situației.

10. Probleme cu vocea și gâtul

Atunci când există o problemă cu tiroida, este posibil ca glanda să fie inflamată sau mărită. Presiunea asupra gâtului duce la durere și răgușeală.

Descoperiți: 7 alimente interzise în hipotiroidism

Ce să faceți dacă aveți simptome ale problemelor tiroidiene?

Some figure
Dacă aveți dubii, mergeți la medic. Acesta va solicita anumite teste pentru confirmarea sau excluderea diagnosticului.

De multe ori, problemele tiroidiene sunt detectate la multă vreme după debut, deoarece simptomele timpurii sunt adesea confundate cu cele ale altor afecțiuni. Este foarte important să cunoașteți semnele problemelor tiroidiene. Ignorarea simptomelor poate duce la complicații greu de controlat.

În cazul în care vă confruntați cu mai multe dintre aceste simptome, consultați medicul. De asemenea, dacă aveți antecedente în familie, mergeți regulat la control.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Andrade, M. G. G., Caldas, A. V. M., & Pin, Á. L. P. (2023). Enfermedad tiroidea subclínica y su relación con los trastornos menstruales. Revista Científica Arbitrada Multidisciplinaria PENTACIENCIAS-ISSN 2806-5794.5(1), 348-358.
  • Araujo, Maryory, et al. (2018). Depresión en pacientes con hipotiroidismo y su asociación con el estado nutricional. Revista Venezolana de Endocrinología y Metabolismo 16.2 (2018): 97-108.
  • Benítez González, Yoandra. (2015). Tratamiento de la constipación, adecuado manejo en el adulto mayor. Correo Científico Médico19(2), 323-325. Recuperado en 10 de abril de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1560-43812015000200016&lng=es&tlng=pt.
  • Berta, E., Lengyel, I., Halmi, S., Zrínyi, M., Erdei, A., Harangi, M., Páll, D., Nagy, E. V., & Bodor, M. (2019). Hypertension in Thyroid Disorders. Frontiers in Endocrinology10. https://doi.org/10.3389/fendo.2019.00482
  • Buey, G. Gutiérrez, and J. C. Galofré. “Protocolo del manejo de la disfunción tiroidea en el paciente anciano.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.13 (2016): 763-767.
  • Busnelli, V. (2022). ¿Es estrés o tu tiroides?: Cómo detectar los problemas de la glándula que dirige tu orquesta hormonal. Editorial El Ateneo.
  • de la Rosa Camejo, G., Chacón, Y. J. A., Alfonseca, A. A. C., Suárez, M. B., & Pérez, Y. M. (2020). Las alteraciones neurológicas en pacientes con hipotiroidismo. Revista científica estudiantil 2 de Diciembre3(1 (2020)), 32. https://revdosdic.sld.cu/index.php/revdosdic/article/view/32
  • Dunn, D., & Turner, C. (2016). Hypothyroidism in women. Nursing for Women’s Health20(1), 93–98. https://doi.org/10.1016/j.nwh.2015.12.002
  • Hernández, M., & Antonio, J. (2019). Ecografía del bocio y las enfermedades difusas que afectan al tiroides. Universidad Internacional de Andalucía.
  • Kuś, A., Kjaergaard, A. D., Marouli, E., Del Greco M, F., Sterenborg, R. B. T. M., Chaker, L., Peeters, R. P., Bednarczuk, T., Åsvold, B. O., Burgess, S., Deloukas, P., Teumer, A., Ellervik, C., & Medici, M. (2021). Thyroid function and mood disorders: A Mendelian randomization study. Thyroid: Official Journal of the American Thyroid Association31(8), 1171–1181. https://doi.org/10.1089/thy.2020.0884
  • García Andrade, M. G., Mendoza Caldas, A. V., & Pin Pin, Ángel L. (2023). Enfermedad tiroidea subclínica y su relación con los trastornos menstruales . Revista Científica Arbitrada Multidisciplinaria PENTACIENCIAS – ISSN 2806-5794.5(1), 348–358. Recuperado a partir de https://www.editorialalema.org/index.php/pentaciencias/article/view/451
