Logo image
Logo image

Tipuri de tratament pentru metastazele cerebrale

4 minute
Metastazele cerebrale survin, de obicei, în urma diseminării hematogene. Celulele canceroase ale tumorii principale pătrund în sânge și se răspândesc, ajungând la creier.
Tipuri de tratament pentru metastazele cerebrale
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În articolul de azi, îți vom explica tot ceea ce trebuie să știi despre metastazele cerebrale, inclusiv care sunt principalele tipuri de tratament pentru acestea.

Metastazele cerebrale reprezintă aproximativ 90% din cazurile de tumori cerebrale. Tratarea acestora constituie o adevărată provocare pentru medici.

Se estimează că între 10% și 40% din pacienții cu cancer au metastaze cerebrale. Incidența acestei probleme de sănătate este în creștere deoarece, datorită terapiilor moderne, speranța de viață a bolnavilor de cancer este în creștere.

Tumorile au abilitatea de a metastaza în creier și de a penetra bariera sânge-creier, care acoperă și protejează acest organ.

Metastazarea este o abilitate pe care toate celulele canceroase o posedă și presupune invadarea atât a țesuturilor învecinate, cât și a celor îndepărtate de tumoarea inițială. Cu alte cuvinte, celulele canceroase pot migra spre alte părți ale corpului, ducând la formarea unor tumori noi.

Metastaza clinică a creierului variază și depinde de regiunea afectată și de riscul de riscul de atacuri de apoplexie asociat.

Cauzele metastazelor cerebrale

Some figure

Metastazele cerebrale tind să survină în urma diseminării hematogene. Celulele canceroase ale tumorii primare pătrund în sânge, migrează la creier și se răspândesc.

Citește și:

Ce este adenomul hipofizar și cum se tratează?

Un aspect interesant este faptul că distribuția metastazelor cerebrale este proporțională cu fluxul sanguin din regiunea vizată. Acestea sunt distribuite astfel:

  • 80% se dezvoltă la nivelul leziunilor cerebrale
  • 15% se dezvoltă în cerebel
  • 5% se dezvoltă pe tulpina creierului

Primul pas pe care celulele trebuie să îl facă pentru a se răspândi în creier este să invadeze peretele arterial de la nivelul tumorii primare. În acest mod, ele vor reuși să pătrundă în fluxul sanguin.

Apoi, celula sau celulele care au ajuns în fluxul sanguin trebuie să adere la vasele creierului prin penetrarea barierei sânge-creier.

Bariera sânge-creier și absența unui sistem limfatic îi oferă creierului protecție semnificativă împotriva substanțelor medicamentoase și microorganismelor. Însă acest sistem de protecție nu este capabil să prevină pătrunderea anumitor celule.

Cum pot celulele neoplazice să penetreze bariera sânge-creier?

Some figure

Mecanismul folosit de celulele neoplazice pentru a penetra bariera sânge-creier merită studiate. Însă s-a demonstrat că există cel puțin două mecanisme relevante:

  • Mecanismele paracelulare: Celulele neoplazice trec prin celulele care alcătuiesc o parte a barierei. În acest scop, ele distrug elementele de legătură dintre celule și trebuie să posede anumite proteine și mediatori inflamatori.
  • Mecanismele transcelulare: Celulele neoplazice provoacă moartea directă a celulelor care alcătuiesc bariera.

Ce se întâmplă după ce celulele neoplazice au penetrat bariera sânge-creier?

De îndată ce au pătruns în creier, aceste celule trec în microvasculatura cerebrală și apoi se îndreaptă spre țesuturi.

Supraviețuirea și proliferarea celulelor neoplazice va depinde de abilitatea lor de a menține o cantitate adecvată de oxigen și nutrienți. Acesta este motivul pentru care ele nu se îndepărtează foarte mult de vasele de sânge.

Opțiuni de tratament pentru metastazele cerebrale

Some figure
Dacă un pacient experimentează o durere de cap în urma tratamentului, se poate apela la metode imagistice pentru a exclude complicațiile care ar putea necesita o intervenție chirurgicală.

În ceea ce privește tratarea metastazelor cerebrale, putem menționa următoarele variante:

  • Rezecția segmentară: Implică îndepărtarea tumorii prin intermediul unei incizii mici. Presupune o vitrectomie și oferă mai multe avantaje, cum ar fi remedierea efectelor tumorii, eliminarea sursei edemului și îmbunătățirea șanselor de supraviețuire a pacientului în comparație cu radioterapia holocraniană pe cont propriu.
  • Radioterapia holocraniană: Este considerată a fi cel mai bun tratament în cazul tumorilor mari. Poate completa soluțiile chirurgicale, reducând semnificativ incidența recidivelor.
  • Radiurgia stereotactică: Constă în administrarea focală a radiației în tumoare. Oferă o rată de supraviețuire și un risc de recidivare mai redus la pacienții cu leziuni. Poate fi controlată mai ușor, dar șansele de supraviețuire a pacienților cu două sau trei leziuni nu sunt considerabil îmbunătățite.
  • Chimioterapia: Metastazele cerebrale tind să fie foarte rezistente la chimioterapie. Însă integrarea noilor alternative terapeutice, cum ar fi agenții care țintesc anumite celule și inhibitorii de puncte de control imunitar, au intensificat cercetările în acest domeniu.

Concluzii

Metastazele cerebrale constituie aproximativ 90% din cazurile de cancer la creier. Este esențial ca pacienții să obțină un diagnostic corect cât mai curând posibil pentru a putea stopa evoluția bolii.

Ar putea să te intereseze:

Cancerul la colon detectat cu analize de sânge

În momentul de față, există mai multe opțiuni de tratament pentru metastazele cerebrale. Eficiența lor este îmbunătățită constant. Însă acest tip de cancer este foarte agresiv și este nevoie de mai multe cercetări în domeniu.

Sperăm că informațiile din acest articol îți vor fi de folos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Juan Matus-Santos, * Daniel Motola-Kuba*. (2012). Importancia de la detección de metástasis cerebrales en pacientes con carcinomas en estadios avanzados. Rev Invest Med Sur Mex.
  • Noris-García, E., & Escobar-Pérez, X. (2004). Metástasis cerebrales y antígeno carcinoembrionario. Revista de Neurologia.
  • Massot-Punyet, R., Almajano, J., & Camacho, J. M. (2000). Metástasis cerebrales. In Revista de Neurologia.
  • Marín, A., Renner, A., Itriago, L., & Álvarez, M. (2017). METÁSTASIS CEREBRALES: UNA MIRADA BIOLÓGICA Y CLÍNICA. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2017.05.010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.