Logo image
Logo image

Tipuri de celulită și tratamentul lor: apoasă, fibroasă sau adipoasă

5 minute
Celulita poate fi adipoasă, fibroasă sau apoasă. Caracteristicile sale sunt cheia tratamentului estetic satisfăcător.
Tipuri de celulită și tratamentul lor: apoasă, fibroasă sau adipoasă
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 19 iunie, 2024

Celulita, numită și „coaja de portocală” este o problemă a pielii care afectează milioane de femei din întreaga lume. Această patologie provoacă un mare disconfort și afectează stima de sine. Descoperiți tipurile de celulită și tratamentul lor!

Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie (AEDV) estimează că între 85 și 98% dintre femei suferă de celulită la un moment dat în viață. Acest lucru este mai frecvent la rasa albă, iar incidența la bărbați nu depășește 10%.

De obicei, diferitele tipuri de celulită sunt manifestarea precoce a unei probleme de bază. Este cazul tulburărilor hormonale, dietelor nesănătoase și intoleranței la anumite alimente. Tratamentul în timp util este esențial pentru a îmbunătăți aspectul pielii și a scăpa de celulită.

Ce este celulita?

Celulita sau „coaja de portocală” este cunoscută în medicina estetică sub denumirea de paniculopatie edematos-fibro-sclerotică (PEFE). Este o afecțiune a pielii care apare ca urmare a unor tulburări metabolice și endocrine.

Se manifestă sub formă de mici umflături și depresiuni neregulate pe suprafața pielii. Este frecventă la nivelul coapselor, în regiunea gluteală, în partea superioară a brațelor și în partea inferioară a abdomenului, conform studiilor.

Apare mai ales în fazele schimbărilor hormonale la femei, cum ar fi sarcina sau pubertatea. Este cauzată de creșterea numărului și mărimii celulelor adipoase (adipocite), cu alterarea consecutivă a drenajului vascular. Pentru a scăpa de celulită, tratamentul trebuie să abordeze problema din mai multe unghiuri.

Există o reținere mai mare a grăsimilor și lichidelor, însoțită de întărirea fibrelor pielii, ceea ce conferă aspectul caracteristic acestei afecțiuni. Această problemă estetică nu trebuie confundată cu celulita infecțioasă. Aceasta din urmă este o afecțiune inflamatorie care apare atunci când pielea este invadată de germeni patogeni. Spre deosebire de coaja de portocală, în celulita infecțioasă suprafața pielii este umflată, roșie, fierbinte și dureroasă la atingere.

Some figure
Celulita se manifestă prin mici gropițe pe suprafața pielii.

Simptomele celulitei

Simptomele diferitelor tipuri de celulită apar în timpul adolescenței. În fazele timpurii, există o creștere a grosimii pielii fără alte manifestări. În general, apar următoarele:

  • Mici depresiuni ale pielii
  • Valuri neregulate.
  • Noduli profunzi
  • Scăderea elasticității
  • Senzație de greutate sau amorțeală în zonă
  • Durere la palpare în cazurile avansate

Cauzele principale

Această afecțiune are o bază hormonală și genetică. În mod similar, variațiile de greutate sunt unul dintre factorii care contribuie cel mai mult la aspectul celulitei. Cu toate acestea, principalul vinovat este supraproducția hormonală.

Excesul de hormoni din organism duce la funcționarea anormală a adipocitelor. Acestea se inflamează și cresc în dimensiune și număr, până devin noduli de grăsime. În plus, fibrele pielii devin încordate, formând o rețea rigidă care trage pielea în jos și creează aspectul de coajă de portocală.

Cele mai frecvente cauze ale celulitei sunt următoarele:

  • Pubertate
  • Sarcină
  • Utilizarea de estrogeni exogeni
  • Stilul de viață sedentar
  • Dieta bogată în grăsimi, sodiu și zaharuri
  • Utilizarea de îmbrăcăminte strâmtă

Care sunt tipurile de celulită și tratamentul lor?

Astăzi, experții cunosc trei tipuri de celulită; grasă, fibroasă și apoasă. Acestea au caracteristici diferite și pot apărea concomitent la aceeași persoană.

Celulita adipoasă

Este cea mai comună formă. Zona afectată își pierde consistența, se scufundă ușor la atingere și se mișcă odată cu schimbările de postură. Din acest motiv, este numită și „celulită flască” sau „moale”.

Există noduli și neregularități la nivelul pielii. De obicei, nu este însoțită de durere, dar poate produce presiune. În general, apare din cauza acumulării de grăsime sub piele din cauza unei alimentații precare, lipsei de exerciții fizice sau dietelor drastice.

