Ce este PPE? - Doza de Sănătate
 

Ce este PPE?

PPE reprezintă echipament de protecție individuală și constă în elemente care protejează corpul de agenții externi. De obicei, include măști de față, mănuși, halate și chiar ochelari.
Ce este PPE?

Ultima actualizare: 18 octombrie, 2020

Ce este PPE? În prezent, din cauza pandemiei de coronavirus, frica a pus stăpânire pe mințile multor oameni. Ne-am obișnuit să purtăm măști sau mănuși. Există chiar și o mulțime de oameni care își creează acasă PPE.

PPE reprezintă un echipament de protecție individuală. În realitate, este orice dispozitiv pe care o persoană îl folosește pentru a se proteja de anumite riscuri pentru sănătate sau siguranță, cum ar fi o infecție. Cu toate acestea, există diferite tipuri de PPE, în funcție de scopul specific pentru care este folosit. În plus, acesta ar trebui să îndeplinească o serie de calificări și să fie evaluat corect pentru a fi util.

În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre acest subiect.

Ce este PPE?

PPE, așa cum am menționat, este orice dispozitiv de protecție pentru uz personal. De obicei, este fabricat pentru a controla riscurile. De aceea, este folosit în lume în acest moment pentru a reduce riscul de infectare din cauza pandemiei.

PPE trebuie utilizat ca parte a unui program de protecție specific. Acest aspect este important, deoarece oficialii trebuie să evalueze pericolul, fabricarea produsului și chiar instruirea persoanelor care urmează să îl folosească.

Pentru ca un dispozitiv să te protejeze cu adevărat, trebuie să îl îngrijești și să îl întreții în mod corespunzător. Acesta este un element de bază al oricărei strategii de control al riscurilor. Majoritatea persoanelor care utilizează PPE sunt profesioniști în domeniul sănătății.

Asistentă care explică ce este PPE
PPE este utilizat în timpul acestei pandemii pentru a reduce rata infectării.

Pentru ce se folosește?

Acum că am stabilit ce este PPE, vom discuta despre utilizările acestuia.

Întrucât vorbim despre dispozitive diferite, acestea au multe utilizări. În primul rând, poți utiliza PPE pentru riscuri minore. În această categorie vei găsi, de exemplu, căști sau ochelari de protecție. Aceste dispozitive te ajută să te protejezi de lovituri mici sau accidente.

Cu toate acestea, după cum am menționat anterior, cele mai frecvente utilizări ale PPE sunt în domeniul sănătății. Profesioniștii din domeniul sănătății folosesc PPE în mod obișnuit pentru a se proteja de infecții. Trebuie să menționăm faptul că există și dispozitive specifice pentru protejarea împotriva radiațiilor sau contaminării.

În cazul lucrătorilor din domeniul sănătății, cele mai frecvente tipuri de PPE sunt mănușile și măștile. De asemenea, PPE include, în mod normal, și îmbrăcăminte de protecție specifică și ochelari de protecție pentru ca persoana în cauză să fie complet acoperită și protejată.

PPE pentru coronavirus

Bolnav pe patul de spital vizitat de medici în PPE
Profesioniștii din domeniul sănătății folosesc PPE în spitale pentru a trata pacienții care ar putea avea coronavirus.

În prezent, marea majoritate a echipamentelor PPE sunt fabricate și utilizate pentru a proteja profesioniștii din domeniul sănătății împotriva infecției cu coronavirus. Aceasta este o măsură foarte importantă din cauza riscului ridicat de transmitere și infectare cu SARS-CoV-2.

În plus, ar trebui să subliniem faptul că, pentru ca PPE să fie valid, trebuie să îndeplinească mai multe caracteristici. Acesta este motivul pentru care sistemele de sănătate sunt supraîncărcate și lipsesc materiale, deoarece multe centre nu au fost pregătite pentru o pandemie.

Prima piesă a echipamentului este masca. Acest lucru permite lucrătorilor din domeniul sănătății să se aproprie de o persoană cu simptome, protejându-și căile respiratorii. Nu uita că te poți infecta cu particule care provin din nas și gură.

O altă parte a echipamentului sunt mănușile sanitare, care ar trebui să fie de unică folosință. Împreună cu acestea, oficialii le recomandă lucrătorilor să poarte un combinezon ermetic, care să-i protejeze de eventualele pulverizări de la pacienți. Un halat normal nu pare să fie suficient pentru această boală.

De asemenea, este recomandat ca PPE să includă protecție a ochilor. Ochelarii ajută la prevenirea accesului fluidelor în ochi. Pot fi ochelari de protecție sau viziere ce acoperă complet fața.

Ține minte

Nu putem să nu menționăm faptul că, pentru ca echipamentele de protecție individuală să funcționeze, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Cel mai bun lucru este să te informezi înainte de a le utiliza, deoarece trebuie să cunoști anumite reguli pentru le folosi, cum ar fi cum îmbrăcarea și dezbrăcarea fără te contamina.

Prin urmare, este important să nu uiți să utilizezi PPE numai dacă ești instruit în această privință, dacă ești lucrător în domeniul sănătății sau dacă medicul ți-a spus să faci acest lucru.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Calvo, Cristina, et al. “Recomendaciones sobre el manejo clínico de la infección por el «nuevo coronavirus» SARS-CoV2. Grupo de trabajo de la Asociación Española de Pediatría (AEP).” Anales de Pediatría. Elsevier Doyma, 2020.
  • Feijoo, A. Montero, et al. “Recomendaciones prácticas para el manejo perioperatorio del paciente con sospecha o infección grave por coronavirus SARS-CoV-2.” Revista Española de Anestesiología y Reanimación (2020).
  • Mendez-Rios, Jorge David. “Medidas Mínimas de Bioseguridad en instalaciones de salud durante la Pandemia del SARS-CoV-2 [Minimum Biosafety Measures in healthcare facilities during SARS-CoV-2 Pandemic].” Revista Médica de Panamá-ISSN 2412-642X 40.1 (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.