Terapia magnetică pentru scleroza multiplă
În ultimii ani, cercetătorii au folosit terapia magnetică pentru scleroza multiplă și au examinat îndeaproape efectele acesteia. Chiar dacă există puține studii, acestea au furnizat numeroase rezultate interesante. Te interesează această opțiune terapeutică?
Terapia magnetică, numită și magnetoterapie, presupune utilizarea unor câmpuri electromagnetice statice sau a unor câmpuri electromagnetice pulsatile care variază în timp. Acestea, conform dovezilor, par să îmbunătățească circulația sângelui și oxigenarea corpului la pacienții cu scleroză multiplă. Vrei să afli mai multe despre acest subiect?
Terapia magnetică (magnetoterapia) pentru scleroza multiplă: studii științifice
Scleroza multiplă este o boală neuroinflamatorie care afectează mielina, adică teaca care se formează în jurul nervilor și a cărei funcție este de a permite impulsurilor nervoase să fie transmise rapid de-a lungul neuronilor.
Potrivit unei publicații a Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și Accident vascular cerebral, aceasta este cea mai frecventă boală neurologică invalidantă în rândul adulților tineri. Apare adesea între 20 și 40 de ani. Totuși, poate apărea și la adulții mai în vârstă și la copii.
Până în prezent, nu există un tratament definitiv pentru această boală, dar există tratamente pentru reducerea atacurilor, controlul simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Specialiștii investighează opțiunile terapeutice și au făcut descoperit descoperiri interesante.
De exemplu, cercetările publicate în revista Clinical Neurology and Neurosurgery recunosc beneficiile terapiei magnetice pentru scleroza multiplă (SM). Conform acestor studii, câmpurile magnetice pulsatorii pot ajuta la controlul simptomelor comune ale sclerozei multiple, cum ar fi parestezia sau senzația de înțepătură.
Descoperă mai mult:
Cum funcționează terapia magnetică pentru scleroza multiplă?
Așa cum am menționat mai sus, există două forme de terapie magnetică. Prima formă folosește câmpuri electromagnetice statice, ce implică magneți statici, cum ar fi cei găsiți pe brățări, șabloane de pantofi, coliere și alte dispozitive. A doua formă utilizează câmpuri electromagnetice pulsatile, care folosesc unde de energie pentru a schimba modul în care corpul se confruntă cu durerea.
Susținătorii terapiei magnetice statice sugerează faptul că aplicarea sa poate ajuta la controlul durerii datorită efectului magneților și al câmpului lor electromagnetic la contactul cu țesuturile afectate. Este o opțiune care este adesea utilizată în medicina alternativă.
La rândul său, terapia cu câmp electromagnetic pulsat pare să ofere o frecvență electrică care stimulează ionii și electroliții corpului. Drept rezultat, îmbunătățește circulația și energia și ameliorează simptomele, cum ar fi amorțeala, furnicăturile și durerea.
În prezent, experții încă investighează și încearcă să demonstreze efectele acestei terapii. În ciuda acestui fapt, terapia cu câmpuri electromagnetice pulsate este utilizată adesea de pacienții cu scleroză multiplă, deoarece pare să aibă efecte benefice.
Studiile anterioare, cum ar fi studiul publicat în Pain Research and Management, au descoperit faptul că această terapie poate fi utilizată pentru a reduce durerea, inflamația și efectele nocive ale stresului. A fost aprobată chiar și de FDA pentru tratamentul unor afecțiuni precum migrenele.
Citește mai mult:
Tratarea sclerozei multiple este o abordare multidisciplinară
Este important să clarificăm faptul că terapia magnetică nu este un remediu pentru scleroza multiplă. Boala are nevoie de o abordare multidisciplinară, adică de participarea mai multor profesioniști din domeniul sănătății.
Obiectivul general este menținerea calității vieții pacientului și încetinirea progresului bolii cât mai mult posibil. Prin urmare, după diagnosticare, medicul poate sugera medicamente pentru a reduce și preveni atacurile și pentru a modifica progresia afecțiunii.
Tratamentele medicamentoase includ opțiuni precum următoarele:
- Corticosteroizi
- Ocrelizumab (Ocrevus)
- Interferoni beta
- Acetat de glatiramer
- Fumarat de dimetil (Tecfidera), printre altele
În plus, pot fi necesare medicamente pentru a controla oboseala, insomnia și contracturile musculare. Tratamentul necesită și intervenția unor profesioniști în fizioterapie, nutriție și psihologie.
Specialistul ar trebui să aleagă opțiunile terapeutice în funcție de progresia bolii. Dacă vrei să încerci terapia magnetică, fă cercetări temeinice și caută un profesionist bine instruit.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- The National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2012). Esclerosis múltiple: Esperanza en la investigación. Disponible en https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/esclerosis_multiple.htm
- Afshari D, Moradian N, Khalili M, et al. Evaluation of pulsing magnetic field effects on paresthesia in multiple sclerosis patients, a randomized, double-blind, parallel-group clinical trial. Clinical Neurology and Neurosurgery. 2016 Oct;149:171-174. DOI: 10.1016/j.clineuro.2016.08.015.
- Thomas AW, Graham K, Prato FS, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial using a low-frequency magnetic field in the treatment of musculoskeletal chronic pain. Pain Res Manag. 2007;12(4):249‐258. doi:10.1155/2007/626072
- Pieber, Karin & Herceg, Malvina & Paternostro-Sluga, Tatjana. (2010). Electrotherapy for the treatment of painful diabetic peripheral neuropathy: A review. Journal of rehabilitation medicine : official journal of the UEMS European Board of Physical and Rehabilitation Medicine. 42. 289-95. 10.2340/16501977-0554.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.