Terapia prin artă în scleroza multiplă: efecte pozitive
Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto
Scleroza multiplă (SM) este o boală inflamatorie degenerativă care afectează sistemul nervos central. Deși cauza sa nu este încă pe deplin înțeleasă, implică un răspuns autoimun. Reacția inflamatorie declanșată afectează teaca de mielină a neuronilor, îngreunând transmiterea impulsurilor nervoase. Mai multe studii ne propun să utilizăm terapia prin artă în scleroza multiplă. Ce efecte are?
Fiind o boală neurodegenerativă, simptomele acesteia evoluează în timp, agravând starea pacienților. Pacienții ajung să aibă un handicap.
Modul în care poate fi tratată scleroza multiplă implică managementul multidisciplinar. Această abordare trebuie să includă oprirea progresiei bolii sau cel puțin atenuarea simptomelor. Pacientul are nevoie și de oportunități de a-și dezvolta abilitățile sociale și de adaptare.
Ce este terapia prin artă?
Crearea imaginilor mintale este un proces natural la toate ființele umane, indiferent dacă sunt sau nu talentate artistic. Terapia prin artă se bazează pe utilizarea creativității pentru a explora, descoperi, înfrunta și exprima emoțiile, atât la nivel conștient, cât și subconștient.
Această formă de exprimare permite o legătură cu propriul sine, dar și cu alte ființe umane. Scopul terapiei prin artă este de a porni într-o călătorie de autocunoaștere.
În această călătorie, boala poate fi înfruntată pe măsură ce se realizează o creație, oferind pacientului un nou mod de a-și trata patologia. Prin urmare, terapia prin artă este capabilă să producă o ameliorare la nivel emoțional, îmbunătățind calitatea vieții.
Cerințe de bază ale terapiilor artistice
Ca orice acțiune terapeutică, este necesar ca personalul implicat să fie instruit. În acest fel, terapeutul poate servi drept ghid pentru pacienții care participă la ședințe. Un mediu plăcut fără stimuli externi generează un sentiment de confort.
Terapia prin artă în scleroza multiplă trebuie să țină cont de diferitele limitări pe care le poate provoca patologia, deoarece acestea sunt variabile. Terapeutul trebuie să se ocupe de gestionarea emoțiilor și să aibă suficiente noțiuni despre tabloul clinic.
Terapia prin artă în scleroza multiplă: efecte pozitive
Arta în diferitele sale forme a însoțit omenirea încă de la începutul său. Prin urmare, unii oameni au o nevoie inerentă de a transmite un mesaj printr-o creație artistică.
Această nevoie servește drept sursă de catharsis pentru a face față evenimentelor propriei existențe. Terapia prin artă are o utilitate similară și la pacienții cu probleme psihologice și psihiatrice, dar trebuie să fie ghidată de un terapeut.
Scleroza multiplă produce stări cognitive și emoționale greu de gestionat, terapia prin artă fiind un tratament alternativ care ajută în procesul de acceptare și rezistență.
Creativitate plastică
Captarea unei imagini pleacă de la o idee conștientă a creației. Aceasta se modifică în subconștient pe măsură ce timpul și efortul sunt investite în pregătirea sa. Și, deși rezultatul este diferit de imaginea mintală inițială și depinde și de abilitățile motrice individuale, terapia prin artă înseamnă dăruirea pe care o presupune procesul creativ, mai mult decât obținerea unor piese demne de muzeu.
Diverși artiști au folosit pictura ca mijloc de exprimare non-verbală în fața sentimentelor de frustrare și durere provocate de o problemă fizică. În mod similar, există oameni care s-au confruntat cu tragedii atroce precum Holocaustul, recurgând la transpunerea de imagini chinuitoare care le-au expus suferința.
Muzica: un instrument suplimentar
Muzicoterapia este o altă modalitate prin care terapia prin artă poate ajuta pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă. De fapt, muzica are numeroase beneficii pentru sănătate. Utilizarea sa ca terapie în SM necesită mai mult decât redarea sunetelor.
Boala prezintă o mare variabilitate în ceea ce privește simptomele, care depind de localizarea și severitatea leziunilor. La unii pacienți, capacitatea perceptivă poate fi afectată, ceea ce face dificilă conectarea cu mediul. Din acest motiv, terapeutul va ajuta integrarea dintre pacient și sunet.
