Tehnica aseptică - scop și beneficii - Doza de Sănătate
 

Tehnica aseptică - scop și beneficii

Tehnica aseptică constă într-un set de măsuri care vizează reducerea la minim a riscului de infecții la pacienții internați.
Tehnica aseptică - scop și beneficii

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Tehnica aseptică este un set de măsuri care reduc riscul de infecție atât la pacienți, cât și la personalul medical. Aceste măsuri reduc posibilitatea contaminării unei zone sau a instrumentelor clinice.

După cum poți vedea, tehnica aseptică face parte din prevenirea pătrunderii microorganismelor străine în corp. Ea protejează atât pacienții care primesc tratament, cât și profesioniștii care lucrează în mediul spitalicesc.

Pentru a profita de această metodă indispensabilă, echipa medicală trebuie să aibă cunoștințe și abilități practice. Trebuie să țină cont de standardele de igienă și biosecuritate utilizate în mod normal.

Tipuri de infecții în funcție de caracteristicile lor

Spital care folosește tehnica aseptică
Infecțiile nosocomiale se dezvoltă adesea în spitale.

Tehnicile aseptice au ca scop reducerea la minim a dezvoltării infecțiilor nosocomiale. Astfel, calitatea tratamentului pacienților se îmbunătățește. De asemenea, acestea garantează atât siguranța acestora, cât și siguranța echipei medicale din cadrul unui anumit centru specializat.

În plus, protejează cea mai apropiată comunitate, deoarece microorganismele s-ar putea răspândi în timpul proceselor invazive, cum ar fi intervențiile chirurgicale. În cadrul acestora, un grup de specialiști este în contact direct cu țesuturile infectate ale pacientului.

În prezent, putem clasifica infecțiile pe baza mai multor factori. De exemplu, există infecții endogene și exogene.

Așadar, le putem distinge în funcție de microorganism, care provine din mediul intern sau extern. De asemenea, există și alte criterii de clasificare, în funcție de tipul de microorganism, de mijloacele de transmitere, de tratarea pacienților în ambulator sau cu internare, etc.

Tehnica aseptică: tipuri

În prezent, există un grup de specialiști care dezvoltă o serie de reguli pentru manipularea instrumentelor medicale. Acestea sunt indispensabile în tratamentul persoanelor internate. În plus, în anumite cazuri, trebuie să se prevină răspândirea infecțiilor prin tehnici precum izolarea.

Specialiștii din spitale trebuie să lucreze cu materiale sterile. Acestea sunt învelite într-un strat nesteril și în contact continuu cu mediul extern. Prin urmare, echipa medicală trebuie să aibă o deosebită grijă atunci când se ocupă de această clasă de materiale pentru a evita contaminarea. Contează foarte mult desfacerea cu atenție a ambalajului, astfel încât stratul exterior să nu atingă materialul steril.

Aceste instrumente trebuie să fie în orice moment manipulate cu mănuși sterile. De asemenea, trebuie să se evite contactul acestora cu materiale contaminate sau expuse la condiții nefavorabile de mediu. Alte măsuri importante sunt încercarea de a nu strănuta sau purtarea măștilor pentru a evita contaminarea aerului.

Citește mai mult:

Ce este PPE?

Bacterii patogene din spitale
Personalul medical trebuie să dezinfecteze tot materialul chirurgical pentru a preveni proliferarea bacteriilor nosocomiale.

Spălarea mâinilor

În cadrul regulilor obișnuite de igienă, este important să se respecte măsurile adecvate de spălare a mâinilor. Ca regulă generală, spălatul mâinilor trebuie făcut înainte și după contactul cu orice pacient și înainte de orice altă procedură medicală și după finalizarea acesteia.

În mod similar, trebuie examinată starea oricărui compus medical sau instrument clinic înainte și după utilizare. În cazul medicamentelor, se verifică data de expirare și instrucțiunile de conservare corespunzătoare.

De asemenea, trebuie să se utilizeze doar materiale care au fost sterilizate în ultimele 8 zile. În plus, ambalajul trebuie să fie intact pentru ca produsul să nu fie contaminat. Produsul nu trebuie utilizat dacă ambalajul nu este intact. Acesta se depozitează într-un mediu curat, cu un nivel scăzut de umiditate și cu un contact limitat cu alte posibile surse de contaminare.

Dacă trebuie utilizată o mască de protecție la tratarea unui pacient, ea nu trebuie purtată mai mult de două ore consecutive. După această perioadă de timp, instrumentul își pierde o mare parte din eficacitate. Masca trebuie poziționată corespunzător și se evită atingerea acesteia. Ea trebuie înlocuită dacă se deplasează la baza gâtului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Instrumentación Científico Técnica. (2010). Manual Básico de Microbiología. Cultimed. https://doi.org/10.2146/ajhp150235
  • Alcance de la Norma, I. (2005). Norma técnica sobre esterilización y desinfección de alto nivel para establecimientos de atención en salud. Anon Weber & Rutala Weber & Rutala Gastmeier & Vonberg Machida et Al.
  • Hoogstraten-Miller, S. L., & Brown, P. A. (2008). Techniques in aseptic rodent surgery. Current Protocols in Immunology. https://doi.org/10.1002/0471142735.im0112s82

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.