Simptomele și tratamentul sindromului carcinoid - Doza de Sănătate
 

Simptomele și tratamentul sindromului carcinoid

Principalele caracteristici ale sindromului carcinoid sunt înroșirea feței, bufeuri, tahicardie și diaree. Articolul de astăzi îți explica de ce apare și cum se tratează această problemă oncologică.
Simptomele și tratamentul sindromului carcinoid

Ultima actualizare: 11 aprilie, 2021

Sindromul carcinoid se referă la un set de semne și simptome care sunt o complicație a tumorilor carcinoide. Acestea secretă adesea substanțe chimice precum serotonina. Care este tratamentul sindromului carcinoid?

Acesta nu este cel mai frecvent tip de cancer. Aceste tumori și sindromul carcinoid sunt foarte agresive. De asemenea, mulți oameni care suferă de aceste probleme au dificultăți de respirație și chiar tahicardie. În articolul de astăzi, vei afla tot ce trebuie să știi despre tulburare și modul în care medicii o tratează.

Ce este sindromul carcinoid?

Acest sindrom este practic un set de semne și simptome care apar din cauza acțiunii anumitor substanțe eliberate de o tumoare. Potrivit unui articol publicat în Revista Médica de Costa Rica y Centroamerica, majoritatea tumorilor carcinoide se dezvoltă din celulele neuroendocrine ale tractului gastrointestinal.

De fapt, estimările indică faptul că aproximativ 50% din toate cancerele intestinului subțire sunt de acest tip. Cu toate acestea, pot apărea și în plămâni, pancreas și ficat. Sindromul carcinoid afectează doar aproximativ 8% dintre pacienții cu aceste tumori.

De fapt, este mai frecvent la cei cu metastaze extinse în ficat. Tumora eliberează substanțe precum serotonina, histamina și prostaglandinele, iar toate acestea pot afecta multe părți ale corpului și pot duce la simptomele caracteristice.

Simptomele sindromului carcinoid

Potrivit specialiștilor de la Clinica Mayo, unul dintre cele mai frecvente simptome este roșeața pielii. De obicei, afectează fața și partea superioară a pieptului. Multe dintre substanțele chimice menționate provoacă vasodilatație.

Roșeața apare brusc și durează de la minute la ore. Uneori, este declanșată de anumiți agenți care produc și vasodilatație, cum ar fi exercițiile fizice sau alcoolul. De asemenea, există hipotensiune, amețeli și oboseală.

Diareea este un alt simptom comun, mai ales atunci când tumora eliberează serotonină. Serotonina acționează asupra motilității intestinale. Astfel, scaunele sunt apoase și pot exista crampe abdominale.

Sindromul carcinoid se manifestă și prin tahicardie și dificultăți de respirație. Este similar cu un atac de anxietate. Unii oameni au apetitul sexual scăzut, murmur cardiacă și șuierături în respirație.

Persoană care are nevoie de tratamentul sindromului carcinoid
Diareea apărută din cauza sindromului carcinoid este o consecință a eliberării excesive de serotonină care afectează motilitatea intestinală.

Posibile complicații

Sindromul carcinoid poate duce la numeroase complicații. Potrivit unui studiu publicat în Revista Chilena de Cardiología, una dintre cele mai relevante este boala cardiacă carcinoidă. Aceasta apare deoarece pe valvele cardiace se formează plăci de țesut fibros. Mai exact, zonele cele mai afectate sunt valvele cardiace drepte (tricuspidă și pulmonară). Acest lucru duce la insuficiență cardiacă în timp.

Crizele carcinoide sunt o altă complicație. Apar atunci când sindromul se agravează din cauza unui factor declanșator care intensifică simptomele (de exemplu, atunci când sunt utilizate anestezice pentru intervenții chirurgicale). Tensiunea arterială poate scădea mult și poate duce la un șoc care pune în pericol viața pacientului.

