Logo image
Logo image

Simptome și sfaturi pentru a crește colesterolul HDL

6 minute
Colesterolul HDL este esențial pentru metabolismul grăsimilor din corpul uman. Scăderea lui poate avea mai multe consecințe negative.
Simptome și sfaturi pentru a crește colesterolul HDL
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 08 iunie, 2023

Colesterolul este un tip de grăsime esențial pentru buna funcționare a organismului. Cele mai cunoscute forme sunt HDL sau colesterol bun și LDL sau colesterol rău. Cum putem crește colesterolul HDL sau colesterolul bun pentru a fi mai sănătoși?

Corpul uman folosește colesterolul pentru producerea de hormoni, vitamine și substanțe care participă la digestie. Acesta este transportat prin sânge de un grup de proteine cunoscut sub numele de lipoproteine. Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sunt responsabile de colectarea colesterolului din sânge și de transportarea acestuia în ficat pentru eliminare.

În general, colesterolul HDL scăzut și nivelul ridicat de colesterol LDL sunt un factor de risc cardiovascular important pentru ateroscleroză, conform studiilor. Este esențial să existe un echilibru adecvat al acestor grăsimi în sânge.

Funcțiile colesterolului HDL în corpul uman

HDL reprezintă un grup de lipoproteine responsabile de eliminarea substanțelor grase din vasele de sânge. HDL acționează ca un mediu de transport chimic ce previne acumularea de grăsime în circulație și în țesuturile periferice.

După ce se încarcă cu lipide, HDL-ul ajunge în ficat. Enzimele hepatice vor metaboliza grăsimile și le vor folosi pentru a forma noi substanțe. Studiile afirmă faptul că aceste grăsimi sunt folosite în principal pentru a produce bilă.

Lipoproteinele de înaltă densitate au proprietăți antiinflamatorii, anticoagulante, antitrombotice și antioxidante. În plus, ele participă activ la producerea și eliberarea de hormoni steroizi, cum ar fi testosteronul și estrogenul, precum și la sinteza vitaminei D și la metabolismul calciului.

Colesterolul HDL este considerat un factor de protecție împotriva diferitelor boli, cum ar fi infarctul miocardic, angina pectorală și accidentul vascular cerebral. Unele studii susțin că persoanele cu niveluri scăzute de HDL au șanse de până la 8 ori mai mari de a suferi de boli cardiovasculare.

Some figure
HDL este un protector cardiovascular. Acțiunea sa de curățare a arterelor contribuie la buna circulație a sângelui.

Cum știm dacă avem colesterolul HDL scăzut?

Analizele de sânge ajută la determinarea nivelului de colesterol total circulant. Acest test se numește profil lipidic și este util în evaluarea nivelurilor de HDL, LDL, VLDL și trigliceride.

Acest test este recomandat la fiecare 5 ani la adulții tineri și la fiecare 1 până la 2 ani la bărbații peste 45 de ani și femeile peste 55 de ani. Rezultatele sunt exprimate în miligrame de colesterol pe decilitru (mg/dL). În cazul colesterolului HDL, concentrațiile mari sunt benefice.

Valoarea dezirabilă a colesterolului HDL la bărbați și femei este de 60 mg/dl sau mai mult. Concentrațiile sub 40 mg/dl la bărbați sau sub 50 mg/dl la femei constituie un factor de risc.

Studiile afirmă că nivelurile de colesterol HDL sub 40 mg/dl cresc foarte mult probabilitatea de a dezvolta boli coronariene. În plus, se estimează că nivelurile scăzute de HDL constituie cea mai frecventă dislipidemie din Europa.

Simptome asociate

Colesterolul HDL scăzut nu provoacă simptome evidente. Cu toate acestea, dezechilibrul lipidelor din sânge poate genera diverse manifestări pe termen lung. Unele dintre simptomele asociate cu această afecțiune sunt următoarele:

  • Umflarea mâinilor și a picioarelor
  • Gaze și disconfort abdominal
  • Exces de greutate sau obezitate
  • Oboseală inexplicabilă
  • Dureri de cap
  • Vedere încețoșată
  • Palpitații
  • Transpirație
  • Gură uscată

În cazurile grave, unii oameni pot avea dureri severe în piept sau pot leșina. În prezența acestor manifestări, este nevoie de asistență medicală imediată.

Cauzele colesterolului HDL scăzut

Există o mare varietate de cauze ale colesterolului HDL scăzut. Cele mai multe sunt asociate cu stilul de viață și obiceiurile fiecărei persoane:

  • Obezitatea
  • Stilul de viață sedentar
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool
  • Dieta bogată în grăsimi trans, zaharuri și alimente procesate

Sindromul metabolic și diabetul zaharat sunt cauze comune ale colesterolului HDL scăzut și ale colesterolului LDL ridicat. Utilizarea excesivă a corticosteroizilor este asociată cu redistribuirea grăsimii corporale și dezechilibrul colesterolului și al trigliceridelor.

Există factori genetici și ereditari care ne predispun la această afecțiune.

Sfaturi pentru a crește colesterolul HDL

Cele mai multe dintre cauzele acestei dislipidemii sunt legate de stilul de viață. Din acest motiv, putem să creștem nivelul de colesterol HDL.