  • Gutiérrez Buey, G., & Galofré, J. C. (2016). Protocolo del manejo de la disfunción tiroidea en el paciente anciano. Medicine12(13), 763–767. https://doi.org/10.1016/j.med.2016.06.007
  • MedlinePlus. (s.f.). Enfermedades de la tiroides. Consultado en línea el 10 de abril de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/thyroiddiseases.html
  • Mora, Silvia Lorena, and Carmen Patricia Villamil Mora. “Problemas frecuentes de tiroides.” (2015).
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (s.f.). Pruebas de la tiroides. Consultado el 10 de abril de 2023. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/pruebas-diagnosticas/pruebas-tiroides
  • Office of Women’s Health. (s.f.). Enfermedad de la tiroides. Departamento de Salud y Servicios Humanos de los Estados Unidos. Consultado el 10 de abril de 2023. https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/thyroid-disease
  • Pueyo, M. N., Melón, J. A., Gimeno, M. C. G., Hernández, I. L. M., Almunia, D. C., Alonso, S. L., Doste, G. C., Jiménez, M. J., & Otero, E. B. (2021). Relación entre disfunción tiroidea y fertilidad. European journal of health research7(1), 6. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7815827
  • Radu, L., Groppa, L., & Vudu, L. (2016). Musculoskeletal impairment in prymary hypothyroidism. Revista Medico-Chirurgicala a Societatii de Medici Si Naturalisti Din Iasi120(2), 244–251. https://revmedchir.ro/index.php/revmedchir/article/view/245
  • Ríos-Prego, M., Anibarro, L., & Sánchez-Sobrino, P. (2019). Relationship between thyroid dysfunction and body weight: a not so evident paradigm. International Journal of General Medicine12, 299–304. https://doi.org/10.2147/IJGM.S206983
  • Rivera, G. L., Adum, I. G., Rodríguez, M. F., & Mariani, R. (2017). Síndrome de Hoffman: reporte de un caso de miopatía tiroidea. Medicina21(2), 95–99. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8290119
  • Sherman, S., Tzur Bitan, D., Kridin, K., Pavlovsky, L., Hodak, E., & Cohen, A. D. (2021). Hidradenitis suppurativa is associated with hypothyroidism and hyperthyroidism: a large-scale population-based study. International Journal of Dermatology60(3), 321–326. https://doi.org/10.1111/ijd.15319
  • Silva, T. S., Faro, G. B. de A., Cortes, M. G. B., & Rego, V. R. P. de A. (2020). Primary hypothyroidism with exuberant dermatological manifestations. Anais Brasileiros de Dermatologia95(6), 721–723. https://doi.org/10.1016/j.abd.2019.07.010
  • Taylor, P. N., Albrecht, D., Scholz, A., Gutierrez-Buey, G., Lazarus, J. H., Dayan, C. M., & Okosieme, O. E. (2018). Global epidemiology of hyperthyroidism and hypothyroidism. Nature Reviews Endocrinology14(5), 301-316.
  • Velandia-Rátiva, A. N., Zarta-Rengifo, L. V., Guerrero-Peña, J. D., Rangel-Castellanos, K. T., Vargas-Rodríguez, L. J., & Rozo-Ortiz, E. J. (2022). Alteraciones cardíacas en los pacientes con enfermedad tiroidea. Revista colombiana de cardiologia29(1), 85–93. https://doi.org/10.24875/rccar.m22000122
  • Wémeau, J.-L., Bauters, C., do Cao, C., Ladsous, M., & Proust, E. (2022). Bocio. EMC – Tratado de Medicina26(3), 1–7. https://doi.org/10.1016/s1636-5410(22)46831-0
  • Women’s International Pharmacy. (2017). Hipotiroidismo. Consultado el 10 de abril de 2023. https://www.womensinternational.com/blog/portfolio-items/hipotiroidismo/#:~:text=Si%20la%20temperatura%20est%C3%A1%20entre,(hipertiroidismo)%20o%20una%20infecci%C3%B3n.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.