Top ingrediente în dieta mexicană
 

Top ingrediente în dieta mexicană

Unele dintre ingredientele tipice ale dietei mexicane au ajutat ca bucătăria acestei tari să ajungă una dintre cele mai apreciate din lume.
Top ingrediente în dieta mexicană
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Unele dintre ingredientele de top ale dietei mexicane au depășit granițele țării. Vanilie, cacao, avocado, porumb, chili sau cartofi.. toate provin din această țară și fără ele un număr mare de rețete ar fi de neconceput. Descoperiți top ingrediente în dieta mexicană!

Gastronomia și rețetele tradiționale mexicane au devenit comune în alte țări. Astăzi sunt la același nivel cu dietele mediteraneene, japoneze și franceze, toate fiind recunoscute ca patrimoniu imaterial al umanității.

Gastronomia mexicană: o cultură ancestrală

Gastronomia mexicană se caracterizează printr-un număr mare de preparate și prin utilizarea celor mai variate ingrediente și condimente. Este un simbol al identității naționale și al elaborării colective, susținut de utilizarea produselor originare din pământul mexican.

Sosurile de tomatillo verzi, tacos-urile din porumb sau carnitas-urile prăjite sunt o explozie de texturi, culori și arome. Originile lor datează din perioada prehispanică. Porumbul, roșiile și chili au stat la baza tuturor rețetelor care au fost completate cu carne, pește, ierburi și ciocolată, printre alte ingrediente.

De-a lungul secolelor, gastronomia a fost îmbogățită cu ingrediente aduse de cuceritorii spanioli și de popoarele migrante. Și, deși există o mare diferență între regiuni, unele feluri de mâncare au devenit celebre în toată țara, precum cochinita pibil, mole poblano, pozole sau curundas purepechas.

Top ingrediente în dieta mexicană

Chili

Dinn cămările mexicane nu poate lipsi niciodată chili, un ingredient care oferă o aromă picantă deosebită. În această țară există o mare varietate de chili, precum ardeiul poblano, habanero, jalapeño, pasilla, morita și chipotle. Chili poate fi folosit proaspăt, uscat, măcinat sau gătit și este omniprezent în sosuri.

Mâncare de fasole

Roșii

Folosită de mayași și azteci, roșia este un aliment universal de origine mexicană. Cele mai cunoscute sunt sosurile fierte și proaspete de roșii. Acestea din urmă sunt preparate cu câteva dintre ingredientele de bază din dieta mexicană: ceapă, chili și coriandru.

Roșia face parte din aproape toate preparatele culinare mexicane: supe, ciorbe, piureuri, salate, ceviche-uri și preparate din orez.

Ceapă

Deși nu este un ingredient indigen, este folosit pe scară largă în toată țara și stă la baza multor preparate mexicane: supe, tocănițe și sosuri. De asemenea, se adaugă în salate, tacos, sopes și gorditas crudă, murată sau prăjită.

Porumb

Alături de grâu și orez, porumbul este una dintre cele mai consumate plante din lume și un aliment esențial în Mexic.

Lista de preparate în care este prezent porumbul este nesfârșită. Timp de secole, făina de porumb a fost folosită pentru a face tot felul de aluaturi, cum ar fi tortilla. Folosite zilnic de aproape toți mexicanii, sunt umplute cu fasole, orez sau carne sub formă de tacos, enchiladas sau chilaquiles.

Porumbul se consumă și cu lime, chili și maioneză (esquites) sau sub forma de supă cu legume și carne (pozole). În plus, din el se fac și băuturi precum tejuino sau atole.

Fasole

Companionul esențial al porumbului și o parte foarte importantă a bucătăriei mexicane este fasolea. Din cele 150 de specii care sunt cunoscute în lume, 50 se găsesc numai în această țară.

Fasolea este prezentă în majoritatea gustărilor, precum tlacoyos sau panuchos.

Dovleac

Dovleacul se folosea încă din perioada prehispanică. Cultivarea sa datează de 7500 de ani și, dintre toate soiurile, cel mai comun este cel verde sau galben.

Se gătește întreg, iar pulpa este folosită la prepararea tamales-urilor. În plus, se găsește și în preparatele dulci, precum dovleacul tipic Zilei Morților, care se prepară cu guava, zahăr și scorțișoară.

