Stadiile bolii Alzheimer
Boala Alzheimer este o tulburare a creierului caracterizată prin degenerarea progresivă a multor funcții cognitive. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până la 70% din cazurile de demență corespund acestei afecțiuni. Stadiile bolii Alzheimer sunt în număr de șapte și determină starea pacienților diagnosticați.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), maladia reprezintă a șasea cauză de deces în rândul adulților americani. Sunt adesea enumerate trei tipuri: ușor, moderat și sever. Cu toate acestea, este preferată distincția în șapte faze, deoarece acestea sunt mai potrivite pentru caracteristicile clinice ale pacienților.
Stadiile bolii Alzheimer
După cum ne amintește Institutul Național pentru Îmbătrânire (NIA), majoritatea simptomelor bolii apar în jurul vârstei de 60 de ani. Cu toate acestea, modificările care anticipează afecțiunea pot apărea cu până la un deceniu mai devreme, cum ar fi acumularea anormală de proteine care evoluează ulterior în plăci de amiloid. Să vedem care sunt stadiile bolii Alzheimer!
1. Faza preclinică
Modificările din creier pot fi anticipate cu până la un deceniu înainte de apariția simptomelor. Potrivit John Hopkins Medicine, acest stadiu se numește boala Alzheimer preclinică, iar pacientul nu este conștient în mod obiectiv de aceste schimbări.
Cercetătorii văd această etapă ca pe o oportunitate de a anticipa daunele degenerative care vor avea loc în următorii ani. Experții diagnostichează această fază atunci când este detectat un depozit anormal de substanțe cunoscute sub numele de amiloid.
2. Faza de bază a uitării
A avea lacune este considerat normal. Oamenii de toate vârstele uită diverse lucruri, deși acest lucru se înrăutățește pe măsură ce îmbătrânim. Primele simptome se manifestă atunci când oamenii uită unele cuvinte, obiecte, referințe și așa mai departe.
Citiți mai mult: Cum să identifici semnele bolii Alzheimer
Studiile avertizează că deficitele cognitive pot trece neobservate, fie pentru că sunt confundate cu episoade de uitare din cauza vârstei, fie pentru că pur și simplu nu li se acordă importanță. Aceste schimbări nu afectează modul de a relaționa cu ceilalți.
3. Faza de declin ușor
Majoritatea diagnosticelor de Alzheimer sunt puse în această etapă, deoarece este momentul în care încep să apară simptomele greu de asociat cu vârsta. Pacientul nu mai uită izolat doar numele unui obiect sau al unui cuvânt, ci poate prezenta următoarele:
- Întâmpină probleme în a-și aminti lucruri complexe.
- Nu-și poate aminti comenzile.
- Are probleme în realizarea unui plan și realizarea unei sarcini sistematice sau organizaționale.
- Se confruntă cu provocări în adaptarea la mediile sociale.
- Pune continuu întrebări care doar ce au fost clarificate.
Simptomele precum stresul sau anxietatea apar des, deoarece pacientul este conștient într-o oarecare măsură de aceste uitare. Familia și prietenii încep să remarce afecțiunea.
4. Faza de declin moderat
Este o prelungire a fazei anterioare, doar ca de data aceasta episoadele sunt mai dese și mai intense. Încep să fie afectate și alte aspecte ale cogniției, cum ar fi capacitatea de a face calcule sau de a te exprima. Să vedem câteva caracteristici ale acestei etape:
- Probleme la amintirea datelor, la scrierea lor sau la calcule
- Probleme în a-ți aminti ce zi este, ce an sau ce lună
- Dificultate în a-ți aminti lucruri despre propria persoană
- Probleme la gătit sau la respectarea unei rețete
- Dificultate în îndeplinirea sarcinilor zilnice care necesită pași sistematici (curățare, de exemplu)
Aceasta este una dintre fazele bolii Alzheimer în care simptomele încep să afecteze pacienții în mod serios. De exemplu, ei pot avea probleme în alegerea articolelor de îmbrăcăminte în funcție de vreme. Apar modificări ale tiparelor de somn și situațiile în care pacienții se pierd.
Citiți mai mult: Boala Alzheimer și tiparele de somn
5. Faza de declin moderat severă
În acest moment, pacienții încep să-și piardă independența. În etapele anterioare, cu eșecuri minore sau majore, oamenii se puteau îngriji singuri, dar acum au nevoie de supraveghere permanentă din partea rudelor sau a unui îngrijitor. Cei afectați suferă de următoarele:
- Au probleme în a-și aminti adresa de acasă, numărul de telefon și numele celor din afara cercului restrâns.
- Uită foarte des detaliile lucrurilor pe care tocmai le-au făcut sau pe care le-au făcut în zilele precedente.
- Le este greu să învețe lucruri noi.
- Au probleme în a face sarcinile zilnice în mod independent.
- Au schimbări emoționale care îi pot determina să dezvolte paranoia, iluzii și chiar halucinații.
Pierderea memoriei nu este totală, deoarece își pot aminti detalii precise din trecutul lor sau unele evenimente din prezent.
6. Faza de declin sever
În această fază, pacientul poate recunoaște fețe, dar uită adesea nume. De asemenea, începe să încurce oamenii sau să aibă iluzii severe. De exemplu, poate confunda membri familiei sau vrea să meargă la muncă chiar dacă este pensionat de ani de zile. Iată alte exemple:
- Ar putea avea nevoie de ajutor pentru a merge la baie.
- Poate manifesta complicații în alimentație (pe cale de consecință poate slăbi).
- Are nevoie de ajutorul altora pentru a se îmbrăca.
- Schimbările în tiparele de somn sunt exacerbate.
- Simte frustrare din cauza dependenței atunci când face sarcini de bază.
- Capacitatea de a comunica este afectată.
Schimbările emoționale se înrăutățesc, până la punctul în care pot apărea în fiecare zi. Unii pacienți pot comunica idei de bază, dar ideile complexe sunt limitate. De exemplu, exprimarea verbală a emoțiilor sau sentimentelor este o provocare.
7. Faza de declin foarte severă
Ultimul dintre stadiile bolii Alzheimer este declinul sever. Celulele creierului sunt atât de distruse încât deconectarea de realitatea este totală. Capacitatea de a comunica este nulă.
Acesta este motivul pentru care pacientul necesită atenție 24 de ore pe zi. Organismul devine mai susceptibil la infecție, așa că mulți oameni fac pneumonie. Pacienții își pierd capacitatea de a discerne foamea sau setea, ceea ce presupune o atenție deplină în acest sens.
După cum puteți vedea, stadiile Alzheimer apar progresiv. Trecerea de la o fază la alta poate dura luni sau ani, deoarece progresul depinde de mulți factori.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dubois, B., Hampel, H., Feldman, H. H., Scheltens, P., Aisen, P., Andrieu, S., … & Washington, D. C. Preclinical Alzheimer’s disease: definition, natural history, and diagnostic criteria. Alzheimer’s & Dementia. 2016; 12(3): 292-323.
- Jack, C. R. Preclinical Alzheimer’s disease: a valid concept. The Lancet Neurology. 2020; 19(1): 31.
- Storandt, M. Cognitive deficits in the early stages of Alzheimer’s disease. Current Directions in Psychological Science. 2008; 17(3): 198-202.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.