Testele de sarcină funcționează?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Testele de sarcină funcționează prin detectarea hormonului gonadotropină corionică umană (hCG), pe care corpul îl produce atunci când un ovul fertilizat se implantează în mucoasa uterină. Testele de sarcină la domiciliu trebuie făcute cu prima urină a zilei. Medicii recomandă efectuarea unui test de sânge complementar pentru confirmarea sarcinii.
Testele de sânge se fac în cabinetul unui medic și detectează cantități mici de hormon hCG. Acestea sunt capabile să detecteze o sarcină în stadiile incipiente. În general, femeile merg la medic după ce fac testul acasă.
Testele de sarcină la domiciliu sunt cele mai populare și mai ușor de făcut. De obicei, sunt ieftine, pot fi cumpărate din orice farmacie, iar femeile le pot folosi singure. Dar testele de sarcină funcționează?
Simptome timpurii ale sarcinii
Femeia face un test de sarcină atunci când suspectează că poate fi gravidă. Dincolo de lipsa menstruației, ea trebuie să aibă unele dintre simptomele timpurii ale sarcinii, fie pentru câteva zile, fie pentru una sau mai multe săptămâni consecutive.
Adevărul este că, potrivit Institutului Naționale de Sănătate, lipsa menstruației poate avea o varietate de cauze, inclusiv administrarea de pilule contraceptive, afecțiuni precum diabetul și sindromul ovarului polichistic, tulburări de alimentație și anumite medicamente. Care sunt semnele timpurii ale sarcinii?
Descoperă mai mult:
Greață și/sau vărsături
Aceste simptome tradiționale pot apărea în orice moment între 2 și 8 săptămâni de sarcină. Acest lucru se întâmplă din cauza efectelor gonadotropinei corionice umane (hCG). Cu toate acestea, unele femei se bucură de sarcini fără vărsături.
Potrivit unui sondaj al simptomelor precoce ale sarcinii efectuat de Asociația Americană a Sarcinii, 25% dintre femeile chestionate au indicat faptul că greața a fost primul semn al sarcinii.
Pete ușoare sau sângerări
Vorbim despre sângerarea la implantare. Apare atunci când embrionul se implantează în uter între 6 și 12 zile de la concepție. Unele femei experimentează pete pe lenjerie și crampe. Cu toate acestea, doar 3% dintre femei au identificat sângerarea la implantare drept primul semn al sarcinii.
Modificări ale sânilor
Nivelurile mai ridicate de hormoni și modificările structurii sânilor provoacă sensibilitate la nivelul mamelonului și al sânilor la 3 – 4 săptămâni după concepție. Aproximativ 17% dintre femei au raportat faptul că o modificare a sânilor a fost simptomul inițial al sarcinii.
Urinare frecventă
Nevoia de a urina este frecventă în timpul sarcinii. hCG crește fluxul de sânge în regiunea pelviană a corpului și, odată cu acesta, dorința de a urina. Acest lucru apare, de obicei, între săptămânile 6 și 8 de sarcină.
Oboseală sau epuizare
Din cauza nivelului crescut de progesteron și efortului organismului de a susține sarcina, femeile însărcinate se simt obosite la începutul sarcinii. Acest simptom dispare în al doilea trimestru și poate reveni aproape de data nașterii.
Dureri de cap
Durerile de cap sunt frecvente în primul trimestru de sarcină. Principalele lor cauze sunt hormonii, stresul și tensiunea asupra corpului din cauza greutății suplimentare.
Testele de sarcină funcționează?
Poți cumpăra un test de sarcină din orice farmacie. Aceste teste de urină includ o bandă de testare sau un recipient de colectare. Depinde de marcă. Pentru a face un test de sarcină la domiciliu, urmează acești pași:
- Pune banda de test sub fluxul de urină timp de 5 până la 10 secunde. Dacă testul de sarcină are un recipient de colectare, urinează în el și introdu banda de testare în recipient timp de 5 până la 10 secunde. După acest timp, testul va afișa rezultatul reacției dintre reactivul de pe banda de testare și hCG.
- Banda de testare poate afișa un semn plus sau minus, o linie simplă sau dublă sau alte semne sau simboluri în fereastra de testare, care îți vor spune dacă ești gravidă sau nu. Fiecare test are propriile instrucțiuni.