Obstrucția intestinală este și ea o complicație a sindromului carcinoid. Cu toate acestea, tinde să fie o consecință a tumorii în sine. Buclele intestinului se pot răsuci atunci când aceasta atinge o dimensiune semnificativă sau se extinde la noduli.

Ce cauzează sindromul carcinoid?

Semnele și simptomele care caracterizează sindromul carcinoid sunt cauzate de substanțele chimice pe care le produce tumoarea. Am menționat deja mai sus serotonina, histamina și prostaglandinele. De ce sindromul carcinoid nu apare în toate tumorile? Pentru că ficatul neutralizează de obicei acești agenți chimici. Cu toate acestea, organul este deteriorat la cei care au multe metastaze hepatice.

Factori de risc pentru metastaze hepatice

Principalul factor de risc pentru sindromul carcinoid este în mod clar o tumoră carcinoidă. În același timp, anumite circumstanțe pot crește probabilitatea de a experimenta acest tip de cancer.

Indicatorul principal constă în antecedentele familiale. De asemenea, este important dacă există cazuri de neoplazie endocrină multiplă de tip 1 sau neurofibromatoză de tip 1 în familie.

Deoarece tumorile carcinoide se dezvoltă adesea în tractul digestiv, este important să menționăm lucrurile care susțin evoluția acestora. Printre acestea se numără anemia pernicioasă sau gastrita atrofică.

Diagnostic

Diagnosticul pentru sindromul carcinoid este bazat pe simptome. Pacientul trebuie să explice toate detaliile medicului curant.

Sindromul carcinoid este prima manifestare a cancerului în unele cazuri. Prin urmare, este important să treci printr-o serie de teste complementare pentru a confirma prezența bolii. Testele de sânge și urină sunt utile. Acest lucru se datorează faptului că fac posibilă depistarea concentrațiile mărite de substanțe din corp.

Imagistica prin rezonanță magnetică și tomografia computerizată analizează existența unei tumori și localizarea acesteia. Există și alte teste, cum ar fi PET-CT, care ajută la localizarea metastazelor.

Tratamentul sindromului carcinoid

Pacient supus unui RMN
Studiile de imagistică pot localiza tumora care cauzează sindromul.

Pentru tratamentul sindromului carcinoid, este esențial să se abordeze orice cancer de bază. Un studiu publicat în Endocrinología y Nutrición explică tipurile de terapie disponibile în prezent. Acestea variază în funcție de caracteristicile tumorii și, mai ales, de prezența metastazelor.

Chirurgia este o opțiune pentru eliminarea tumorii parțial sau în totalitate. De asemenea, se utilizează adesea medicamente biologice, cum ar fi interferonul-alfa. Acestea stimulează sistemul imunitar care combate cancerul.

De asemenea, se poate utiliza embolizarea arterei hepatice dacă există metastaze în ficat. În acest fel, se întrerupe fluxul principal de sânge către organ și tumora nu mai poate crește. Chimioterapia poate fi, de asemenea, utilă, la fel și ablația prin radiofrecvență.

În plus, există numeroase medicamente pe care le poți utiliza pentru ameliorarea simptomelor și tratamentul sindromului carcinoid. De exemplu, octreotida și lanreotida sunt analogi ai unei substanțe importante pentru sistemul digestiv, numite somatostatină. Medicamentele pot reduce diareea și înroșirea feței.

Sindromul carcinoid este derivat dintr-o tumoare

Este important să subliniem din nou faptul că sindromul carcinoid apare din cauza acțiunii substanțelor generate de o tumoare carcinoidă. Aceste tumori se dezvoltă în tractul gastro-intestinal în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, ele pot apărea și în plămâni sau metastazate în ficat.

Este esențial să poți recunoaște simptomele acestui sindrom, cum ar fi bufeurile, respirația precipitată și tahicardia. Este necesar să se excludă simptomele care au legătură cu un neoplasm.

Dacă ai întrebări, discută cu medicul specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.