Suplimentarea cu trifoi roșu pentru menopauză: este eficientă?
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Suplimentarea cu trifoi roșu pentru menopauză are rolul de a atenua simptomele deranjante. Datorită conținutului său de fitoestrogeni (substanțe care acționează în mod similar hormonului estrogen), este asociat cu echilibrul hormonal în acest stadiu.
Suplimentul este obținut din planta Trifolium pratense, care aparține familiei leguminoaselor. Planta crește în sălbăticie în Europa și Asia, dar și pe pajiști din America de Nord. Florile sale mici în nuanțe de roșu, roz și alb sunt adesea folosite în scopuri terapeutice.
Trifoiul roșu este adesea folosit ca supliment împotriva astmului, tusei convulsive, colesterolului crescut, oaselor fragile și, bineînțeles, simptomelor menopauzei. Mai jos, ne vom concentra pe acest ultim aspect și vom detalia rezultatele studiilor.
Descoperiți: Provocarea fizică și emoțională a menopauzei
Suplimentarea cu trifoi roșu este utilă pentru menopauză?
Trifoiul roșu (Trifolium pratense) poate fi achiziționat sub diverse forme. Planta uscată pentru prepararea ceaiului este una dintre cele mai folosite forme. Există și tablete, pulberi, extracte, tratamente topice și tincturi.
Literatura populară corelează consumul de trifoi roșu cu îmbunătățirea simptomelor menopauzei. Mai exact, se spune că reduce bufeurile nocturne, demineralizarea oaselor, durerile de cap și riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare. Există dovezi?
Cercetări privind trifoiul roșu și efectele acestuia în menopauză
În ultimele decenii, a fost studiat potențialul trifoiului roșu și al derivaților săi de a reduce simptomele menopauzei. Acesta concentrează fitoestrogeni precum daidzeina, genisteina, biolanțul A și formononetina, asociați cu diverse beneficii.
Părerile despre efectele sale în ameliorarea simptomelor menopauzei sunt împărțite. O recenzie împărtășită de NIH afirmă faptul că nu există dovezi suficiente pentru a susține eficacitatea extractelor de izoflavone semipurificate de trifoi roșu în ameliorarea simptomelor vasomotorii climaterice (bufeuri și transpirație).
Chiar și așa, aceeași recenzie concluzionează că planta are un posibil impact pozitiv asupra îngrijirii sănătății femeilor mature aflate la menopauză. S-a raportat că are potențialul de a menține sănătatea oaselor și de a preveni ateroscleroza.
La rândul său, o recenzie din American Journal of Obstetrics and Gynecology a constatat că femeile care au luat trifoi roșu au înregistrat o scădere modestă a bufeurilor în comparație cu grupul placebo. În cazul altor simptome, cum ar fi proasta dispoziție, problemele sexuale și tulburările de somn, a fost observat un efect mai redus. Acest lucru sugerează că planta poate fi într-adevăr utilă pentru femei în această etapă a vieții.
Acest lucru este susținut de o meta-analiză recentă, distribuită în revista Nutrients, care a raportat că extractele de trifoi roșu au un „efect moderat” în reducerea frecvenței bufeurilor. Totuși, cercetătorii insistă asupra necesității unor dovezi mai concludente.
Efecte asupra profilului lipidic și asupra sănătății oaselor
Dincolo de reducerea bufeurilor, suplimentele de trifoi roșu oferă și alte beneficii femeilor aflate în perimenopauză și în postmenopauză. O meta-analiză distribuită de jurnalul Maturitas a raportat că izoflavonele derivate din această plantă favorizează reducerea concentrațiilor de colesterol total.
Un studiu distribuit în Nutrients evidențiază faptul că antocianinele și izoflavonele din trifoiul roșu îi conferă proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Deoarece inhibă efectele negative ale stresului oxidativ, sunt utile pentru sănătatea cardiovasculară.
În ceea ce privește efectele trifoiului roșu în prevenirea demineralizării osoase, un studiu apărut în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a constatat că aportul zilnic de extract de trifoi roșu este benefic pentru sănătatea oaselor la femeile sănătoase aflate la menopauză.
Subiecții au primit o doză zilnică de 150 ml de extract de trifoi roșu care conținea 37,1 mg de izoflavone. După 12 săptămâni, a fost observat un efect protector asupra pierderii densității minerale osoase. Chiar și așa, sunt necesare studii mai ample pentru a confirma aceste efecte.