Au existat cazuri fals-pozitive. Cu alte cuvinte, testul a spus că femeia era însărcinată, deși nu era. Acest lucru se poate întâmpla dacă a avut loc un avort spontan la scurt timp după atașarea ovulului fertilizat la mucoasa uterină sau dacă femeia face un test de sarcină la scurt timp după ce a fost supusă unui tratament de fertilitate.
Testele de sarcină la domiciliu pot da rezultate incorecte din cauza sarcinii ectopice, menopauzei sau problemelor ovariene.
Fără a aduce atingere celor de mai sus, dacă testul indică faptul că ești gravidă, mergi medic pentru a confirma rezultatele cu un test de sânge sau pentru a descoperi ce se întâmplă în corpul tău.
Dacă nu ai acces la niciunul dintre aceste teste, există alte modalități care pot funcționa, deoarece detectează reacția gonadotropinei corionice umane (hCG) cu anumiți compuși. Funcționarea acestor teste nu este dovedită științific.
Citește și:
Testul cu șampon
Strânge urina într-un recipient din plastic. Apoi, amestecă șampon și apa într-un alt recipient. Amestecă lichidul obținut cu urina. Dacă amestecul face spumă, testul ar trebui să fie pozitiv. Oamenii susțin că funcționează, deoarece hCG ar reacționa cu șamponul și l-ar face spumant. Cu toate acestea, procedeul nu este dovedit științific.
Zahăr
Pune o lingură de zahăr într-un recipient de plastic și apoi toarnă o lingură de urină peste el. Dacă zahărul se pietrifică, rezultatul este pozitiv. Dacă se dizolvă rapid, rezultatul este negativ. Oamenii spun că acest test funcționează, deoarece hormonul sarcinii nu permite dizolvarea zahărului. Totuși, nu există dovezi științifice în această privință.
Pastă de dinţi
Pentru a utiliza testul de sarcină cu pastă de dinți, pune pastă de dinți într-un recipient și apoi urinează în interiorul acestuia. Pasta de dinți ar trebui să fie albă, deoarece trebuie să vezi dacă devine albastră. Dacă da, rezultatul este pozitiv. Pasta de dinți își schimbă culoarea atunci când intră în contact cu hCG.
Poți avea încredere în rezultatele testelor de sarcină la domiciliu?
Categoric. Rezultatele testelor de sarcină la domiciliu sunt, în general, exacte. Numai în anumite situații, precum cele menționate mai sus, apar rezultate fals-pozitive.
Ultimele teste menționate în acest articol sunt de natură anecdotică. Știința susține doar eficacitatea testelor de sarcină la domiciliu și a analizelor de sânge.
Dacă ai oricare dintre simptomele precoce ale sarcinii, cel mai bine este să faci un test pentru a afla dacă ești sau nu gravidă. Și, desigur, trebuie să mergi la medicul ginecolog.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Medlineplus [Internet]. Prueba de embarazo. Medline plus. [05/12/2020]. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/pruebas-de-laboratorio/prueba-de-embarazo/#:~:text=La%20prueba%20de%20embarazo%20en%20la%20sangre%20se%20hace%20en,la%20falta%20del%20per%C3%ADodo%20menstrual.
- American Pregnancy Association. Síntomas de embarazo — Signos tempranos de embarazo. 19/07/2020 [05/12/2020] Disponible en https://americanpregnancy.org/home-page-featured/early-signs-of-pregnancy-71062
- Marnach, M. ¿Es bueno tener náuseas durante el embarazo? [Internet]. Mayo Clinic. 2019 [05/12/2020] Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/nausea-during-pregnancy/faq-20057917#:~:text=Las%20investigaciones%20sugieren%20que%20las,adhiere%20al%20revestimiento%20del%20%C3%BAtero.
- Instituto Nacional de Salud. ¿Cuáles son algunos signos comunes del embarazo? [Internet]. NIH. 2020 [05/12/2020]. Disponible en https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/pregnancy/informacion/signos#f1
- Planned Parenthood. Pruebas de Embarazo: ¿Cómo funcionan las pruebas de embarazo? [Internet]. 2020 [05/12/2020] Disponible en: https://www.plannedparenthood.org/es/temas-de-salud/embarazo/pruebas-de-embarazo#:~:text=Las%20pruebas%20de%20embarazo%20detectan,esa%20hormona%20solo%20cuandoest%C3%A1s%20embarazada.
- Mayo Clinic. Pruebas de embarazo autoaplicables: ¿puedes confiar en los resultados? [Internet]. Mayo Clinic 2020 [05/12/2020]. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/home-pregnancy-tests/art-20047940
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.