Sindromul Text Neck: metode de prevenire - Doza de Sănătate
 

Sindromul Text Neck: metode de prevenire

Sindromul Text Neck se manifestă printr-un set de simptome direct legate de utilizarea smartphone-urilor. Durerea cervicală este principalul semn. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre această problemă de sănătate.
Sindromul Text Neck: metode de prevenire

Ultima actualizare: 09 septembrie, 2020

Sindromul „Text Neck” este cunoscut și sub denumirea de sindromul gâtului rupt, printre alți termeni. O cauză comună a acestei afecțiuni a gâtului este utilizarea telefoanelor mobile. Boala a devenit mai frecventă din cauza prevalenței utilizării smartphone-urilor și a altor dispozitive electronice.

Acest sindrom se manifestă printr-o serie de simptome dureroase la nivelul gâtului. Durerea debutează, de obicei, în regiunea cervicală și se extinde până la umeri și spate. Poate exista și o durere de cap. Chiar dacă principala problemă este durerea, de ceva vreme primim avertismente medicale cu privire la alte tulburări generate de aceste dispozitive. Acestea includ problemele care decurg din expunerea la luminile ecranului și deteriorarea articulațiilor cauzată de mișcările repetitive.

Tinerii sunt cel mai des afectați de sindromul Text Neck, deoarece acest grup demografic folosește dispozitive mobile pentru perioade mai lungi de timp. Cu toate acestea, având în vedere că există aproximativ trei miliarde de utilizatori de telefoane mobile în lume, populația care este susceptibilă la această afecțiune este imensă.

Sindromul Text Neck este o afecțiune recunoscută, chiar dacă nu face parte deocamdată din clasificarea internațională a bolilor. Am putea spune că este o formă de cervicalgie sau sindrom vertiginos. Însă, în acest caz particular, durerea cervicală apare din cauza poziției capului.

Sindromul Text Neck: cauzele apariției

Problema de bază aici este poziția capului, care este direct legată de utilizarea telefoanelor mobile. Cu toate acestea, ceea ce provoacă cu adevărat durerea este o înclinație anormală a capului pentru perioade lungi de timp.

Atunci când capul este drept sau într-o poziție neutră normală, greutatea pe care o exercită asupra coloanei vertebrale este de aproximativ 9-10 kilograme. Atât cântăresc, de obicei, craniile. Atunci când înclinăm capul înainte, greutatea pe care trebuie să o susțină gâtul crește. O simplă trecere la un unghi de 45 de grade crește semnificativ greutatea.

Fameie care tastează pe telefon
Utilizarea excesivă a dispozitivelor mobile este una dintre principalele cauze ale sindromului Text Neck.

Așadar, problema devine un obicei și se înrăutățește. Cu cât folosești mai mult telefonul mobil, cu atât este mai mare unghiul la care te apleci pentru a scrie și a citi. Se întâmplă progresiv și mulți abia observă apariția problemei.

Dar ce zici de computere?

Telefoanele mobile provoacă o înclinare a capului mai mare decât computerele. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că există o mai mică lateralizare a capului și o înălțime mai mică a umerilor atunci când o persoană folosește un computer.

Ergonomiștii (oamenii care studiază postura și modul în care aceasta afectează sănătatea umană) folosesc o scală pentru a evalua riscul. Se numește scala RULA, iar utilizarea zilnică a telefonului mobil are un scor de 6, ceea ce reprezintă un risc foarte mare.

Care este poziția ideală pentru utilizarea unui smartphone?

Ca orice activitate care implică o anumită postură, există modalități mai bune și mai sănătoase de a o face. Există trei concepte principale pentru poziția corectă a corpului în timpul utilizării unui smartphone:

 1. Ține capul în poziția neutră la zero grade.
 2. Păstrează întotdeauna brațul care ține smartphone-ul la nivelul ochilor, pentru a nu forța craniul în jos.
 3. Mișcă gâtul la diferite intervale de timp și variază poziția.
Deoarece sindromul Text Neck este legat și de utilizarea continuă a computerelor, recomandările de mai sus se aplică și în acest caz. Așadar, menține-ți capul la zero grade atunci când utilizezi un computer. Ridică monitorul la nivelul ochilor și fă pauze la intervale regulate pentru a te mișca.
Persoană afectată de sindromul Text Neck
Durerea cervicală poate apărea și atunci când petreci mult timp în fața computerului într-o postură necorespunzătoare.

Pași pentru prevenirea sindromului Text Neck

Nu sunt necesare măsuri drastice pentru a preveni sindromul Text Neck. Iată câteva recomandări de bază pe care le poți pune în aplicare imediat:

 • Oprește smartphone-ul. Ia pauze de la privitul ecranului, în special când vine vorba de telefonul mobil și lasă-ți ochii și mușchii gâtului să se relaxeze.
 • Întinde-te. Profită de ocazie pentru a-ți deplasa capul și a-ți întinde mușchii cervicali atunci când nu utilizezi aceste dispozitive. De asemenea, îți poți întinde membrele superioare pentru a-ți relaxa și mai mult gâtul.
 • Ridică brațele și folosește suporturi. Poziționează ecranele la nivelul ochilor, astfel încât capul să rămână într-o poziție neutră. Verifică poziția brațului care ține telefonul mobil și reglează înălțimea birourilor și a meselor.
 • Reglează lumina ecranului. Lumina telefonului poate suprastimula mușchii ochilor, iar aceștia sunt legați de contracturile cervicale.
 • Nu folosi telefonul mobil după ce te întinzi în pat. Mulți oameni citesc mesajele în pat. Acest lucru duce la o poziție complet nenaturală, deoarece trebuie să-ți forțezi brațele în sus, să îți suprastimulezi vederea și să-ți susții gâtul fără sprijin.

Consultă un profesionist în domeniul sănătății dacă ai dureri din cauza sindromului Text Neck. Acesta ar trebui să fie capabil să te diagnosticheze și să îți ofere câteva ședințe de fizioterapie și un calmant pentru durere. Cu toate acestea, nu te speria prea mult de această afecțiune. Însă, este mult mai confortabil dacă să previi apariția sa.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Chronic Conditions Team. Text Neck: Is Smartphone Use Causing Your Neck Pain? Healthessentials. 2015.
 • Cuéllar J, Lanman T. “Text neck”: an epidemic of the modern era of cell phones?. The Spine Journal.2017;17:901-902.
 • Mössle T, Kleimann M, Rehbein F, Pfeiffer C. Media use and school achievement–boys at risk? Br J Dev Psychol. 2010;28:699–725.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.