Ajută suplimentele de zinc împotriva bolilor respiratorii?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Suplimentele de zinc pot fi benefice împotriva bolilor respiratorii. Zincul participă la diferențierea celulelor albe, vitale pentru eficiența sistemului imunitar.
Menținerea nivelurilor de zinc în intervale adecvate previne modificările imunitare. Chiar și atunci când există infecții, zincul ajută recuperarea.
Există mai mulți nutrienți care participă la apărarea organismului. Printre ei avem și vitamina C, care se găsește mai ales în citrice.
Zincul și sistemul imunitar
În general, zincul se găsește în cantități mari în carne și nuci. Este un micronutrient esențial, de aceea este important să îl includeți în alimentație pentru a evita deficiențele care afectează fiziologia organismului. Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients, acest element participă la multe procese de semnalizare și induce modificări epigenetice benefice pentru funcția de apărare a corpului uman.
Potrivit cercetărilor publicate în revista Advances in Nutrition, zincul acționează ca un antiviral, iar lipsa sa crește incidența infecțiilor. Protejează sistemul respirator, iar nivelurile scăzute sunt asociate cu un risc crescut de a contracta virusul imunodeficienței umane (HIV). Din acest motiv, suplimentarea cu zinc este utilă pentru prevenirea și tratarea patologiilor cauzate de viruși.
Ca și în cazul altor micronutrienți, există o doză optimă. Suplimentarea poate fi benefică, atât timp cât nu există exces. După cum afirmă un articol publicat în Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, corpul uman conține între 2 și 3 grame de zinc. Depășirea acestei valori poate genera efecte adverse. Reînnoirea zilnică este de aproximativ 0,1%.
Doza zilnică recomandată de zinc este între 9 și 11 miligrame, în funcție de context. Femeile au nevoie, de obicei, de mai puțin zinc. Bărbații au nevoie de mai mult pentru că acest element participă la sinteza testosteronului la nivel testicular.
Oricum ar fi, suplimentele pot furniza până la 15 miligrame de zinc, cantitate care nu este considerată toxică pentru organism. Chiar și așa, instrucțiunile producătorului trebuie luate întotdeauna în considerare.
Descoperiți: Simptomele lipsei de zinc și cum să vă creșteți aportul
Ajută suplimentele de zinc împotriva bolilor respiratorii?
Suplimentele de zinc nu numai că ajută împotriva bolilor respiratorii cauzate de viruși, ci sunt vitale și în reducerea severității simptomelor. Ele facilitează tratamentul și îmbunătățește calitatea vieții pacientului.
Utilizarea acestor produse ajută la controlul infecției din ziua 3. Are loc o ameliorare mai rapidă a semnelor bolii. În unele cazuri, a fost detectat un risc cu 28% mai mic de a prezenta simptome respiratorii după utilizarea suplimentelor de zinc ca mecanism de prevenție. Chiar și un spray nazal cu doze foarte mici poate ajuta la limitarea riscului de progresie a bolii.
Recomandăm: 7 alimente bogate în zinc și beneficiile lor
Acest tratament, pe lângă faptul că este sigur, este minim invaziv. Pentru răceli obișnuite, nu luați prea multe medicamente. Nu sunt lipsite de efecte secundare, pe lângă faptul că interferează cu funcționarea normală a ficatului. Nu același lucru se întâmplă cu zincul.
Suplimentele cu micronutrienți sunt bine tolerate de aproape toți pacienții. Sunt ieftine și toxicitatea lor este foarte scăzută. Totuși, asta nu înseamnă că este indicat să le consumați în orice context și pe termen lung. Suplimentele pot prezenta anumite contraindicații.
Cel mai bine este să consultați mai întâi medicul.
Suplimentele de zinc sunt sigure și ieftine
Suplimentele de zinc sunt potrivite pentru a preveni și ajuta la controlul bolilor respiratorii. Sunt o alternativă naturală viabilă, cu costuri reduse și cu risc scăzut. În plus, zincul este cheia multor alte procese care au loc zilnic în organism. Prin urmare, este recomandat să vă asigurați că nivelul său este optim.
O parte importantă a menținerii sănătății constă în alimentație. Nu veți evita doar patologiile netransmisibile, ci și cele de natură infecțioasă. Atunci când depozitele de nutrienți se află în intervale adecvate, virușii și bacteriile ajung mai greu în fluxul sanguin.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Read SA, Obeid S, Ahlenstiel C, Ahlenstiel G. The Role of Zinc in Antiviral Immunity. Adv Nutr. 2019;10(4):696-710. doi:10.1093/advances/nmz013
- Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
- Maret W, Sandstead HH. Zinc requirements and the risks and benefits of zinc supplementation. J Trace Elem Med Biol. 2006;20(1):3-18. doi:10.1016/j.jtemb.2006.01.006
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.