12 soiuri de ardei: caracteristici și proprietăți
 

12 soiuri de ardei: caracteristici și proprietăți

Descoperiți ce soiuri de ardei există, care este originea lor, unde îi găsiți și cum îi puteți folosi în bucătărie!
12 soiuri de ardei: caracteristici și proprietăți
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 17 februarie, 2023

Ardeii sunt surprinzători și delicioși. Sunt foarte apreciați în haute cuisine. Sunt fructe goale, pline de semințe, care aparțin familiei Solanaceae , la fel ca vinetele și roșiile. Există multe soiuri de ardei dulci și picante, unele fiind foarte bogate în flavonoizi.

În acest articol vom vorbi despre diferitele soiuri de ardei și despre caracteristicile și proprietățile acestora, astfel încât să îi puteți selecta pe cei care se potrivesc cel mai bine grădinii și gusturilor voastre.

Informații despre ardei

Cel mai cultivat soi de ardei este Capsicum annuum sau ardeiul iute. Acest soi este apreciat grație aromei sale puternice.

Origini

Sudul Statelor Unite, Columbia și Peru cultivă intens diferite soiuri de ardei. Mexicul este țara cu cea mai mare diversitate a speciilor. În momentul descoperirii, semințele au fost aduse în Europa, de unde s-au răspândit în Orientul Mijlociu, Africa și Asia. În secolul al XVI-lea, ardeiul s-a răspândit în toată Spania și de acolo în Italia, Franța și restul lumii.

Sosirea ardeiului în Europa a transformat obiceiurile culinare.

Caracteristici

Ardeiul este un fruct gol, semicartilaginos, cu diverse culori: roșu, galben, violet, alb, portocaliu și verde. Ardeii grași verzi devin roșu intens când sunt copți. Forma lor este alungită sau rotundă. Semințele pot măsura între 3 și 5 milimetri.

Nutrienți și componente active

Potrivit lui Dalgo și altor autori, ardeii sunt compuși din acizi grași, uleiuri esențiale, coloranți, rășini, proteine, celuloză, pentoze și minerale. Alți experți subliniază faptul că ardeii sunt o sursă excelentă de vitamina C și provitamina A sub formă de betacaroten. Aceste substanțe au acțiune antioxidantă.

Atât ardeii verzi, cât și cei roșii au o cantitate dublă de vitamina C în comparație cu fructele citrice, precum portocala sau lămâia. 100 g de ardei gras oferă 190 mg de acid ascorbic.

Alți nutrienți importanți sunt vitamina B6, acidul folic, flavonoidele și acizii organici. Xantofilele sunt un tip de carotenoid antioxidant. Cele mai frecvente sunt capsantina, capsorubina și criptoxantina.

Un alt antioxidant care predomină în ardeii roșii, ca și în tomate, este licopenul. În cazul ardeiului iute, componenta activă este capsaicina, responsabilă de gustul picant.

Pe lângă aceste vitamine, ardeiul gras oferă și apă, fibre și un conținut foarte scăzut de calorii. Din acest motiv, este ideal în curele de slăbire.

Soiuri de ardei dulce și caracteristicile acestora

Soiurile de ardei sunt clasificate în funcție de aromă. Aceasta depinde de ingredientul activ predominant.

Ardeii dulci se consumă în salate, copți, în supe, în gazpacho, la aburi sau sotați.

1. Ardei gras

Este unul dintre ardeii clasici care provin din Mexic, America Centrală și nordul Americii de Sud. Este cea mai răspândită specie. Nu necesită mult spațiu și poate crește și în ghivece.

Soiuri de ardei gras
Ardeiul gras este celebru și are diferite culori.

2. Ardei verde italian

Este unul dintre cele mai cunoscute soiuri. Are o formă alungită și fină. Coaja este de culoare verde închis, strălucitoare. Poate măsura mai mult de 10 cm. Aroma sa este asemănătoare cu cea a ardeiului gras, deși puțin mai subtilă.

3. Ardei de California

Acest ardei poate fi roșu, verde, portocaliu sau galben . Are o formă pătrată. Poate măsura între 7 și 10 cm. Se folosește în tocănițe, fiert, copt sau la grătar.

4. Ardei galben

Este o variantă a ardeiului gras, dar cu o aromă mai dulce și mai fructată. Este mare, cărnos și cu formă dreptunghiulară.

