Strugurii Grenache: caracteristici și proprietăți
 

Strugurii Grenache: caracteristici și proprietăți

Strugurii Grenache sunt un produs extrem de versatil. Aflați care sunt beneficiile lor!
Strugurii Grenache: caracteristici și proprietăți

Ultima actualizare: 23 ianuarie, 2023

Strugurii Grenache (sau Grenaș) sunt folosiți pentru producția de vinuri de calitate medie, a căror faimă a crescut în ultimii ani. Au origini aragoneze și s-au răspândit rapid în toată Europa. Rezistă la temperaturi extreme și se adaptează la solurile sărace, ceea ce facilitează cultivarea. Rezistă la căldură și pot fi plantați la altitudini mari.

Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că strugurii sunt un produs cu o concentrație mare de antioxidanți. Cel mai bine este să-i consumați cruzi, mai degrabă decât sub formă de vin. O parte din polifenoli se oxidează în timpul procesului de obținere a băuturii alcoolice, ceea ce reduce efectul antioxidant.

Strugurii Grenache: caracteristici

Strugurii Grenache sunt un produs extrem de versatil. Pot fi consumați ca atare sau folosiți pentru a face diferite vinuri, unele fiind foarte apreciate.

Vinul are rezistență bună la oxidare și poate fi produs în cantități mari. Acesta are o aromă de piper proaspăt măcinat. Învechirea este scurtă, dar vinul își menține culoarea atractivă și aroma de fructe coapte.

În general, intensitatea aromatică a vinului din struguri Grenache este ridicată. Există chiar și o competiție mondială în care vinurile obținute din acești struguri se întrec pentru a obține titlul cel mare.

Vin produs din strugurii Grenache
Mulți struguri, precum soiul Grenache, sunt folosiți la fabricarea vinurilor.

Soiuri

Există trei soiuri principale de struguri Grenache:

  1. Primul soi este caracteristic Aragonului. Este un soi roșu folosit pentru a produce vinuri roșii, roze sau dulci. Există chiar și opțiunea de a produce vinuri aromate cu o intensitate scăzută a culorii și un conținut ridicat de alcool.
  2. Garnacha Blanca este un soi hibrid care se adaptează bine la climatele calde și uscate. Se obțin vinuri albe aromate și fructate. Conținutul lor de alcool este ridicat. Culoarea obținută la final este galben auriu.
  3. Garnacha Tintorera este un soi violet strălucitor. Vinurile obținute au multa culoare. Rezultatul final are o aciditate ridicată, dar un conținut moderat de alcool.

Beneficiile strugurilor Grenache

Consumul de struguri Grenache are o serie de efecte benefice asupra sănătății. De remarcat este concentrația de fitochimicale cu capacitate antioxidantă. Acestea pot induce sinteza de oxid nitric în organism, ceea ce îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Vascular Pharmacology.

Acești compuși pot neutraliza formarea radicalilor liberi, prevenind acumularea acestora în țesuturi. S-a demonstrat că acest mecanism reduce incidența patologiilor cronice și complexe, ceea ce are un efect pozitiv pe termen lung. Menținerea sub control a oxidării și a inflamației este cheia pentru încetinirea proceselor de îmbătrânire.

Consum moderat

Trebuie remarcat faptul că strugurii furnizează o cantitate mare de zaharuri simple. Acești compuși pot modifica nivelul de glucoză din sânge. Consumul mare de struguri în caz de sedentarism poate fi legat de o incidență mai mare a patologiilor metabolice, precum diabetul.

Descoperiți: Cum se face gem de struguri de casă? Rețetă naturală

Femeie care consumă struguri
Consumul echilibrat de struguri este sănătos.

Strugurii Grenache sunt un soi răspândit și apreciat

Strugurii Grenache s-au răspândit progresiv în toată Europa, oferind vinuri de înaltă calitate, cu note caracteristice. Conținutul lor de alcool este mare, dar calitățile organoleptice sunt excelente.

Strugurii Grenache oferă vinuri albe și vinuri roșii. Trebuie avut în vedere faptul că cea mai bună modalitate de a profita de beneficiile acestui fruct este să-l consumăm crud. Când vorbim despre vin, ne referim la o băutură care trebuie consumată în cantități mici, deoarece poate afecta homeostazia internă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Siti HN, Kamisah Y, Kamsiah J. The role of oxidative stress, antioxidants and vascular inflammation in cardiovascular disease (a review). Vascul Pharmacol. 2015;71:40-56. doi:10.1016/j.vph.2015.03.005
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.