Posibile efecte secundare și contraindicații
Informațiile împărtășite de Școala de Medicină Icahn susțin că nu au fost raportate efecte secundare grave ale consumului de trifoi roșu timp de maxim 1 an. Cele mai importante reacții adverse sunt greața, durerea de cap și erupția cutanată.
Persoanele cu risc de cancer de sân trebuie să consulte un medic specialist înainte de a lua acest supliment. Cercetările au descoperit efecte opuse – proliferarea celulară și apoptoza – ale izoflavonelor asupra celulelor mamare canceroase in vitro și in vivo. Pentru utilizarea în siguranță, este esențial să solicitați sfatul unui specialist.
Această plantă crește riscul de sângerare. Din acest motiv, consumul său simultan cu medicamente anticoagulante este interzis. De asemenea, nu trebuie luată în același timp cu contraceptive orale și medicamente anticanceroase.
Pentru siguranță, trifoiul roșu trebuie evitat în următoarele cazuri:
- Copii mici
- Sarcină și alăptare
- Pacienți cu cancer sau cu antecedente de neoplazie
Recomandăm: Cele mai bune alimente împotriva simptomelor menopauzei
Doza recomandată
Suplimentele de trifoi se consumă în doze de 40 până la 80 mg pe zi. Acest lucru poate varia în funcție de producător. Prin urmare, este necesar să citiți eticheta. Orice întrebare trebuie adresată medicului.
Ce este de reținut?
Trifoiul roșu este un adjuvant pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Chiar și așa, cercetătorii insistă asupra necesității unor studii mai complete care să coroboreze aceste efecte.
Deocamdată, suplimentul poate fi găsit în plafare și farmacii. Este considerat sigur pentru majoritatea femeilor sănătoase. Cu toate acestea, se recomandă un consult medical înainte de a-l lua în mod regulat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lipovac M, Chedraui P, Gruenhut C, Gocan A, Stammler M, Imhof M. Improvement of postmenopausal depressive and anxiety symptoms after treatment with isoflavones derived from red clover extracts. Maturitas. 2010 Mar;65(3):258-61. doi: 10.1016/j.maturitas.2009.10.014. Epub 2009 Nov 30. PMID: 19948385.
- Wang SW, Chen Y, Joseph T, Hu M. Variable isoflavone content of red clover products affects intestinal disposition of biochanin A, formononetin, genistein, and daidzein. J Altern Complement Med. 2008 Apr;14(3):287-97. doi: 10.1089/acm.2007.0617. PMID: 18370585; PMCID: PMC2771774.
- Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Clinical studies of red clover (Trifolium pratense) dietary supplements in menopause: a literature review. 2006. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK73154/
- Ghazanfarpour M, Sadeghi R, Roudsari RL, Khorsand I, Khadivzadeh T, Muoio B. Red clover for treatment of hot flashes and menopausal symptoms: A systematic review and meta-analysis. J Obstet Gynaecol. 2016;36(3):301-11. doi: 10.3109/01443615.2015.1049249. Epub 2015 Oct 15. PMID: 26471215.
- Kanadys W, Barańska A, Błaszczuk A, Polz-Dacewicz M, Drop B, Kanecki K, Malm M. Evaluation of Clinical Meaningfulness of Red Clover (Trifolium pratense L.) Extract to Relieve Hot Flushes and Menopausal Symptoms in Peri- and Post-Menopausal Women: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Apr 11;13(4):1258. doi: 10.3390/nu13041258. PMID: 33920485; PMCID: PMC8069620.
- Kanadys W, Baranska A, Jedrych M, Religioni U, Janiszewska M. Effects of red clover (Trifolium pratense) isoflavones on the lipid profile of perimenopausal and postmenopausal women-A systematic review and meta-analysis. Maturitas. 2020 Feb;132:7-16. doi: 10.1016/j.maturitas.2019.11.001. Epub 2019 Nov 10. PMID: 31883666.
- Lee SG, Brownmiller CR, Lee SO, Kang HW. Anti-Inflammatory and Antioxidant Effects of Anthocyanins of Trifolium pratense (Red Clover) in Lipopolysaccharide-Stimulated RAW-267.4 Macrophages. Nutrients. 2020 Apr 15;12(4):1089. doi: 10.3390/nu12041089. PMID: 32326385; PMCID: PMC7230587.
-
Ziaei S, Halaby R. Dietary Isoflavones and Breast Cancer Risk. Medicines (Basel). 2017 Apr 7;4(2):18. doi: 10.3390/medicines4020018. PMID: 28930233; PMCID: PMC5590054.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.