Alte forme utile de creație artistică
Deși principalele studii se concentrează pe utilizarea picturii ca terapie prin artă în scleroza multiplă, există și alte creații artistice utile. În cadrul formelor de exprimare care au fost utilizate la pacienții cu boli cronice, următoarele activități au arătat beneficii multiple:
- Poezie
- Tricotaj
- Sculptură
- Colaj
- Croitorie
Cum poate ajuta terapia prin artă în scleroza multiplă?
Starea emoțională a unui pacient cu scleroză multiplă variază în timp. Terapia prin artă încearcă (prin creativitate și interacțiune între participanții la sesiune) să încurajeze dezvoltarea aspectelor pozitive ale percepției individului asupra propriei patologii.
Fiecare ședință devine o evadare din suferință, în ciuda faptului că pacientul se confruntă cu emoții negative. El explorează procesul creativ, dobândind o nouă abilitate.
Unele studii au evaluat influența terapiei prin artă asupra calității vieții participanților, ajungând la concluzia că procesul poate influența pozitiv următoarele aspecte:
- Stima de sine
- Speranța
- Percepția sprijinului din partea societății
- Încrederea în sine versus funcționalitatea limitată
Beneficii suplimentare ale sesiunilor
Integrarea în grup permite exprimarea verbală a emoțiilor în timpul procesului de creație. Acest lucru duce la un sentiment de libertate și camaraderie, creând un stimulent real și de durată pentru a continua sesiunile.
La fel, expunerea și discutarea lucrărilor finalizate ajută pacientul să își înțeleagă mai bine starea și propria evoluție.
Are terapia prin artă limitări în scleroza multiplă?
Fiind o boală neurodegenerativă, leziunile pot afecta procesele cognitive, mai ales când cortexul cerebral este implicat. La persoanele cu deficit cognitiv sever, atât aplicarea, cât și beneficiile terapiei prin artă în scleroza multiplă sunt limitate.
Citiți și: Veninul de păianjen și leziunile cerebrale
Eșecuri ale cercetării privind terapia prin artă în scleroza multiplă
Deși terapia prin artă este în prezent foarte populară, este o terapie alternativă. Această conotație nu diminuează utilitatea aplicării sale, ci, dimpotrivă, ar trebui să încurajeze cercetarea științifică. În plus, în practică, puține instituții oferă acest tip de abordare.
Prin studii riguroase, beneficiile reale ale terapiei prin artă ar putea fi elucidate. Această perspectivă ar putea să încurajeze utilizarea terapiei la pacienții cu afecțiuni emoționale și cognitive, în special în cazul bolilor degenerative și invalidante, precum scleroza multiplă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
- Fraser, C.; Keating, M.; The Effect of a Creative Art Program on Self-Esteem, Hope, Perceived Social Support, and Self-Efficacy in Individuals with Multiple Sclerosis: a Pilot Study; Journal of Neuroscience Nursing; American Association of Neuroscience Nurses; 330 – 336; 2014.
- Guseva, M. E., Matvievskaya, O. V., & Boyko, A. N. (2021). Art therapy possibilities in the complex treatment of patients with multiple sclerosis. Neurology, Neuropsychiatry, Psychosomatics, 13(1S), 45-49.
- Rosales, A.; Albizú, A.; El Uso de la Musicoterapia en Síntomas de Ansiedad de Pacientes con Esclerosis Múltiple; Escuela de Ciencias Psicológicas de la Universidad de San Carlos de Guatemala; 2012.
- Polo, L.; Tres Aproximaciones al Arte Terapia; Arte, Individuo y Sociedad; 12: 311 – 319; 2000.
- Coll, F.; Un Viaje por Arte Terapia; Arteterapia – Papeles de Arteterapia y educación Artística para la Inclusión Social; 1: 41 – 44; 2006.
- Godoy, J.; Muela, J.; Pérez, M.; Aspectos Emocionales de la Esclerosis Múltiple; Universidad de Granada; Anales de Psicología; 9 (2): 171 – 176; 1993.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.