Simptome și tratamente pentru adenomioză
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Adenomioza este o boală care îngroașă pereții uterului. Drept urmare, femeile care suferă de această boală experimentează dureri, sângerări și crampe severe. În cele ce urmează, vom discuta despre principalele simptome și tratamente pentru adenomioză.
Această boală apare atunci când țesutul care alcătuiește în mod normal membrana uterului, țesutul endometrial, se dezvoltă în peretele muscular al acestui organ. Țesutul crescut în exces continuă să funcționeze normal, se îngroașă, se degradează și provoacă hemoragii masive în timpul menstruației.
Adenomioza este o afecțiune benignă întâlnită des la femeile care au născut între 35 și 50 de ani. De asemenea, această boală se poate manifesta în două moduri, ținând cont de cantitatea de țesut implicat:
- Adenomioză difuză. În acest caz, o mare parte sau întregul uter este afectat.
- Adenomioza focală, cunoscută și sub denumirea de adenomiom. Aceasta constă într-o masă sau o creștere localizată în interiorul miometrului.
Cauze care declanșează adenomioza
Nu se cunosc cauzele exacte care declanșează această afecțiune. Câteva explicații științifice sunt:
- Traumatisme la nivelul uterului din cauza antecedentelor de chirurgie uterină sau ginecologică, precum și sarcina sau nașterea prin cezariană.
- Creșterea invazivă a țesuturilor. Medicii cred că acesta este rezultatul invaziei directe a celulelor endometriale în mușchiul care formează peretele uterin.
- Dezvoltare originală defectuoasă. Experții sunt de părere că boala poate avea originea în mușchiul uterin. Țesutul endometrial se dezvoltă acolo atunci când uterul este format inițial în făt în timpul sarcinii.
- Migrația celulelor stem. O altă teorie mai recentă sugerează faptul că celulele stem din măduva osoasă pot invada mușchiul uterin și provoca adenomioză.
Cu toate acestea, reține faptul că, indiferent de cauza bolii, creșterea excesivă a țesutului depinde în totalitate de nivelurile de estrogen ale femeii afectate.
Citește mai mult:
Simptome provocate de adenomioză
Aproximativ o treime din femeile care suferă de această boală nu au simptome. Celelalte două treimi prezintă simptome, principalul fiind fluxul menstrual excesiv și crampele dureroase. De asemenea, femeile cu această afecțiune pot avea sângerări după ce fac sex.
Alte simptome comune ale adenomiozei sunt:
- Durere pelvină
- Crampe severe
- Anemie cauzată de sângerarea puternică (o complicație a acestei boli). Aceasta se manifestă atunci când sângerarea este prelungită. Drept urmare, femeile se vor simți obosite și vor suferi și de alte probleme de sănătate.
- Probleme de infertilitate
Deși nu este o boală ce pune în pericol viața, durerea și sângerarea excesivă pot modifica stilul de viață al pacientelor. Femeile afectate de această boală pot evita să facă activități de care se bucurau înainte din cauza durerii intense sau îngrijorării că acestea ar putea declanșa sângerarea.
Metode de diagnostic
Uterul poate fi vizualizat folosind tehnici cu ultrasunete sau imagistică prin rezonanță magnetică. Prima tehnică este cea mai eficientă și utilizată. Datorită ultrasunetelor, medicii specialiști pot vedea uterul eterogen fără masele focale bine definite care caracterizează tulburări precum mioamele.
În ceea ce privește a doua tehnică, RMN-urile reprezintă o metodă de diagnostic îmbunătățită, deoarece au o rezoluție mai bună și prezintă imagini cu contrast mai ridicat. RMN-ul este util mai ales în diferențierea dintre adenomioză și fibroamele uterine.
Femeile asimptomatice care nu prezintă o creștere a volumului uterin pot fi diagnosticate cu certitudine absolută numai prin evaluarea uterului după efectuarea unei histerectomii.
Citește mai mult:
Tratamente pentru adenomioză
Singurul tratament eficient pentru adenomioză este îndepărtarea chirurgicală a uterului sau histerectomia. Deoarece simptomele tind să se agraveze după vârsta de 40-45 de ani și dispar după menopauză, majoritatea femeilor nu sunt nevoite să apeleze la tratamente radicale.
Administrarea de medicamente antiinflamatorii pentru a controla crampele și pilula contraceptivă pentru a controla eliberarea hormonilor în timpul ciclului menstrual ajută adesea la ameliorarea simptomelor adenomiozei.
Cu toate acestea, medicii pot lua în considerare intervenția chirurgicală dacă femeia afectată nu este aproape de menopauză, are deja copii și nu dorește mai mulți și nu reușește să reducă sau să controleze simptomele acestei afecțiuni.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Blanco, I., & Barberà, J. A. (2008). Diagnóstico y tratamiento. Gastroenterologia y Hepatologia Continuada. https://doi.org/10.1016/S1578-1550(08)73022-5
- Brun, J.-L., Botolahy, Z. A., Benjoar, M., Marty, M., & Bazot, M. (2014). Diagnóstico de la adenomiosis. EMC – Ginecología-Obstetricia. https://doi.org/10.1016/S1283-081X(14)69283-3
- Britton, R. M. (2006). Adenomiosis: Diagnóstico y Tratamiento. Rev Med Panamá.
- Gunther, R., & Walker, C. (2021). Adenomyosis. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539868/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.