Logo image
Logo image

Simptome, cauze și tratament pentru encefalită

3 minute
Encefalita cauzează, de obicei, febră, cefalee și oboseală. De asemenea, poate provoca comă și chiar moarte. Este o afecțiune gravă care, din păcate, afectează copiii sub 1 an mai des decât alte grupuri de oameni.
Simptome, cauze și tratament pentru encefalită
Ultima actualizare: 08 octombrie, 2020

Encefalita este o boală care constă în inflamația creierului. În mod normal, este cauzată de o infecție virală, deși poate avea și multe alte cauze. De cele mai multe ori, encefalita este o complicație a unei boli infecțioase. În acest articol, vom discuta despre simptome, cauze și tratament pentru encefalită.

Din fericire, encefalita nu este foarte frecventă. În ultimii ani, numărul cazurilor a scăzut semnificativ datorită vaccinărilor extinse și programelor oficiale de imunizare. Chiar și așa, grupul de populație cel mai afectat de această boală este format din copii.

Experții estimează că există între 5 și 10 cazuri la 100.000 de copii. Din păcate, majoritatea acestora apar în primul an de viață. Este o situație complicată care pune în pericol viața bebelușului.

Atât cauzele, cât și simptomele encefalitei pot fi neclare. Este esențial să le detectăm la timp pentru a evita consecințe grave. Din acest motiv, îți vom explica ce este encefalita și care sunt cauzele, simptomele și tratamentul acesteia.

Citește și:

O tulburare rară de mișcare: ce este atetoza?

Ce cauzează encefalita?

Așa cum am menționat deja, encefalita este inflamația țesutului cerebral. Este o afecțiune care poate avea mai multe cauze, deși marea majoritate a cazurilor sunt provocate de un virus. Cu toate acestea, encefalita poate fi cauzată și de o infecție bacteriană.

Dacă infecția apare direct în creier, boala se numește encefalită primară. Infecția poate să debuteze și într-o altă parte a corpului și apoi, prin migrație, să ajungă la creier. Aceasta este encefalita secundară.

La copii, infecțiile care cauzează cel mai adesea encefalita sunt rujeola, oreionul și rubeola. Din fericire, există vaccinuri pentru aceste boli. Alte cauze sunt:

  • Virusul herpetic: virusul Herpes simplex, virusul Epstein-Barr sau varicela (varicela)
  • Virusul rabiei: acesta este transmis printr-o mușcătură de animal
  • Enterovirusurile: cum ar fi poliomielita
  • Meningita bacteriană: dacă nu este tratată corespunzător
  • Paraziții

Este important să subliniem faptul că encefalita în sine nu este o boală contagioasă. Cu toate acestea, este adesea cauzată de o infecție contagioasă. De asemenea, așa cum am menționat anterior, poate fi și rezultatul altor afecțiuni, cum ar fi cancerul.

Some figure
Țesutul cerebral este ținta encefalitei.

Care sunt simptomele encefalitei?

Ținând cont de faptul că majoritatea cazurilor sunt cauzate de un virus, simptomele inițiale pot fi variate și vagi. De exemplu, un caz tipic se va manifesta prin oboseală, dureri musculare și cefalee. În plus, în mod normal, encefalita provoacă febră.

Atunci când afecțiunea progresează, simptomele devin mai intense. Pacientul poate experimenta convulsii, pierderea cunoștinței și chiar probleme de vorbire. În plus, mulți oameni nu mai simt anumite părți ale corpului.

În cazul bebelușilor, poate fi foarte dificil să observi simptomele. Copiii prezintă în mod normal stări de iritabilitate, vărsături sau nu mănâncă corect. În cele mai grave cazuri, encefalita poate duce la comă. Dacă nu este tratată, encefalita provoacă moartea.

Some figure
Diagnosticul precoce al encefalitei poate salva viața pacientului.

Tratament pentru encefalită

Pentru a diagnostica această boală, medicii trebuie să facă diferite teste și analize. În primul rând, trebuie să facă analize de sânge și urină. Acest lucru le permite apoi să direcționeze diagnosticul și să înțeleagă cauzele.

În mod normal, medicii recurg la o scanare RMN sau CAT pentru a observa creierul. În unele cazuri, aceștia trebuie să facă o puncție lombară (coloana vertebrală). În cadrul acestei proceduri, ei extrag lichidul cefalorahidian care, atunci când este analizat în laborator, poate confirma cauza apariției simptomelor.

Pentru a trata encefalita, persoana bolnavă trebuie menținută stabilă și are nevoie de odihnă. Principalul tratament pentru encefalită include medicamente analgezice, cum ar fi paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS).

Citește mai mult:

Ce sunt lobii cerebrali și ce funcții au?

Ce ar trebui să faci dacă ai simptome de encefalită?

Deși este dificil de diagnosticat la copii, anumite simptome îți pot direcționa suspiciunile. La adulți, vei observa o durere de cap intensă și febră, pe lângă anumite modificări ale funcțiilor cognitive.

Există anumiți viruși care provoacă encefalită, pentru care există un tratament specific. Însă nu este întotdeauna cazul. Este foarte important să consulți medicul specialist dacă manifești orice simptom specific acestei boli. Encefalita îți poate pune viața în pericol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Meningitis y encefalitis : National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). (n.d.). Retrieved March 12, 2020, from https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/meningitis_y_encefalitis.htm
  • Encefalitis – Enfermedades cerebrales, medulares y nerviosas – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved March 12, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/enfermedades-cerebrales,-medulares-y-nerviosas/infecciones-cerebrales/encefalitis
  • Vizcaíno, María Jesús Guasp, H. Ariño, and J. Dalmau. “Encefalitis autoinmunes.” Revista de neurología 66.2 (2018): 1-6.
  • Rodríguez, Marivis Helena Polania, et al. “Encefalitis viral por herpes virus simple.” An Med (Mex) 61.4 (2016): 296-299.
  • Domínguez-Gil, Marta, et al. “Virología: diagnóstico sindrómico de meningitis y encefalitis.” Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica 38 (2020): 19-23.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.