Sopes mexicane: rețetă pas cu pas - Doza de Sănătate
 

Sopes mexicane: rețetă pas cu pas

Sopes sunt un fel de mâncare ușor de făcut originar din Mexic. Se compune dintr-o tortilla de porumb la care se adaugă fasole, carne sau alte ingrediente. Află cum să pregătești sopes mexicane în acest articol!
Sopes mexicane: rețetă pas cu pas
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Ai încercat vreodată sopes mexicane? Aceste aperitive sunt unul dintre cele mai populare alimente din Mexic. Conțin tortilla de porumb mici și groase, care sunt îndoite de-a lungul marginilor și care se prăjesc în unt. În general, se adaugă diferite ingrediente, printre care brânza, fasolea prăjită și carnea de porc. Desigur, ca toate felurile de mâncare mexicane, au alături și un sos picant.

Potrivit diverselor articole, sopes, la fel ca alte rețete care sunt făcute cu porumb (cum ar fi enfrijoladas, enchiladas, quesadillas, tortilla chips sau tacos), sunt alimente care sunt consumate la întruniri în familie și chiar sărbători mari.

Rețetă de sopes mexicane tradiționale

Pentru a prepara sopes, este nevoie de ceva timp, deci este recomandat să le faci atunci când ai deja ceva de adăugat deasupra. De exemplu, poți folosi resturi de fasole, carne tocată sau pui gătit. Mai mult, poți împărți această rețetă în două părți și poți pregăti sopes cu o zi înainte.

Ai nevoie de o pungă de plastic robustă, precum cele folosite pentru a depozita mâncarea în congelator, o tigaie plată sau o plită pentru gătit și o tortillera (dispozitiv pentru tortilla) sau o matriță de sticlă.

De asemenea, făina de porumb folosită pentru a face sopes trebuie să fie grișată. Aceasta înseamnă că este gătită în prealabil, deci este nevoie numai de apă. Pentru grișare, se folosește un tratament alcalin (prepararea porumbului în apă cu var).

Mălai pentru sopes mexicane
Sopes se fac cu făină de porumb grișată, care este prelucrată în prealabil.

Ingrediente pentru aluat

  • 1 cană și jumătate de mălai grișat
  • 1 1/4 cană de apă caldă

Ingrediente pentru umplutură

  • ½ cană cremă mexicană sau cremă de brânză condimentată
  • O jumătate de cană de brânză proaspătă
  • ¼ cană de ceapă tocată
  • Sos salsa roșu sau verde, după gust
  • 4 linguri de ulei vegetal sau 2 linguri de unt
  • 1 cană de fasole prăjită (fasole fiartă gătită în ulei sau unt)
  • 1 1/2 cană de carne de vită sau de pui gătită
  • 2 căni de salată tocată
  • Sare și piper după gust

Garnituri opționale

  • 1 avocado, cubulețe sau felii
  • 1/2 cană de roșii tocate
  • ⅓ cană ridichi tăiate mărunt
  • Ardei iute
  • Morcov

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Mai întâi, într-un castron, amestecă făina de porumb cu apa caldă. Frământă până se amestecă bine. Dacă este necesar, adaugă mai multă apă, dar fă-o cu prudență, deoarece textura poate fi lipicioasă. Aluatul trebuie să fie fin și ușor de manevrat.
  2. Apoi, acoperă aluatul cu un șervet umed pentru a preveni uscarea.
  3. Începe să împarți aluatul în bile; încearcă să le faci pe toate de aceeași dimensiune. Când ai terminat, acoperă-le din nou cu șervetul de pânză umed.
  4. Acum, taie punga de plastic în două pătrate de aceeași dimensiune.
  5. Așază o bucată de plastic în dispozitivul pentru tortilla. Pune o bilă de aluat deasupra, acoperă-o cu cealaltă bucată de plastic și închide aparatul cu presiune ușoară. Apoi, scoate aluatul, îndepărtează materialele plastice și repetă procesul. Fă în acest fel cu toate bilele de aluat.
  6. Dacă nu ai această ustensilă pentru a face tortilla, folosește o matriță de sticlă. În acest caz, pune folia pe blat și imită procesul.
  7. Când ai terminat, încălzește tigaia la temperatură medie. Pune tortilla una câte una pe foc și, după 1 minut, întoarce aluatul, astfel încât să se gătească uniform. Dacă îl lași să se gătească mai mult, aluatul se va usca.
  8. În cele din urmă, scoate aluatul copt din tigaie cu ajutorul unei spatule și pune-l într-un recipient acoperit. Acum este timpul să-l modelezi, ciupind marginile cu degetele pentru a le ridica.

