Suplimentele de stronțiu ajută la combaterea osteoporozei?
Osteoporoza este o boală osoasă responsabilă de 35.000 de cazuri de fracturi de șold pe an, conform studiilor. Există mai multe opțiuni pentru tratamentul acestei afecțiuni și al complicațiilor sale. Vreți să știți dacă suplimentele de stronțiu ajută la combaterea osteoporozei?
Pierderea masei osoase și deteriorarea structurii osoase interne sunt semnele distinctive ale bolii. Stronțiul este un oligoelement natural care poate fi stocat până la 99% în oase. De-a lungul anilor, acest mineral a fost folosit pentru a trata osteoporoza, dinții sensibili, durerile osoase și chiar cancerul de prostată.
În prezent, există diferite prezentări ale stronțiului folosit ca medicament. Clorura și ranelatul sunt formele cele mai utilizate ca opțiuni terapeutice. Această substanță oferă mai multe beneficii sănătății oaselor, dar poate fi periculoasă în anumite circumstanțe.
Ce este stronțiul?
Stronțiul este un metal moale găsit în natură sub formă de sulfat și carbonat. Acest element are caracteristici similare calciului și magneziului, așadar este capabil să se lege de țesuturile corpului uman. Poate ocupa poziția calciului în oase, încurajând dezvoltarea și creșterea.
Oligoelementul poate fi găsit în mare și pe uscat, precum și în unele alimente. Fructele de mare sunt principala sursă animală. În plus, se găsește în cantități mici și în următoarele alimente:
- Cereale
- Lapte integral
- Spanac
- Fasole
- Salată verde
- Țelină
- Cartofi
- Morcovi
Recomandăm: Alimente care reduc riscul de osteoporoză
Suplimentele de stronțiu ajută la combaterea osteoporozei?
În prezent, formele comerciale de stronțiu sunt ranelatul, citratul și clorura. Ranelatul de stronțiu este creditat cu diverse beneficii ca medicament anti-osteoporoză în Europa. Cu toate acestea, nu a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).
Suplimentele de clorură de stronțiu și citrat de stronțiu nu au aceleași efecte ca ranelatul asupra osteoporozei. În mod similar, nu există studii care să susțină siguranța și eficacitatea acestor suplimente în gestionarea bolii.
Înainte de a consuma orice substanță în scopuri medicinale, consultați un profesionist din domeniul sănătății.
Beneficiile ranelatului de stronțiu în osteoporoză
Ranelatul de stronțiu este un medicament studiat recent și utilizat în tratamentul osteoporozei. Această substanță are un mecanism dublu de acțiune, deoarece este capabilă să inhibe distrugerea osului, stimulând în același timp formarea de țesut nou.
Cercetările afirmă că ranelatul de stronțiu crește sinteza de colagen în os și favorizează diferențierea precursorilor osteoblastici responsabili de mineralizare. Prezintă mari beneficii în prevenirea fracturilor și în creșterea densității osoase la persoanele cu osteoporoză.
Studiul SOTI (intervenția terapeutică pentru osteoporoza spinală) a analizat efectul stronțiului în prevenirea fracturilor vertebrale. Au fost evaluate 1.649 de femei aflate la postmenopauză cu cel puțin o fractură vertebrală, tratate cu 2 grame de stronțiu pe zi, timp de 3 ani. Rezultatul final a fost o reducere cu până la 40% a riscului de noi fracturi, cu o reducere precoce de 52% pe an.
Pe de altă parte, studiul TROPOS (tratamentul osteoporozei periferice), realizat pe 5.091 de femei aflate în postmenopauză din Europa și Australia, a arătat că utilizarea a 2 grame de stronțiu pe zi a îmbunătățit semnificativ densitatea osoasă și a redus riscul de fracturi cu până la 36%.
În prezent, unii cercetători recomandă o doză de 500 miligrame până la 1 gram pe zi pentru a preveni osteoporoza și o doză de 2 grame pentru a trata osteoporoza existentă. Cu toate acestea, alte forme de suplimente, cum ar fi clorura de stronțiu, nu au o eficacitate similară la om și, prin urmare, sunt încă cercetate.
Dozele maxime sigure pentru copii sau femeile însărcinate și care alăptează nu au fost stabilite. Nu este clar dacă utilizarea stronțiului în combinație cu tratamente convenționale îmbunătățește sau agravează cursul bolii.
Efecte secundare ale stronțiului
În majoritatea cazurilor, utilizarea ranelatului de stronțiu la dozele recomandate este relativ sigură. Cu toate acestea, consumul continuu și excesiv poate provoca următoarele efecte:
- Greaţă
- Vărsături
- Diaree
- Durere de cap
- Febră
- Mâncărime
Pe de altă parte, o investigație europeană recentă afirmă că persoanele care consumă stronțiu pe termen lung prezintă un risc crescut de infarct miocardic, cheaguri de sânge și sindroame de hipersensibilitate generalizată. În plus, se estimează că acest medicament ar putea crește riscul de tromboză venoasă.
Recomandăm: 6 schimbări în dietă pentru prevenirea osteoporozei
O soluție terapeutică încă studiată
Ranelatul de stronțiu este o opțiune terapeutică recentă. În ciuda cercetărilor în curs, utilizarea sa rămâne controversată pentru profesioniștii din domeniul sănătății. În plus, suplimentele care conțin citrat sau clorură de stronțiu nu au aceleași efecte anti-osteoporoză și nu trebuie considerate similare.
Calciul și vitamina D continuă să fie cele mai bune suplimente pentru a menține sănătatea oaselor. Dacă aveți nelămuriri, nu ezitați să consultați medicul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lozano JA. Osteoporosis. Offarm. 2006: 25 (9): 62-68.
- Palacios C, Sánchez Borrego R, Valdés C, Baród F, et al. Recomendaciones sobre ranelato de estroncio en el tratamiento de la osteoporosis. Progresos de Obstetricia y Ginecología. 2012; 55 (1): 38-49.
- Reginster JY, Seeman E, De Vernejoul MC, Adami S, et al. Strontium ranelate reduces the risk of nonvertebral fractures in postmenopausal women with osteoporosis: Treatment of Peripheral Osteoporosis (TROPOS) study. J Clin Endocrinol Metab. 2005 May;90(5):2816-22.
- Reginster JY, Deroisy R, Jupsin I. Strontium ranelate: a new paradigm in the treatment of osteoporosis. DrugsToday (Barc). 2003;39:89-101.
- Meunier PJ, Roux C, Seeman E, et al. The effects of strontium ranelate on the risk of vertebral fracture in women with postmenopausal osteoporosis. N Engl J Med. 2004;350:459-68.
- Ferraro EF, Carr R, Zimmerman K. A comparison of the effects of strontium chloride and calcium chloride on alveolar bone. Calcif Tissue Int. 1983;35:258-60.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.