Este localizată pe fese, șolduri, coapse, talie, abdomen și partea interioară a genunchilor. Pentru ameliorare, se recomandă următoarele:

  • Reduceți consumul de grăsimi saturate și alimente procesate.
  • Includeți în dietă alimente bogate în fibre și grăsimi benefice, cum ar fi avocado și ulei de măsline.
  • Creșteți aportul de apă.

Masajele anticelulitice localizate sunt foarte utile. Unele proceduri, cum ar fi presoterapia, mezoterapia și carboxiterapia funcționează într-o anumită măsură.

Descoperiți: Cel mai eficient plan dietetic anticelulită

Celulita fibroasă

Este cel mai dificil tip de celulită. Este frecventă la femeile tinere obeze, dar apare și la femeile slabe. În general, pielea afectată tinde să se întărească, fiind ca un bloc compact produs de îngroșarea septurilor care conțin nodulii adipoși. Este numită celulită „dură” sau „compactă”.

Este dureroasă la atingere din cauza compresiei nervilor din zonă. În plus, pielea este adesea supusă unei tensiuni mari, ceea ce favorizează apariția vergeturilor. Zona afectată poate fi rece la atingere.

Acest tip de celulită se formează adesea pe fese, genunchi, coapse și brațe. Recomandările de tratament includ o dietă echilibrată, bogată în proteine și săracă în grăsimi. Exercițiile fizice sunt foarte utile.

Cele mai utile tratamente estetice sunt endermologia GPL și radiofrecvența.

Celulita apoasă

Celulita apoasă este cunoscută și sub denumirea de „celulită edematoasă”. Pielea afectată este moale și flexibilă la atingere. De asemenea, poate fi sau nu însoțită de durere.

Prezența acestei forme de celulită este legată de retenția de lichide din cauza unor probleme ale circulației limfatice sau venoase. Apare pe coapse, fese, abdomen și brațe. Persoanele afectate raportează adesea inflamație la nivelul picioarelor.

Cel mai eficient tratament estetic este drenajul limfatic prin presoterapie. Utilizarea electrosculpturii sau a endermologiei este indicată pentru a recupera fermitatea și elasticitatea pielii. Sporturile cu impact mediu sunt ideale pentru refacerea tonusului muscular și reducerea excesului de grăsime.

Tratamente estetice disponibile pentru celulită

În prezent, există un număr mare de tratamente care ajută la distrugerea țesutului adipos. Acestea includ medicamentele cu efect lipolitic, activatorii de microcirculație, fosfatidilcolina și retinolul.

Dermatologii sunt profesioniști pregătiți pentru a diagnostica și clasifica tipurile de celulită. Cele mai comune metode estetice de tratare a acestei afecțiuni sunt următoarele:

  • Unde sonore de înaltă energie
  • Radiofrecvența și ultrasunetele
  • Endermologia GPL
  • Presoterapia
  • Mezoterapia corporală
  • Carboxiterapia
Some figure
Combinația de obiceiuri sănătoase și terapii estetice permite reducerea semnificativă a aspectului celulitei.

Recomandări pentru prevenirea celulitei

Celulita este o afecțiune care poate fi prevenită prin mici modificări ale obiceiurilor și stilului de viață. Unele dintre cele mai utile recomandări pentru a reduce riscul de a suferi de această problemă estetică includ următoarele:

  • Creșteți aportul de vitamina C, vitamina E și potasiu.
  • Reduceți consumul de alimente cu sodiu, grăsimi și zaharuri.
  • Evitați consumul de alcool și cafea.
  • Eliminați tutunul.
  • Beți multă apă.
  • Faceți sport în mod regulat, de cel puțin 2 până la 3 ori pe săptămână.

Citiți mai mult: 11 sfaturi pentru prevenirea celulitei

O problemă estetică frecventă la femei

După cum puteți vedea, există diferite tipuri de celulită și tratamentul acesteia variază în funcție de caracteristicile și severitatea afecțiunii. Dermatologul vă poate recomanda diverse strategii pentru a-i minimiza aspectul și pentru a îmbunătăți sănătatea pielii. Nu ezitați să-l consultați!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Benaiges A. Concepto, clasificación y tratamiento de la celulitis. Offarm. 2003; 22 (5): 78-88.
  • Alcalde T. Celulitis. Asesoramiento integral desde la oficina de farmacia. Offarm. 2009: 28(5): 107-114.
  • González M, Galimberti D, Valdivia D, Seiref S. Celulitis: tratamiento combinado con mesoterapia, láser y radiofrecuencia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2015; 13(1): 13-19.
  • Arellano A. Carboxiterapia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2006; 4(4): 288.
  • Velilla M, Ávila J. La piel: un enfoque integral más allá de la función de barrera. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2016; 14(4): 50-65.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.