Asamblare

  1. Încălzește uleiul sau untul într-o tigaie. Pune sopes în ea și prăjește-le ușor timp de 30 de secunde pe fiecare parte; acest interval de timp este suficient ca să se rumenească. Apoi, scoate-le din tigaie și pune-le pe o farfurie pe șervețele de hârtie pentru a absorbi excesul de grăsime.
  2. Acum este momentul să le umpli. Poți pune carne de vită sau de pui, salată verde, brânză sau orice ingredient vrei. Deasupra se adaugă sosul.

Rețetă de sopes cu nopal

Poți face sopes mexicane și cu nopal proaspăt în locul faimoaselor tortilla de porumb. Nopalul va servi drept bază pentru sopes. Conform diferitelor studii, acest aliment are caracteristici unice care au stârnit interes în zonele europene și asiatice, deoarece sunt benefice în tratamentul diferitelor boli. Nopalul este o sursă de vitamina C, minerale și fibre solubile și insolubile.

Ingrediente

  • 10 bucăți de nopal de mărime medie
  • ½  salată verde
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 vârf de cuțit de piper
  • 1 cană de fasole prăjită
  • 1 cană de cremă de brânză
Platou cu sopes mexicane
Poți adăuga aproape orice dorești pe sopes.

Instrucțiuni pas cu pas

  • Pentru început, trebuie să modelezi nopalul. Pentru a face acest lucru, utilizează o ceașcă, un capac sau un element rotund pe care îl poți așeza pe nopal.
  • Apoi, cu ajutorul unui cuțit, începe să tai până când obții o formă rotundă.
  • Toacă salata verde, adaugă sare și amestecă.
  • Între timp, încălzește o plită sau o tigaie la foc mediu. Pune un praf de piper pe fiecare nopal pe care l-ai tăiat și așază-l pe tigaia sau plita fierbinte. Lasă-l să se gătească pe ambele părți până își schimbă culoarea.
  • După ce este gata, ia-l de pe foc, pune-l pe un tocător sau o farfurie din lemn și pune deasupra fasolea prăjită.
  • Apoi, întinde crema de brânză, adaugă salata verde și servește.

Sopes cu nopal sunt mai ușoare decât mâncărurile tradiționale, deoarece nu au făină de porumb. Cu toate acestea, la fel ca la rețeta anterioară, poți adăuga și carne, sosuri sau alte ingrediente care îți plac.

Pregătește sopes mexicane delicioase

După cum poți vedea, sopes mexicane sunt aperitive ușor de preparat. În plus, dacă nu ai ustensilele sau ingredientele tipice, cum ar fi crema mexicană, tigaia plată sau dispozitivul pentru tortilla, nu trebuie să-ți faci griji. Poți adăuga carne de vită, pui, legume, leguminoase sau orice preferi. Nu rata aceste rețete rafinate!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Calleja Pinedo, M., & Valenzuela, M. B. (2016). La tortilla como identidad culinaria y producto de consumo global. Región y sociedad28(66), 161-194.
  • Maki-Díaz, G., Peña-Valdivia, C. B., García-Nava, R., Arévalo-Galarza, M. L., Calderón-Zavala, G., & Anaya-Rosales, S. (2015). Características físicas y químicas de nopal verdura (Opuntia ficus-indica) para exportación y consumo nacional. Agrociencia49(1), 31-51.
  • Cuevas Mejía, J. D. J. (2014). Maíz: Alimento fundamental en las tradiciones y costumbres mexicanas.
  • Acle, R. S., & Montiel, A. V. (2018). Influencia de la gastronomía mexicana en el consumo étnico en España. Revista interamericana de ambiente y turismo14(2), 89-101.
  • Luna Montaño, R. (2020). Asociación entre la inseguridad alimentaria y la doble carga de malnutrición: revisión sistemática (Master’s thesis, Universidad Iberoamericana Ciudad de México. Departamento de Salud).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.