Tipuri de măști medicinale
Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza
Măștile sunt echipamente de protecție personală. Funcția lor este de a proteja utilizatorul de expunerea la contaminanți prin tractul respirator. Sunt realizate în întregime din material filtrant și au o clemă pentru nas sau un adaptor și benzi de cauciuc sau curele de fixare. Unele dintre ele au valve de expirație ce previn condensul. Descoperă principalele tipuri de măști medicinale!
Tipuri de măști medicinale
Măștile pot fi clasificate în două grupe:
Măști chirurgicale
Aceste măști ajută la protejarea altor persoane, deoarece filtrează particulele în timpul respirației, împiedicându-le să ajungă în exterior.
Măști FPP de înaltă eficiență
Aceste măști medicinale protejează purtătorul. Măștile FFP filtrează particulele din mediu, iar purtătorul nu le poate inhala. Măștile de tip FFP au diferite forme: conice, orizontale sau verticale. În funcție de eficiența lor, se pot încadra în clasa 1, 2 sau 3. Tipul clasei depinde capacitatea de filtrare a poluanților din mediu. Există măști de protecție:
- FPP1: eficiență de filtrare 78%, concentrații ambientale de până la 4 TLV (valoare limită)
- FPP2: eficiență de filtrare 92%, concentrații ambientale de până la 12 TLV
- FPP3 : eficiență de filtrare 98%, concentrații ambientale de până la 50 TLV
Descoperă: Remedii naturale pentru congestia bronșică
Cum se folosesc măștile medicinale?
Trebuie să folosești cea mai potrivită mască în funcție de risc. Înainte și după utilizarea măștii, trebuie să-ți speli mereu mâinile. Pune-ți masca înainte de a intra în zona contaminată și scoate-o în afara acesteia. Reglează-o corespunzător pentru a obține o protecție optimă.
Este important să schimbi masca după utilizare, în cazul în care se udă sau dacă se deteriorează. De asemenea, este indicat să schimbi masca dacă transpiri, deoarece umiditatea îi scade capacitatea de filtrare.
Ce tip de mască ar trebui să folosești în fiecare caz?
Măștile medicinale trebuie folosite atunci când trecem dintr-un mediu în altul. Măștile FPP2 trebuie ajustate în funcție de față. Trebuie să acopere complet nasul și gura pentru a proteja mucoasele. Acestea trebuie utilizate urmând protocolul privind măsurile de izolare și alte măsuri de precauție pentru pacienții cu boli transmisibile. Măștile FPP3 sunt folosite în cazurile cu risc ridicat de contaminare.
Cum să pui și să dai jos măștile
Este important să știi cum să porți masca de protecție și cum să o scoți în mod corect. Dacă nu faci aceste lucruri corect, te poți îmbolnăvi.
Punerea măștii
Pentru a purta corect masca, trebuie să ți-o pui înainte de a intra în zona contaminată. Respectă acești pași:
- Spală-te pe mâini și verifică data de expirare a produsului. Verifică-i suprafața. Nu trebuie să existe niciun defect de structură.
- Pune-ți masca. Respectă ordinea îmbrăcării echipamentului de protecție dacă vei purta un costum complet. Ordinea corectă este: halat, bonetă, cizme, mască, ochelari și mănuși.
- Fixează bine masca pentru a te proteja corespunzător. Dacă porți ochelari, va trebui să îi scoți pentru a-ți pune și ajusta masca. După aceea, îi poți pune din nou.
Cum ajustezi corect masca?
- Ține produsul cu ambele mâini, poziționând clema nazală în partea de sus. Modelează clema cu grijă pe forma nasului și întinde masca trăgând de marginea de jos.
- Pune-ți masca sub bărbie și trece cele două benzi peste cap sau după urechi, în funcție de tipul măștii.
- Poziționează banda inferioară sub urechi, iar banda superioară la mijlocul capului.
- Aranjează din nou clema nazală cu ambele mâini pentru a se mula perfect pe forma nasului.
Scoaterea măștii
Pentru a îndepărta echipamentul de protecție complet, există o ordine predefinită: mănuși, ochelari, cizme, bonetă și halat. Scoate-ți masca de protecție când ajungi în zonei contaminate. Apoi, aruncă masca într-un coș de gunoi cu capac și spală-te foarte bine pe mâini.
Măștile medicinale sunt eficiente?
Există diferite tipuri de măști care filtrează particulele dăunătoare prezente în mediu. Este important să o alegi pe cea potrivită și să o folosești în mod corect. Nu toate măștile sunt întotdeauna utile și, uneori, pot fi chiar contraproductive dacă nu sunt folosite corespunzător.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Li KKW, Joussen AM, Kwan JKC, Steel DHW. FFP3, FFP2, N95, surgical masks and respirators: what should we be wearing for ophthalmic surgery in the COVID-19 pandemic? Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2020 Aug;258(8):1587-1589.
- Neilson S. The surgical mask is a bad fit for risk reduction. CMAJ. 2016 Apr 11;188(8):606–7.
-
Use of Surgical Masks in the Operating Room: A Review of the Clinical Effectiveness and Guidelines [Internet]. Ottawa (ON): Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health; 2013 Nov 19.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.