Tehnica Gua sha: descriere, caracteristici, beneficii - Doza de Sănătate
 

Tehnica Gua sha: descriere, caracteristici, beneficii

Ai auzit despre vechea tehnică Gua sha? Îndepărtarea ridurilor se numără printre numeroasele sale beneficii. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații interesante!
Tehnica Gua sha: descriere, caracteristici, beneficii
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tehnica Gua sha este o tehnică tradițională a medicinei chinezești veche de aproximativ 2.000 de ani. Gua înseamnă „a răzui” și „sha” se traduce ca „nisip”. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de „kerokan”.

În cadrul acestui tratament, un terapeut freacă pielea cu o piatră plată de jad sau cuarț. În zilele noastre, tehnica Gua sha face parte din terapiile alternative sau naturale. Obiectivul este de a contribui la soluționarea unor probleme de sănătate. Ajută la relaxarea mușchilor, ameliorarea durerii, promovarea drenării țesuturilor și îmbunătățirea circulației.

De asemenea, oamenii au început să o folosească în scopuri estetice, ca parte a tratamentelor antiîmbătrânire, deoarece se pare că reduce ridurile.

Tehnica Gua sha: instrumente

Piatra de jad sau de cuarț este instrumentul principal folosit în tehnica Gua sha. Aceasta are, de obicei, forma unei inimi.

Există diferite forme pentru diferite părți ale corpului. De exemplu, unele pietre arată ca peștii, altele ca piciorul unei păsări, iar altele sunt dreptunghiulare. În plus, există și role de masaj din jad și, de asemenea, uleiuri faciale și creme hidratante.

Beneficiile tehnicii Gua sha

Acestea nu au fost studiate pe deplin din punct de vedere științific, deși susținătorii tehnicii susțin că aceasta poate trata cu succes diverse boli. Beneficiile depind de tipul de piatră folosit. De exemplu, jadul are proprietăți calmante, iar cuarțul ajută la reducerea inflamației, la îmbunătățirea circulației și la stimularea drenajului limfatic.

Migrene, artrită, dureri de gât și spate

Tehnica Gua sha este utilizată în mod tradițional pentru a trata simptomele diferitelor afecțiuni inflamatorii, precum și durerile cronice. Mai mult, unii oameni susțin că ajută la ameliorarea migrenelor, precum și a durerilor de gât și spate rezultate din adoptarea posturilor greșite.

Masajul prin tehnica Gua sha ameliorează tensiunea musculară. Potrivit cercetărilor, este un tratament eficient pentru durerile cronice de gât comparativ cu alte tehnici – cum ar fi compresele calde. De asemenea, un studiu clinic a dovedit eficacitatea acestuia în tratamentul migrenei, chiar și la pacienții care nu au răspuns la medicamentele eliberate fără prescripție medicală.

Femeie care are o durere de cap
Aceste masaje cu pietre pot fi eficiente în reducerea durerii asociate migrenelor.

Sindromul perimenopauzal și sânii umflați

Perimenopauza reprezintă un set de simptome ce apar pe măsură ce femeile se apropie de vârsta menopauzei. Printre cele mai frecvente simptome se numără următoarele:

  • Perioade neregulate de somn
  • Menstruație absentă sau excesivă și dismenoree
  • Anxietate
  • Sindromul oboselii cronice
  • Senzație de înecare sau sufocare

Un studiu științific a constatat faptul că tehnica Gua sha poate ajuta la reducerea simptomelor perimenopauzei la anumite femei. De asemenea, tehnica a fost folosită pentru a trata inflamația sânilor.

Cercetările indică faptul că femeile care primesc un masaj Gua sha după naștere sunt mai puțin susceptibile să sufere de furia laptelui. Acest lucru îmbunătățește foarte mult procesul de alăptare.

Scopuri estetice

În prezent, Gua sha este folosită adesea în scopuri estetice. Oamenii o folosesc ca tratament antiîmbătrânire, deoarece se presupune că reduce ridurile și tonifică pielea.

Oamenii aplică Gua sha pe spate, fese, brațe și picioare. Există și un masaj facial Gua sha. Scopul este de a stimula circulația sângelui și de a ajuta la absorbția produselor utilizate.

