Logo image
Logo image

Somnul îngrașă?

4 minute
Pentru a evita ca puiul de somn să împiedice digestia și să favorizeze acumularea de grăsimi, este important să nu mâncați excesiv înainte de culcare, precum și să vă odihniți doar 25 de minute.
Somnul îngrașă?
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Există oameni care sunt în favoarea somnului și alții care nu. Somnul îngrașă? Unii susțin că odihna după prânz fixează grăsimile din stomac, iar alții că somnul este reparator și permite corpului să piardă în greutate.

Într-un articol din revista La Opinion de Murcia, s-a explicat că un pui de somn de 40 de minute sau mai mult este legat de o creștere a riscului de a dezvolta sindrom metabolic, un set de probleme de sănătate cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, excesul de grăsimi în jurul taliei și hiperglicemia. Sindromul metabolic crește riscul de boli cardiovasculare.

Somnul îngrașă? Puiul de somn ne împiedică să slăbim?

Aceasta este o afirmație pe care mulți o fac cu toată convingerea. Pentru a ști dacă este adevărat, trebuie să analizăm motivele care ne-au determinat să gândim în acest fel.

Deși puiul de somn este relaxant și ne ajută să nu obosim atât de mult, ar putea provoca o încetinire a metabolismului. Acest lucru are ca rezultat creșterea în greutate.

De obicei, dormim după prânz. În acel moment, sângele corpului ar trebui să aibă grijă de digestie. De aceea ne simțim somnoroși și lipsiți de energie.

Vă recomandăm: 3 cure de slăbire sănătoase și fără riscuri

Some figure

 

Trebuie să ne menținem metabolismul activ, astfel încât procesele digestive să se termine mai repede și să ne putem continua rutina. Dacă tragem un pui de somn, ceea ce vom face este să accentuăm încetinirea metabolismului. Promovăm acumularea de grăsimi și dificultatea de a arde caloriile pe care le-am ingerat în timpul mesei.

În plus, după ce am tras un pui de somn, ne este dificil să ne întoarcem la muncă sau să ne desfășurăm activitățile la fel ca înainte de prânz. Poate dura mult mai mult pentru a termina sarcinile.

Pentru a împiedica apariția somnului după ce mâncăm, trebuie să ne îndreptăm atenția spre altceva, cum ar fi spălarea vaselor sau o plimbare. Nu este vorba despre sport. Poate fi orice activitate liniștită, dar nu relaxantă. Odată ce procesul de digestie se termină, sângele revine la locul său și creierul devine limpede.

Somnul îngrașă. Ce trebuie făcut pentru ca puiul de somn să fie eficient?

Pentru ca timpul de odihnă în pat sau pe canapea după prânz să fie cu adevărat reparator și să nu creeze kilograme în plus sau să reducă productivitatea, acordați atenție acestor sfaturi:

1. Nu beți cafea când vă treziți

Când ne trezim din somn suntem un pic dezorientați. Din acest motiv, mulți dintre noi facem greșeala de a da „combustibil” organismului prin consumul de cafea. Cu toate acestea, cofeina nu este un aliat în acest moment.

Această substanță acționează asupra sistemului nervos central și stimulează creierul. Ce este în neregulă cu asta? Poate provoca insomnie, stres sau hiperactivitate.

 

2. Nu mâncați în exces

O masă bogată nu este o combinație bună cu un pui de somn. Dacă mâncăm mult, procesul de digestie va necesita mai mult timp și resurse.

Nu consumați alcool la prânz!

Mâncarea excesivă este ceea ce ne îngrașă, nu orele în care dormim. Când ne culcăm pentru a ne odihni stomacul, acesta nu își poate face treaba în mod corespunzător. Prin urmare, un meniu ușor cu legume crude și fructe va fi perfect.

Vă recomandăm: Cele mai bune fructe pentru slăbire

3. Dormiți în întuneric

Deoarece siesta are loc într-unul dintre cele mai luminoase momente ale zilei, ar fi bine dacă perdelele sau draperiile ar fi trase. Dacă acest lucru nu este posibil, puneți-vă o mască.

Dormitul în lumină împiedică creierul să se relaxeze și să se odihnească suficient. Prin urmare, la trezire, veți fi mai obosiți decât la culcare. Lăsați o fereastră deschisă pentru a ajuta oxigenarea în timpul somnului.

Some figure

 

4. Odihniți-vă câteva minute

Puiul de somn trebuie să fie scurt, nu mai mult de o jumătate de oră. Unii medici recomandă 25 de minute de somn pentru ca organismul și creierul să fie reactivate. Mai mult timp înseamnă a intra în stadiul de somn profund. În această fază, mintea pune în mișcare aceleași mecanisme ca atunci când dormim noaptea. Din acest motiv, ne va fi greu să funcționăm ulterior.

5. Alegeți canapeaua și nu patul

A sta jos pe canapea pentru un pui de somn este mai bine decât întinsul în pat. Dacă vă culcați în pat, nu vă acoperiți și nu vă puneți pijamalele ca și când ar fi noapte. A sta înclinat permite ca somnul să nu devină profund. Ne vom trezi mai repede.

Urmați aceste sfaturi pentru a preveni ca somnul să vă încetinească metabolismul!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Leproult, R., & Van Cauter, E. (2009). Role of sleep and sleep loss in hormonal release and metabolism. In Pediatric Neuroendocrinology. https://doi.org/10.1159/000262524
  • Patel, S. R., & Hu, F. B. (2008). Short sleep duration and weight gain: A systematic review. Obesity. https://doi.org/10.1038/oby.2007.118
  • Maury, E., Ramsey, K. M., & Bass, J. (2011). Sleep, circadian rhythms and metabolism. In Metabolic Basis of Obesity. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-1607-5_13
  • Jones, J. W., & McCullough, L. B. (2010). To sleep or not to sleep, that is the question. Journal of Vascular Surgery. https://doi.org/10.1016/j.jvs.2010.01.036
  • Berkey, C. S., Rockett, H. R. H., & Colditz, G. A. (2008). Weight Gain in Older Adolescent Females: The Internet, Sleep, Coffee, and Alcohol. Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2008.04.072
  • Nehlig, A., Daval, J. L., & Debry, G. (1992). Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Research Reviews. https://doi.org/10.1016/0165-0173(92)90012-B

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.