Nopal

Nopalul este un cactus și este un simbol al țării. A fost hrana de bază pentru civilizația Nahuatl, fiind apreciat atât pentru aroma, cât și pentru compoziția și proprietățile sale nutritive. Odată îndepărtați spinii, se folosește în salate, supe, tocănițe sau murături.

Avocado

Acest fruct este cultivat în Mexic de aproximativ 5000 de ani. Popularitatea sa la nivel mondial se datorează versatilității sale mari în bucătărie, gustului și texturii delicate. Este un ingredient extrem de nutritiv.

Guacamole este una dintre cele mai cunoscute rețete din bucătăria mexicană, fiind preparat din avocado zdrobit. Se consumă și cu fasole, ceviche, orez, supe și ciorbe.

Brânză

Istoria produselor lactate în Mexic începe cu sosirea cuceritorilor spanioli. O mare parte din brânzeturile native sunt făcute din lapte de vacă. Unele sunt cunoscute în toată țara, iar altele sunt produse la nivel regional.

Este un ingredient remarcabil în gastronomie care adaugă savoare și textură cremoasă multor preparate. Brânzeturile Chihuahua, Oaxaca, cotija, fresco sau adobero sunt folosite pentru enchiladas, fasole sau tacos.

Coriandru

Coriandrul are o aromă intensă de citrice, fiind ușor picant. Se adaugă frunze proaspete pentru a aroma peștele și crustaceele și pentru a orna guacamole, tacos sau sosul pico de gallo.

Top ingrediente în dieta mexicană pentru tacos

Rețetă de Huevos rancheros

Un mic dejun vedetă în această țară este Huevos Rancheros. Ouăle se servesc pe tortilla de porumb și, opțional, sunt însoțite de vinete prăjite.

Pentru a face 2 porții, este nevoie de următoarele:

 • 4 ouă
 • 1/2 ceapă
 • Praf de ardei iute
 • Coriandru proaspăt
 • 1 roșie mare
 • Tortilla de porumb
 • Avocado după gust
 • Sare și piper.

Pentru început, curățați și tăiați ceapa și prăjiți într-o tigaie cu ulei până se rumenește. Adăugați roșia tăiată cubulețe și gătiți timp de 2 minute. Amestecați pentru a omogeniza totul.

Într-un castron, bateți puțin ouăle și puneți-le în tigaia cu ceapa și roșiile. Reduceți focul, adăugați o mână de coriandru tocat și asezonați după gust.

Pentru servire, puneți totul deasupra unor tortilla de porumb și decorați cu felii de avocado.

Quesadillas

Antojitos reprezintă un tip foarte comun de mâncare stradală în piețele mexicane. Unele dintre cele mai cunoscute preparate sunt tacos, tamales sau gorditas. Quesadilla se prepară cu tortilla de porumb umplute cu brânză, împăturite în jumătate și puse pe grătar.

Cele mai folosite brânzeturi în Mexic sunt Chihuahua si Oaxaca, dar puteți folosi și mozzarella, emmentaler, chedar sau orice brânză care se topește bine. Brânza poate fi însoțită de alte ingrediente, precum avocado, roșie, carne de pui, fasole prăjită, ciuperci, ardei copt sau chorizo.

Savurați top ingrediente în dieta mexicană!

Rezumarea varietății de ingrediente din dieta mexicană nu este o sarcină ușoară. Vorbim despre o gastronomie incredibil de complexă. Aceste elemente de bază servesc pentru a afla mai multe despre această bucătărie bogată și diversă.

Bucătăria mexicană folosește alimente sănătoase și gustoase care garantează o experiență culinară delicioasă. Așa că vă încurajăm să le încercați!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Acle R.S, Montiel A.V. Influencia de la gastronomía mexicana en el consumo étnico de España. Revista interamericana de ambiente y turismo. Diciembre 2018. 14(2).
 • Cuevas Mejía J.J. Maíz: alimento fundamental en las tradiciones y costumbres mexicanas. PASOS. Revista de turismo y patrimonio cultural. 2014. 12(2): 425-432.
 • McGee H. La cocina y los alimentos. Editorial Debate. 2017.
 • Patrimonio Cultural Inmaterial. La cocina tradicional mexicana, cultura comunitaria, ancestral y viva.  El paradigma de Michoacán. Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.