Contraindicații

Gua sha este un tratament natural, non-invaziv și, prin urmare, sigur. Cu toate acestea, frecarea sau răzuirea pielii cu piatra de masaj poate duce la vânătăi care dispar în câteva zile. Există însă și unele contraindicații:

  • Gua sha nu este potrivită pentru persoanele care au suferit recent o intervenție chirurgicală, în special în zona masată.
  • Nu este potrivită pentru cei cu probleme de coagulare sau care urmează o terapie anticoagulantă, deoarece aplicarea acestei tehnici poate rupe vasele de sânge mici.
  • Nu se aplică pe lovituri, tăieturi, răni, edem sau trombi.

Cum se folosește tehnica Gua sha

Tehnica Gua sha trebuie realizată de o persoană instruită corespunzător, cu experiență. Piatra trebuie să alunece în sus și numai într-o singură direcție atunci când masează corpul. Același lucru este valabil și pentru față. Să vedem câteva exemple:

  • Gât. Se începe de la ceafă și se fac mișcări în sus, folosind partea în formă de inimă și exercitând puțin mai multă presiune la bază.
  • Conturul feței. Piatra se deplasează de la bărbie spre ureche, urmând conturul feței cu aceeași parte a pietrei. Se exercită o presiune ușoară la sfârșitul mișcării.
  • Pomeți. Se fac mai multe mișcări de la nas spre pomeți și de la pomeți spre urechi, exercitând, de asemenea, o ușoară presiune la sfârșitul fiecărei mișcări.
  • Pliuri nazolabiale. Se fac mișcări diagonale, de la capătul buzei spre bărbie și, la fel, spre marginea sprâncenelor.
  • Conturul ochilor. Se începe de la sprânceană și se face o linie spre tâmplă, folosind partea în formă de inimă a pietrei.
  • Frunte și spațiul dintre sprâncene. Se exercită o ușoară presiune pe partea convexă a pietrei, pornind dintre sprâncene în sus, până la linia părului.
Nevoia de a aplica tehnica Gua sha pe gât
Utilizarea tehnicii Gua sha în scopuri estetice este în prezent foarte răspândită.

Efecte dovedite

Tehnica Gua Sha nu are nicio bază științifică. Nu există nicio îndoială că masajul tonifică mușchii și crește vascularizația. Dar piatra este necesară?

Mai multe studii au arătat faptul că tehnica Gua sha ajută la reducerea intensității durerii de gât după doar o săptămână de utilizare. Un alt studiu indică faptul că această tehnică îi ajută pe pacienți să-și recâștige mobilitatea și flexibilitatea și să-și reducă nevoia de medicamente pentru durere.

În plus, cercetătorii de la Universitatea din Beijing au folosit Gua sha pentru a activa răspunsurile imune și pentru a reduce inflamația la șoarecii infectați cu PR8. Această tehnică a inhibat infiltrarea inflamatorie. Cu toate acestea, vorbim despre un studiu controlat realizat numai pe animale.

Gua sha seara, fără machiaj

Piatra de jad sau cuarț se adaptează la contururile pielii pentru stimulare, atât timp cât terapeutul face mișcările în mod corespunzător.

Alte recomandări de care trebuie să ții cont este faptul că tehnica Gua sha se aplică pe o față curată și hidratată, după ce ai îndepărtat tot machiajul. Aplicarea tehnicii seara, înainte de culcare, descurajează îmbătrânirea și relaxează mușchii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chan ST, Yuen JW, Gohel MD, Chung CP, Wong HC, Kwong KK. Guasha-induced hepatoprotection in chronic active hepatitis B: a case study. Clin Chim Acta. 2011;412(17-18):1686-8.
  • Lee MH, et al. A single case of Tourette’s syndrome treated with traditional Chinese medicine. Journal of Acupuncture and Meridian Studies. 2017; 10(1): 55-61.
  • Nielsen A. Gua sha: A Traditional Technique for Modern Practice. Londres: Elsevier, 2013.
  • Nielsen A, Knoblauch NT, Dobos GJ, Michalsen A, Kaptchuk TJ. The effect of Gua Sha treatment on the microcirculation of surface tissue: a pilot study in healthy subjects. Explore. 2007;3(5): 456-66.
  • Nielsen A, Kligler B, Koll BS. Addendum: Safety Standards for Gua sha (press-stroking) and Ba guan (cupping). Complement Ther Med. 2014; 22(3): 446-448.
  • Tang K. Gua sha: an ancient therapy for contemporary illnesses. New Jersey: World Scientific, 2019.
  • Witham C. Gua Sha: Guía de autotratamiento completo. Málaga: Editorial Sirio, 2015.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.