Când este copt, devine galben intens. Se consumă adesea copt, umplut, în salate sau în preparate reci.

5. Ardei roșu

Este un ardei dulce, mare și cărnos, folosit pe scară largă ca atare sau copt. Este dreptunghiular și cu coaja tare. Se consumă cu ulei de măsline, sare și piper, alături de pâine prăjită.

6. Nora

Acești ardei sunt roșii, mici și rotunzi. Se vând uscați pe funie. Sunt foarte dulci și au coaja groasă. Sunt folosiți în multe sosuri mediteraneene și în tocănițe sau preparate din orez pentru a da aromă și culoare.

7. Ardei Piquillo

Acest ardei este roșu, mic și conic sau triunghiular, cu coaja tare. Se prepara la cuptor, se curăță de coajă și se păstrează peste iarnă congelat sau conservat.

Ardei roșu
Ardeiul piquillo este un soi cultivat pe scară largă în Spania.

8. Ardei Romesco

Este alungit, mic, roșu intens și se consumă uscat în tocănițe și sosuri de pește.

9. Ardei Gernika

Este dulce și fraged. Se coace la foc mic, astfel încât să-și păstreze culoarea verde intens. Textura este fină, iar pulpa sa este foarte fragedă. Poate fi consumat ca aperitiv sau umplut cu legume, ciuperci și sosuri.

Soiuri de ardei iute și caracteristicile acestora

Acești ardei au denumiri diferite, în funcție de soi și de zona de origine. Aroma intensă se datorează prezenței capsaicinei, care este folosită ca metodă de apărare împotriva dăunătorilor.

10. Ardei iute

Sunt ardeii folosiți în bucătăria mexicană. Există mai multe soiuri și au o aromă atractivă. Sunt folosiți ca bază pentru sosuri iuți, precum tabasco sau guacamole. De asemenea, se consumă fierți, prăjiți sau cruzi.

Jalapeño este unul dintre cele mai apreciate soiuri, deoarece nu este extrem de iute.

Soiuri de ardei iute
Tipic în gastronomia mexicană, ardeiul jalapeño este foarte picant.

11. Chilli

Acest soi este utilizat pe scară largă în bucătăria mexicană. Fructul este mic, subțire, alungit, fin și roșu. Se conservă foarte bine în oțet de vin.

Se poate consuma ca aperitiv proaspăt alături de măsline umplute. Se poate lăsa la uscat și măcina pentru a obține condimentul cayenne.

12. Ardei Padrón

Are o culoare verde intens, cu pulpă fină și delicioasă. Provine din Galicia și se recoltează înainte de maturizare. 1 din 10 ardei este iute. Se consumă sotat la foc mic în ulei de măsline, asezonat cu sare.

Ardei mici copți
Ardeii Padrón fac parte din bucătăria galică.

Beneficiile ardeilor pentru sănătate

Unii cercetători susțin că aportul de ardei previne îmbătrânirea celulelor și alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare. Ingredientele lor antioxidante ajută la protejarea ochilor și a sistemului digestiv.

Pe lângă acțiunea antioxidantă, vitamina C ajută la formarea globulelor roșii și a colagenului. De asemenea, favorizează absorbția fierului din alimente.

Betacarotenul se transformă în vitamina A, favorizând sănătatea oculară și întreținerea pielii. Conținutul de fibre al ardeilor ajută la prevenirea constipației și la controlul nivelului de colesterol și zahăr din sânge.

În soiurile picante, capsaicina acționează ca un antibiotic natural și are un efect analgezic. De aceea, este utilizată în tratamente postoperatorii și în boli inflamatorii, cum ar fi artrita.

În doze adecvate, ardeii iuți induc producția de endorfine, promovând starea de bine.

Cum să folosim cât mai bine ardeii?

Ardeii ne oferă antioxidanți și vitamina C și A în cantitate mai mare decât alte fructe. Cu toate acestea, trebuie să luăm măsuri de precauție la prepararea lor. De exemplu, vitamina C este distrusă de căldură, așa că cel mai bine este să consumăm ardeii cruzi.

Pentru a cumpăra cei mai buni ardei, trebuie să îi selectăm pe cei cu coaja netedă și strălucitoare, fără umflături, riduri sau zone moi. Se pot păstra în frigider până la 15 zile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.