1. Alimentație sănătoasă și echilibrată

Dieta este esențială în controlul nivelului de colesterol. Ea poate crește sau reduce colesterolul bun sau rău. Consumul de grăsimi sănătoase, mono și polinesaturate, este recomandat pentru refacerea rezervelor de HDL din organism. Creșteți aportul de:

  • Pește gras, cum ar fi somonul, sardinele, tonul, stavridul și macroul
  • Fructe oleaginoase, cum ar fi migdalele, nucile și alunele de pădure
  • Avocado și măsline
  • Semințe, cum ar fi cele de chia, floarea soarelui, dovleac și in
  • Ulei de măsline

Grăsimile saturate și grăsimile trans modifică foarte mult concentrația de HDL din sânge. Prin urmare, trebuie să reduceți sau să eliminați consumul următoarelor alimente:

  • Alimente prăjite
  • Mezeluri industriale
  • Băuturi carbogazoase cu zahăr
  • Margarină și ulei de cocos procesat
  • Produse lactate nedegresate

Descoperiți: Cum se curăță colesterolul din vasele de sânge în 40 de zile

2. Greutate stabilă

Obezitatea și prezența grăsimii în jurul taliei sunt legate de niveluri mai mari de LDL. Slăbirea este esențială pentru creșterea colesterolului HDL și evitarea apariției multiplelor boli legate de această afecțiune.

3. Exerciții fizice

Practicarea activităților fizice în mod regulat este o opțiune excelentă pentru a crește colesterolul bun. Exercițiile fizice combinate cu o alimentație echilibrată sunt formula ideală pentru atingerea acestui obiectiv.

Medicii recomandă practicarea a 30 până la 40 de minute de exerciții aerobice ușoare până la moderate de 3-4 ori pe săptămână. Acesta este cazul mersului, alergării sau mersului cu bicicleta.

4. Evitarea fumatului

Consumul regulat de tutun reduce colesterolul HDL și crește concentrația de LDL și trigliceride, mai ales la femei. În plus, expunerea pasivă la fum are același efect. Din acest motiv, este indicat să renunțați la fumat.

5. Evitarea alcoolului

Un consum moderat de alcool poate fi benefic. Acest lucru înseamnă 2 pahare de vin pe zi la bărbații sub 65 de ani și 1 pahar pe zi la bărbații peste 65 de ani sau la femeile de toate vârstele.

Consumul excesiv de alcool favorizează disfuncția hepatică și retenția de grăsime. Prin urmare, este indicat să aveți un aport moderat.

Some figure
Alcoolul are o marjă de siguranță. Dacă este depășită, nu mai are niciun beneficiu.

Efectele medicamentelor asupra nivelului de colesterol HDL

În prezent, există medicamente utilizate în controlul concentrației de HDL. Principalele medicamente utilizate sunt niacina și fibrații, cum ar fi ciprofibratul și gemfibrozilul.

Acestea pot crește concentrațiile de colesterol HDL cu până la 30%. În plus, sunt utilizate și anumite statine, cum ar fi simvastatina și rosuvastatina. Din păcate, aceste medicamente nu reduc riscul de atac de cord la persoanele cu dislipidemii cronice.

Anumite medicamente pot să reducă nivelul de colesterol bun ca efect advers:

  • Beta-blocantele
  • Steroizii anabolizanți
  • Progestativele din contraceptive
  • Benzodiazepinele

Citiți mai mult: Twicor: polipilula pentru colesterol

Măsurile pentru a crește colesterolul HDL: un factor cheie în prevenirea bolilor cardiovasculare

Colesterolul HDL este o formă de colesterol ce facilitează eliminarea excesului de grăsime din sânge. Acesta este capabil să prevină formarea plăcilor aterosclerotice în vasele de sânge. În consecință, reduce incidența bolilor cardiovasculare.

Scăderea nivelului de HDL poate trece neobservată mulți ani, așa că testele regulate de sânge sunt esențiale. Din fericire, schimbările în alimentație și stilul de viață sunt foarte utile pentru menținerea echilibrului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ferrer Civeira M, Salor Moral D, Recarte García-Andrade C, Millán Núñez-Cortés J. Colesterol HDL bajo: un factor lipídico asociado a índice tobillo brazo (ITB) patológico. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis. 2011;23(4):155-159.
  • Attilio R. Actualización en el manejo del colesterol hdl bajo. Revista Médica Clínica Las Condes. 2012;23(6):689-692.
  • Aguilar C, Melgarejo M. Análisis de la composición y de la función de las HDL, ¿un estudio para el clínico del futuro?. Revista de Endocrinología y Nutrición. 2011; 19 (3): 113-122.
  • Schade DS, Shey L, Eaton RP. Cholesterol Review: A Metabolically Important Molecule. Endocr Pract. 2020 Dec;26(12):1514-1523.
  • Cortes VA, Busso D, Maiz A, Arteaga A, Nervi F, Rigotti A. Physiological and pathological implications of cholesterol. Front Biosci (Landmark Ed). 2014 Jan 1;19(3):416-28.
  • Alvirde-García U. Dislipidemias e hipertensión arterial [Dyslipidemia and hypertension]. Gac Med Mex. 2016 Sep;152 Suppl 1:56-62.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.